R.Pakso viltis - P.Gražulio įregistruotos įstatymų pataisos

Seimui siūloma priimti prezidento rinkimų ir Seimo rinkimų įstatymų pataisas, kuriomis

R.Pakso bendražygiai nerimsta.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Pakso bendražygiai nerimsta.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:25 PM

Tai numatančias įstatymų pataisas įregistravo Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Pasak jo, Europos Žmogaus Teisių Teismo Didžioji kolegija 2011 m. sausio 6 d. sprendime byloje „Paksas prieš Lietuvą“ pripažino, kad Lietuvos įstatymuose ir konstitucinėje doktrinoje nustatytas draudimas asmeniui, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, iki gyvos galvos būti renkamam Seimo nariu, yra neproporcingas ir prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.

„Prisijungdama prie Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos Lietuvos Respublika įsipareigojo pašalinti bet kokius prieštaravimus tarp šios Konvencijos ir nacionalinės teisės. Jeigu nacionalinė teisė prieštarauja Konvencijai, reiškia, yra pažeidžiamos žmogaus teisės“, - sako P.Gražulis.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komitetas konstatavo, jog draudimas pažeidžia Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, kuris garantuoja piliečiams teisę „balsuoti ir būti išrinktam per reguliariai rengiamus teisingus rinkimus remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise“.

Šiuo metu prezidentu ir Seimo nariu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Lietuvos Respublikos Konstituciją arba sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.