Siuvėjos amatas atgimsta: merginos plūsta mokytis siūti

Profesinio mokymo pedagogai labai džiaugiasi, kad pastaraisiais metais jaunimas atsigręžė į technologinį mokymą. Kad vis daugiau jaunų žmonių mūsų šalyje savo karjeros kelią pradeda nuo profesinio, o tiktai vėliau siekia jau ir aukštojo mokslo, rašo „Lietuvos rytas“.

Vis daugiau jaunų merginų nori išmokti siūti. Juk kone visų mūsų močiutės mokėjo šį amatą.<br>V.Petriko („Klaipėda“) nuotr.
Vis daugiau jaunų merginų nori išmokti siūti. Juk kone visų mūsų močiutės mokėjo šį amatą.<br>V.Petriko („Klaipėda“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė

Apr 15, 2014, 5:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:56 PM

Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykloje mokosi ne vienas mokinys, jau baigęs kolegiją ar universitetą.

Atrodo, kad siuvėjo specialybė šiandien išgyvena atgimimą. Vis daugiau jaunų merginų prašo savo mamų išmokyti siūti, o siuvamoji mašina namie – jau ne tik interjero detalė.

– Ar ir jūs tai galite patvirtinti? – paklausėme Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos direktorės Violetos Petrušienės.

– Į mūsų mokyklos Siuvimo skyrių ateina mokytis merginos ir moterys, jau net baigusios aukštuosius mokslus. Daugelis jų teigia, kad gautas diplomas nesuteikė joms reikiamų žinių ir praktinių įgūdžių, kurių užtektų norint gerai siūti, konstruoti, modeliuoti.

Pavyzdžiui, šių metų absolventė Marija Pakalniškytė ne vienus metus garsina mūsų mokyklą savo sukurtomis drabužių kolekcijomis.

Mariją kūryba įkvepia ir ji yra laiminga galėdama daryti tai, kas merginai patinka labiausiai.

Argi gali būti dar geresnis mūsų darbo įvertinimas?

Jūs teisi sakydama, kad vis dažniau atsigręžiama ir į mūsų senąsias tradicijas – juk kone visos mūsų močiutės mokėjo siūti. Todėl siuvėjo amatas atgimsta.

Žinoma, ne kiekvienas, baigęs siuvėjo ir sukirpėjo-konstruktoriaus modeliuotojo programą, bus garsus drabužių dizaineris. Tačiau siuvimo įmonės laukia mūsų parengtų siuvėjų, įmonėms reikia profesionalių specialistų, technologų.

– Esate vienintelė Vakarų Lietuvoje siuvėjų kalvė. Tačiau Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykla rengia ne vien siuvėjus. Kokios dar specialybės šiandien populiariausios?

– Tiesa, Vakarų Lietuvoje esame vienintelė mokykla, rengianti tekstilės srities specialistus: siuvėjus, sukirpėjus-konstruktorius modeliuotojus. Tačiau mokykloje įgyvendinamos ir kitos mokymo programos.

Populiariausia vis dar lieka kirpėjo specialybė. Nemažai mokinių renkasi interjero apipavidalintojo, kompiuterinio projektavimo operatoriaus, floristo specialybes.

Nuo 2013-ųjų rugsėjo pradėjome įgyvendinti dvejų metų kirpėjo mokymo programą, skirtą mokiniams, turintiems vidurinį išsilavinimą.

Noriu pabrėžti, kad visiškai nesvarbu, vieną ar kitą specialybę pasirinks jaunas žmogus.

Svarbu, kad jis mėgtų tai, ką daro.

Kiekvienam specialistui būtina išsiugdyti ne tik darbui atlikti reikalingus gebėjimus, bet ir tam tikras asmenines vienai ar kitai specialybei būtinas savybes, kurių reikia prisitaikant nuolat kintančioje, konkurencingoje darbo rinkoje.

– Kokias sąlygas tekstilės centre turi jūsų mokiniai?

