Svajonių darbas – į taborą vežioti narkomanus

Nelegalius taksistus pareigūnai jau išmoko gaudyti. O kaip sučiupsi kas mėnesį kone po dešimt tūkstančių litų susižeriantį vadinamąjį „guselovą“ – į taborą narkomanus vežiojantį asmenį? Juk jo klientai išskirtiniai, lengvai nepričiupsi.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 13, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:51 PM

Uždarbis, kurio gali pavydėti net graibstyte graibstomi vilkikų vairuotojai. Ir trenktis į tolimas šalis nereikia. Maršrutas vienas: iš geležinkelio stoties į čigonų taborą Kirtimuose, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Aritmetika paprasta. Per dieną vadinamojo „guselovo“ laukia 7 reisai. Į automobilį jis įsisodina po tris narkomanus, surenka iš kiekvieno po 20 litų. Dienos uždarbis – 420 litų.

Jeigu „guselovas“ ne tinginys ir dirba daugiau nei 20 dienų, per mėnesį susižeria 10 tūkst. litų.

Baudos – menkniekis

Aišku, rizikos yra, nes narkomanų veiksmus prognozuoti sunku. Tokie gali ir peilį po kaklu pakišti, ir švirkštu bakstelėti, ir mašiną atimti. Bet užtat nereikia mokėti jokių mokesčių. Juk „guselovų“ klientai nuolatiniai, mokesčių rinkėjams jais apsimesti – be prošvaisčių, o kartais sustabdantys policininkai gali tik rankomis paskėsčioti.

Bausti narkomanus vežiojančių vairuotojų nėra už ką.

O jeigu ir pagauna, ko bijoti? Juk pernai Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) nelegaliems taksistams skirtų baudų suma juokinga – tik 10 tūkst. litų. Tiek, kiek vienas „guselovas“ uždirba per mėnesį.

Renkasi trumpiausią kelią

Sidabrinis „Ford Galaxy“ – viena autobusų stoties įžymybių. Jo vairuotojas – ant galvos kepurę su snapeliu užsimaukšlinęs vyras.

Trečiadienį per pietus stebint „Sostinės“ žurnalistams jis ekipažą surenka per penkiolika minučių ir mašina pajuda taboro link.

Maršrutas įprastas, vairuotojas žino trumpiausią kelią: Geležinkelio gatvė, į dešinę – Švitrigailos gatve, prie šviesoforo apsisukti, o tada jau šauti tiesiai į taborą.

„Ford Galaxy“ vairuotojas sustoja tiesiai prie trobos, kur prekiaujama narkotikais. Kiti narkomanus atveža tik į aikštelę taboro prieigose.

Bet pajutęs, kad yra stebimas, „guselovas“ greitai lekia iš taboro, jame palikęs keleivius.

Į miestą jiems teks grįžti patiems. Bet nieko, rytoj vėl prašysis į kelionę.

Kita narkomanų surinkimo vieta – prie Naujininkų transporto žiedo. Kaip ir prie stoties, čia jų paslaugoms – tikrai ne patys prasčiausi automobiliai.

Vilniaus AVMI atstovas Tomas Šileika tvirtino, kad reidų metu nuolat lankosi ir geležinkelio stoties prieigose.

Akiplėša nevykdo nurodymų

Ten besisukiojantis automobilis „Ford Galaxy“ nebuvo tikrintas, bet mokesčių inspektoriai žino, kad jis priklauso asociacijai, kurios veikla domėtasi ne kartą.

Šią asociaciją įsteigė ir jai vadovauja inspekcijai gerai žinomas asmuo, už nelegalios taksi veiklos organizavimą jau tikrintas ir baustas anksčiau. Jis ilgą laiką ignoravo patikrinimus ir nebendradarbiavo su mokesčių inspektoriais, nevykdė nurodymų atvykti ir pateikti apskaitos dokumentus.

Praėjusių metų pabaigoje teismas asociacijos vadovą dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo ir nedeklaruotų pajamų pripažino kaltu. Dėl šios asociacijos nusikalstamų veikų pradėti net keli ikiteisminiai tyrimai. Tačiau atrodo, kad „Ford Galaxy“ vairuotojui tai nė motais.

