Lietuvą nuo išorės grėsmių pasiryžę ginti ir garsūs žmonės

Krymas aneksuotas. Ukrainos rytai verda. Tokie galimos grėsmės ženklai paskatino šalies piliečių susidomėjimą šalies gynyba. Dar kovo viduryje Liberalų sąjūdžio lyderiai užpildė paraiškas stoti į Lietuvos šaulių sąjungą (LŠS). Taip politikai ragino stiprinti savanoriškos krašto gynybos gretas.

Vaikų rašytoja I.Vizbaraitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaikų rašytoja I.Vizbaraitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

2014-04-18 18:30, atnaujinta 2018-02-14 13:04

„Būrys – ramiai!“, - tokia komanda skambėjo penktadienio popietę ant paties Gedimino bokšto stogo Vilniuje. Ten žymūs Lietuvos politikai, verslininkai, valstybės tarnautojai, žurnalistai ir kiti lietuviai bučiuodami LŠS vėliavą prisiekė tarnauti ginant Lietuvą.

Tarp naujokų buvo ir liberalai Eligijus Masiulis, Remigijus Šimašius, Gintaras Steponavičius, Petras Auštrevičius, visuomenės veikėjai Šarūnas Matulevičius ir Tadas Langaitis, lazerių laboratorijos vadovai broliai Dominykas, Augustinas ir Kristijonas Vizbarai ir kiti. Kaip Lietuvą ginsiančios savanorės prisiekė ir kelios damos, tarp jų – ir vaikų rašytoja Ingrida Vizbaraitė.

Savanorius sveikino LŠS vadas Antanas Plieskis, kuris naujuosius šaulius vadino savo broliais ir sesėmis ir drąsino juos fraze „Tikiu jumis“. Pasak pulkininko, šiandien daugelis piliečių dažniau mąsto apie savo teises, nei apie pareigas. Tačiau reikia nepamiršti, kad, norėdami turėti laisvę, turime atlikti ir savo pareigas.

„Sveikinu ir karių šeimas, nes šeimos turės irgi arba įsijungti į šią veiklą, arba...“, - besišypsantiems naujokams šmaikštavo A.Plieskis. LŠS vado teigė, kad pirmutinė šaulio pareiga yra tarnauti savo šeimai, tik tada - tėvynei, taip pabrėždamas šeimos ląstelės svarbą valstybei.

Įstojus – pamokos ir šaudymas

Portalas lrytas.lt pasiteiravo liberalo R.Šimašiaus, ar, jo žiniomis, susidomėjimas savanoriška šalies gynyba išaugo. Pasak buvusio Teisingumo ministro, liberalai tebuvo vieni iš keleto, kurie išpopuliarino šią idėją.

„Išorinės grėsmės, konkrečiai - Ukrainos pavyzdys - žmonėms davė aiškų ženklą, kad reikia jungtis ir daryti tai, ką sugebi, kad galima grėsmė būtų atremta ir būtų duotas signalas bet kam, kas nori kėsintis į mūsų laisvą. Matau, kad LŠS akyse tvirtėja. Labai tikiuosi, kad tai yra tik didelės bangos pradžia“, - teigė R.Šimašius.

Pasak liberalo, jis jaučia žmonių susidomėjimą, nes sulaukia daug klausimų apie pačią sąjungą, veiklą, kuria jau užsiima naujokai.

„Tai yra visuomeninė organizacija, todėl nėra taip, kad uniformas ar kitką mums duoda. Labai daug kas priklauso nuo to, ką pats savanoris yra pasiruošęs daryti. Vieni daugiau koncentruojasi į gynybą ginklu, kiti kalba apie kitus aspektus, tarkime, informacines atakas, kas irgi gali daug prisidėti. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus, kiek jis nori ruoštis“, - pasakojo politikas.

R.Šimašius teigė, kad bazinio pasiruošimo kursai jau prasidėję ir jis su kitais naujokais juos baigs artimiausiu metu. Pasiteiravus, ar ilgus krosus politikai dabar bėgioja, jis šypsodamasis teigė, kad fizinis pasirengimas paliktas kaip kiekvieno asmeninis reikalas. „Einame į šaudymo pratybas, taip pat mokomės, kas per organizacija yra LŠS, taktinių dalykų: suvokimo, kur yra grėsmės, kaip reikėtų burtis, ką reikėtų daryti, jeigu tektų gintis ir panašiai“, - pasakojo liberalas.

Pats jis teigė dar nespėjęs nusipirkti pilnos kario uniformos, bet tikrai ją planuoja įsigyti artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.