– Tekstilės centras įrengtas gana moderniai, jame yra visa reikalinga įranga: naujos siuvamosios mašinos, kompiuterizuota sukirpimo įranga, modeliavimo programinė įranga, vienos galvutės siuvinėjimo automatas, kišenių siuvimo automatas, oro-garo manekenas, presas ir dubliavimo įrenginys bei apdailos darbams skirtas sublimavimo įrenginys.

Taip pat turime naujais baldais apstatytas erdvias klases su reikalinga kompiuterine technika ir sukirpimo-konstravimo laboratoriją.

Tokių sąlygų mums pavydi ne viena mokykla.

– Šiandien profesinis ugdymas neatsiejamas nuo suaugusiųjų mokymo, jų kvalifikacijos keitimo, įgūdžių gerinimo, įvairių kursų bei seminarų organizavimo – ar jūsų mokykloje tai vyksta?

– Darbo rinka nuolat kinta, todėl ne tik mūsų mokiniams, bet ir kiekvienam, kuris galvoja apie platesnes galimybes prisitaikyti prie kintančių aplinkybių bei rinkos poreikių, sudarome galimybes mokytis, įgyti naujų kompetencijų, tobulinti jau turimą ar įgyti kitą kvalifikaciją.

Mes vykdome suaugusiųjų mokymą, organizuojame kursus, seminarus, priimame mokytis asmenis, kurie šiuo metu yra bedarbiai ir siekia įgyti profesinę kvalifikaciją.

Artimiausioje ateityje naujajame savo tekstilės centre planuojame organizuoti siuvimo kursus pažengusiems ir norintiems išmokti siuvimo pradmenų.

– Jūsų mokykloje veikia ir gimnazijos skyrius – žodžiu, besimokantieji pas jus gali įgyti ne tiktai profesiją, bet ir vidurinį išsilavinimą.

Matyt, tai naudinga tiems, kurie nori kuo greičiau pradėti dirbti, taip pat tiems, kurie žino, kad baigę profesinę mokyklą ir stodami į tikslines studijas aukštosiose mokyklose gaus stojimo lengvatų?

– Rinkdamiesi profesinę mokyklą mokiniai išties tarsi nušauna du zuikius ir sutaupo savo brangaus laiko: įgyja ne tik profesiją, bet ir vidurinį išsilavinimą.

Tačiau noriu patikslinti: mūsų mokykloje mokiniai gali įgyti ne tik profesiją ir vidurinį išsilavinimą.

Mokykla, reaguodama į šalies švietimo pokyčius, nuo 2012-ųjų rugsėjo 1 dienos pradėjo vykdyti ir pagrindinio ugdymo programos antrąją dalį – mūsų Gimnazijos skyriuje mokiniai mokosi I ir II gimnazijos klasėje ir įgyja pagrindinį išsilavinimą.

Šiems mokiniams vietoj įprastų technologijų pamokų siūlomi visų mūsų mokykloje esančių profesijų moduliai.

O dėl mokymosi tęstinumo mes esame sudarę sutartis su Klaipėdos valstybine kolegija, Lietuvos verslo kolegija, Klaipėdos socialinių mokslų kolegija. Stojant į tikslines studijas mokiniams įskaitomi tam tikri dalykai ar jų moduliai, mokiniai su kai kuriomis išlygomis gali būti priimami ir į aukštesnį kursą.

Šiuo metu bendradarbiaujame su Vilniaus kolegija, yra rengiama sutartis dėl tekstilės ir grožio srities programų tęstinumo.

– Kas yra jūsų įstaigos varomoji jėga? Ar savo mokyklos veiklą laikote sėkminga?

– Mūsų mokyklos bendruomenė yra labai draugiška ir susitelkusi siekti vis geresnių rezultatų visur – ir moksle, ir kitoje veikloje. Mokykloje yra susiformavusios tradicijos, nuostatos, mes atviri pokyčiams.

Tačiau joks vertybių puoselėjimas neįmanomas be gabių, kūrybiškų, pedagogo profesijai atsidavusių, savo pavyzdžiu pilietines, moralines vertybes gebančių ugdyti mokytojų bei darnios, atsakingos ir vadybinės komandos. Esu įsitikinusi, kad mūsų mokyklą galima vadinti sėkmės lydima mokymo institucija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.