Aikštingiems pirkėjams nusispjaut į varganas kasininkių Velykas

Parduotuvės uždarytos jau pavakare, nuo 16 val. dirba tik restoranai, kuriuose ne taip paprasta rasti vietos prisėsti. Vienintelė išeitis įsigyti ką nors pavalgyti ar atsigerti – greitojo maisto restoranai ar kioskai. Taip nutiko vienai mano pažįstamai, kuri vykdama sutikti Naujųjų į Berlyną pasiėmė apvalią sumą tikėdamasi susigriebti geriausius išpardavimų pasiūlymus. Tačiau Naujųjų išvakarėse teko sukti galvą, kur užkandus, o ne kurią iš penkių patikusių suknelių pirkti.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 19, 2014, 12:13 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:00 PM

Dabar – ne Naujieji ant nosies, o Velykos. Tačiau situacija iš esmės nesikeičia. Vokietijoje per šventes bus uždaryta dauguma parduotuvių, prekybos centrų. Būtinais pirkiniais iš anksto turės pasirūpinti lenkai, graikai, danai, ispanai. Čia prekybos įstaigos nedirbs ne tik per pačias Velykas, bet ir antrąją jų dieną.

O kada Lietuvoje švęsti Velykas galės ne tik antstoliai, filosofai ir muziejininkai, bet ir pardavėjai? Kada įprasime viską, ko reikia šventėms, susipirkti išvakarėse? Neatėjo į galvą įsigyti duonos? Bus pamoka kitiems metams: išmoksite susidaryti sąrašą, kuriame duona bus įrašyta pirmu numeriu. Dabar net ir statybinėmis medžiagomis prekiaujantys centrai antrąją švenčių dieną jau laukia klientų. Po pokalbių su prekybininkais pasidarė aišku kaip dieną: esame išpaikinti ir savanaudžiai pirkėjai. Neburnokit ant pardavėjų: čia mano, ne jų nuomonė.

Pirmąją Velykų dieną be išimties dirbs visų didžiųjų prekybos tinklų parduotuvės. Vienos – kiek trumpesnėmis darbo valandomis, kiti prekybininkai nusprendė pirmąją Velykų dieną uždaryti kai kurias tinklo parduotuves ir, pavyzdžiui, Vilniuje, palikti veikiančią tik vieną. Dar kiti nieko nekeičia – dirbs kaip dirbę, lyg švenčių nebūtų.

Tai – dėl mūsų, aikštingų, išpuikusių pirkėjų. „Rimi“ prekybos tinklas yra mėginęs per didžiąsias metų šventes nedirbti. Ir ką – tąsyk atrėmė nelaimingų pirkėjų pastabas ir grįžo prie tvarkos, kai parduotuvių personalas į darbą eina taip, lyg nebūtų jokių Velykų, Kalėdų ar Naujųjų metų.

Nepatenkintų skambučių sulaukia ir tie prekybininkai, kurie didžiosioms metų šventėms uždaro kai kurias savo tinklo parduotuves. Tik įsivaizduokite – pasaulis sugrius, jei prisieis nusigauti iki kitos parduotuvės. Vieno prekybos tinklo atstovo klausiu, ar be priekaištų iš pirkėjų nesigirdi raginimų trenkti durimis ir eiti švęsti, o ne darbus dirbti? Ne, kur tau. Greičiau jau pasakys, kad toks jau tas prekybininko darbas, nėra ko apie vaišes ir dainas galvoti.

Jei tokie prekybos centrai kaip „Panorama“ Vilniuje ar „Saulės miestas“ Šauliuose pirmąją Velykų dieną nedirbs, tai dar nereškia, kad čia užsukę pabučiuosite rankeną. Veiks čia esančios prekybos tinklų parduotuvės, „Panoramoje“ lankytojams atvira bus vaistinė, gėlių salonas, Šiauliuose – maitinimo įstaigos.

Džiugu bent dėl to, kad patys prekybininkai mato daugiau nei vien lankytojų srautų skaičius, ir, pavyzdžiui, Šiauliuose esantis prekybos centras verčiau jau praras 10-11 tūkst. lankytojų, nei į darbą gins batų ar laikrodžių parduotuvių darbuotojus.

Paprotys nedirbti per didžiąsias šventes minėtuose prekybos centruose taikomas nuo pat jų veiklos pradžios.

„Panoramos“ generalinė direktorė Birutė Kalanovaitė tai vadina gera tradicija ir nori, kad ji būtų tęsiama. Bet vėlgi, kaip sako moteris – jei sulauktų pageidavimo iš savo nuomininkų bei lankytojų ją keisti – būtinai atsižvelgtų.

Ne vieninteliai prekybininkai pluša per šventes. Penktokas vienu įkvėpimu išpoškintų, kad gydytojai, policininkai ir ugniagesiai taip pat dirba, kai kiti ilsisi. Bet ar tikrai pardavėjos budėjimas kasoje toks gyvybiškai svarbus, kad negalėtume jos paleisti švenčių švęsti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.