Alpinistai Himalajuose nufilmavo šerpus pražudžiusią laviną

„Kūnai, kuriuos gelbėtojams pavyko pasiekti, prie sraigtasparnių pririštomis virvėmis gabenami nuo kalno šlaito žemyn. Po vieną“, – penktadienio rytą iš Himalajų pranešė lietuvė alpinistė Edita Nichols. Pirmoji moteris lietuvė, pernai pasiekusi aukščiausio pasaulio kalno Everesto viršūnę, penktadienį ant to paties kalno šlaito tapo tragiškos lavinos, pražudžiusios daugiau kaip dešimt žmonių, liudininke.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Apr 18, 2014, 3:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:09 PM

„Tai iš tiesų labai liūdna diena. Didžiausia kada nors čia įvykusi nelaimė“,– sužinojusi, kad lavina nusinešė ir jos artimo draugo gyvybę, pranešė Edita.

Prieš keliolika metų išvykusi iš Lietuvos ir Šveicarijoje gyvenanti Edita Uksaitė-Nichols pernai tapo pirmąja Lietuvos moterimi, pasiekusia aukščiausią pasaulio viršukalnę – Everestą (8 848 m). Tąkart jos kopimas truko apie dešimt, o nusileidimas – apie septynias valandas. Pačioje viršukalnėje, kur buvo apie 60 laipsnių šalčio, o vėjo greitis siekė 65–70 km/val., alpinistė praleido apie 15–20 minučių.

Į kalnus kopti pradėjusi prieš penkerius metus, Edita yra pasiekusi jau ne vieną viršukalnę. Pirmiausia moteris įlipo į Kilimandžarą (5 895 m) Afrikoje, paskui įkopė į Akonkagvą (6 959 m) Pietų Amerikoje. Netrukus ji Himalajuose jau kopė į Čo Oju (8 201 m) ir Manaslu (8 163 m) viršukalnes.

Pasiekusi pastarąją viršūnę, Edita sako supratusi, kad yra pasirengusi Everestui. Žygis į aukščiausią pasaulio kalną nebuvo lengvas, tačiau lietuvė viršūnę pasiekė ir tapo pirmąja moterimi iš Lietuvos, įkopusia į Everestą.

Tikslas – Lotsės viršūnė, kur lietuvių dar nebuvo

Šiemet Edita vėl grįžo į Himalajus. Jos tikslas – ketvirta pagal aukštį pasaulio viršukalnė Lotsė (angl. – Lhotse, 8 516 m). Kalnas priklauso Everesto masyvui ir yra visai netoli aukščiausios viršūnės. Į Lotsę kopiantys alpinistai apsistoja toje pačioje bazinėje stovykloje, kaip ir Everesto ekspedicijos. Sutampa ir kai kurios aukštutinės stovyklos. Tik po trečios aukštutinės stovyklos 7 200 m virš jūros lygio ekspedicijų keliai išsiskiria.

Prieš išvykdama į Himalajus Edita spėjo išsiaiškinti, kad Lotsės viršūnėje dar nėra buvęs nė vienas lietuvis.

Į Katmandu (Nepalas) Edita atvyko balandžio 1 d. Ji iš karto prisijungė prie nedidelės gerai pažįstamų alpinistų grupelės iš Australijos, Jungtinės Karalystės ir Pietų Afrikos Respublikos. Su kai kuriais iš jų moteris kopė į Manaslu, su kitais – į Everestą. Šiai ekspedicijai vadovauja patyręs britų alpinistas Philas Cramptonas. Savo ekspediciją dėl jos narių patirties kopiant į 8 tūkst. metrų viršūnes jis jau spėjo pavadinti „Dream Team“ („Svajonių komanda“).

Po savaitės visa komanda jau buvo bazinėje stovykloje ir pradėjo aklimatizuotis. Užkopdami į viršų ir vėl nusileisdami žemyn alpinistai jau buvo pasiekę ir 6 tūkst. metrų virš jūros lygio žymą. Buvo planuojama, kad Lotsės viršūnė bus šturmuojama gegužės 10–15 dienomis.

Planavo treniruotis ant Khumbu ledyno

Dar ketvirtadienį alpinistai planavo, kad penktadienį jie treniruotis kils iki Khumbu ledyno, esančio Everesto šlaite. Tai aukščiausiai pasaulyje esantis ledynas, kurio ilgis – net 22 km. Ledynas nuolat juda. Jo judėjimo greitis – 180 metrų per metus.