Vairuotoją tenka paleisti

Į taborą narkomanus vežioja ne tik „Ford Galaxy“, bet ir prabangesni automobiliai. Lūšnyne kone kasdien galima sutikti „Audi Allroad“, kurį žino turbūt visi su kvaišalų prekyba kovojantys pareigūnai.

Žino ir jo vairuotoją, kuris anksčiau sėdėjo prie kito prabangaus visureigio „Audi Q7“ vairo, kurį taip pat buvo galima sutikti tabore.

Abi mašinas pareigūnai stabdė daugybę kartų. Aptikę kvaišalų, keleivius narkomanus sodindavo į tarnybinius policijos automobilius. O prie „Audi Q7“ ar „Audi Allroad“ vairo sėdintį vyrą tekdavo paleisti, nes jis, kalbant žargonu, būdavo švarus.

Paskutinį kartą „Audi Allroad“ buvo sustabdytas tabore prie lūšnos, kai išleido iš miesto atvežtus narkomanus.

Kaip visada vairuotojo dokumentai buvo tvarkingi.

„Čia labdara. Pažįstamus atvežiau“, – šypsojosi vairuotojas, paklaustas, kur jo mašinos salone skaitiklis, kita būtina taksi automobiliams įranga. Jis prisiekinėjo, kad jokio užmokesčio iš keleivių neėmė.

Paklaustas, kur „Audi Q7“, vyras atsiduso: „Nebėra.“ Visureigis sausio pradžioje Dariaus ir Girėno gatvėje, netoli oro uosto, pakliuvo į avariją, per kurią buvo apdaužyti net devyni automobiliai.

Buvęs pareigūnas nebadavo

Narkomanus į taborą talpiu keleiviniu vienatūriu „Kia Carnival“ vežiojo ir į pensiją išėjęs policininkas.

Jį buvę kolegos sulaikė praėjusių metų pabaigoje.

Tiesa, šis „guselovas“ už keliones iš narkomanų imdavo mažiau – po 10 litų. Bet jam užtekdavo. Vyras prisipažino, kad per dieną užsidirbdavo apie 400 litų. Tad per mėnesį – mažiausiai 8 tūkst. litų.

Uždarbis iš tokių kelionių buvo vienintelis buvusio policininko pragyvenimo šaltinis. Beje, jis turėjo galiojantį leidimą šaunamajam ginklui.

Darbuojasi net 15–20 metų

Policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai pasakojo, kad 20 litų užmokestis už kelionę į taborą nesikeičia jau keletą metų.

Beje, „guselovai“, kurių Vilniuje yra dešimt, uždirba ir iš čigonų, kurie už atvežtus klientus moka po 10 litų. Kai kurie vairuotojai narkomanus vežioja 15–20 metų.

Patys jie nerizikuoja, kvaišalus iš taboro į miestą veža tik išskirtiniais atvejais, kai narkomanui visai blogai, kai prasidėjusios vadinamosios „lomkės“.

Vairuotojai iš pačių čigonų sužino apie naujas prekybos vietas tabore, kas dieną vienas kitam perduoda, kur parduoda, o kur ne.

Pažeidėjai – trys iš keturių taksistų

Vilniaus AVMI šiemet atliko 22 patikrinimus, surašė 18 administracinių teisės pažeidimų protokolų. Pažeidimus padarė 3 iš 4 patikrintų Vilniaus taksistų.

Tikrinama ne tik darbo valandomis, bet ir po jų. Vilniaus AVMI pastebėjo, kad rizikingų vežėjų patikrinimų rezultatyvumas pasibaigus darbo dienai siekia net 90 procentų, todėl tokių patikrinimų tik gausės.

Šiais metais Vilniaus AVMI taip pat surengė 3 reidus, nukreiptus prieš nelegalius taksi vairuotojus Vilniuje. 2 bendri naktiniai reidai atlikti senamiestyje, centre, stoties rajone, 1 – Naujojoje Vilnioje kartu su policijos pareigūnais.

Daugiausia dėmesio ir vėl skirta neteisėtai veiklai, kai prisidengiant automobilio nuoma su vairuotoju teikiamos taksi paslaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.