Deja, ankstų penktadienio rytą Everesto šlaitu nuslinko didžiulė sniego lavina, užkabinusi ir Khumbu ledyną. Lavina pražudė daugiau kaip dešimt žmonių (Edita praneša, kad jau patvirtinta 13 žuvusių), keli žmonės dingo, keli buvo sužeisti. Laimei, lavina nepasiekė bazinės stovyklos.

Editos komanda per incidentą buvo ledyno papėdėje. „Svajonių komanda“ nenukentėjo. Tačiau alpinistai šią didžiulę nelaimę matė savo akimis. Jie pranešė, kad iš karto prisidėjo prie gelbėjimo darbų.

Sniego griūtis įvyko apie 6 val. 45 min. vietos laiku (4 val. Lietuvos). Tai daugiausia aukų per pastaruosius 8 metus pareikalavusi lavina ant Everesto.

Kaip praneša BNS, Nepalo turizmo ministerijos pareigūnų duomenimis, nelaimė įvyko ankstų rytą, kai vietos šerpų vedliai iš antrosios stovyklos išėjo paruošti virvių šimtams alpinistų. Gelbėtojai iš sniego gniaužtų po lavinos vadavo žuvusiųjų kūnus, buvo ieškoma dingusių asmenų. Alpinizmo asociacijos pareigūnai teigia, jog nelaimė įvyko 6 400 m virš jūros lygio, vietovėje, kurią vietos gyventojai vadina „kukurūzų spragėsių lauku“.

„Jausmas beprotiškas“

Kartu su Edita į Lotsę kopianti legendinė Australijos alpinistė Margareta Watroba po nelaimės duodama interviu Australijos žiniasklaidai pripažino, kad arti mirties buvo ir jos.

„Mes matėme laviną. Ir žinojome, kad ten yra šerpų. Tai didžiulė nelaimė. Jei mes būtume išėję iš savo stovyklos valanda ar dvi anksčiau, būtume atsidūrę tiesiai po lavina – jos apačioje“,– sakė Australijos alpinistė.

M.Watroba yra vienintelė Australijos alpinistė moteris Everesto viršūnę pasiekusi du kartus iš skirtingų pusių. Ji tvirtina, kad lavinos kelyje atsidūrę vedliai „neturėjo jokių galimybių pasislėpti ar pabėgti“.

„Jausmas beprotiškas. Visiškai beprotiškas. Kadangi tai yra didžiausia nelaimė Everesto istorijoje įvykusi per vieną dieną“,– Australijos „ABC News 24“ sakė moteris.

Penktadienį pavakare internete pasirodė lavinos vaizdo įrašas. Laviną pavyko užfiksuoti bazinėje stovykloje buvusiems alpinistams. Iš vaizdo medžiagos matyti, kad kalno šlaitu nuslinko milžiniškas kiekis sniego.

Panašią nelaimę patyrė 2012 metais

Tai pirmoji sniego lavina Everesto prieigose vos prasidėjus alpinizmo sezonui. Ankstesnis daugiausia gyvybių nusinešęs incidentas ant to paties kalno įvyko 1996 metais, kai aštuoni vienos ekspedicijos nariai žuvo per tragiškus įvykius, įamžintus populiarioje knygoje „Into Thin Air“, sakė Katmandu dirbanti Elizabeth Hawley, vadovaujanti „Himalajų duomenų bazei“ ir laikoma viena iš geriausių Himalajų alpinizmo žinovių, pranešė agentūra BNS.

Pati E.Nichols panašią nelaimę išgyveno 2012 m. rudenį per ekspediciją į Manaslu. Tąkart sniego lavina irgi pražudė daugiau kaip dešimt žmonių. Nepaisant to, praėjus vos savaitei po nelaimės Edita įkopė į viršūnę.

Kaip gali kisti alpinistų planai po nelaimės ant Khumbu ledyno, kol kas nežinoma. Po lavinos vietos pareigūnai alpinistams laikinai uždraudė kopti į viršų. Gelbėtojai vis dar aiškinasi, kiek žmonių dingo. Jie eina nuo palapinės iki palapinės ir registruoja visus alpinistus, bandydami išsiaiškinti, kurių trūksta.

Pranešama, kad galimybės toliau kopti į viršūnes turėtų paaiškėti artimiausiomis dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.