Biržuose rastiems palaikams – tūkstančiai metų

Biržuose tiesiamas dviračių takas pateikė sensacingą staigmeną – buvo atrasta gerai išsilaikiusi neolito laikotarpio kapavietė, kurioje palaidotas žmogus gyveno prieš 4–6 tūkstančius metų, rašo „Lietuvos rytas“.

Manoma, kad archeologų rastas ant šono palaidotas žmogus gyveno prieš 4–6 tūkstančius metų.<br>K.Duderio nuotr.
Manoma, kad archeologų rastas ant šono palaidotas žmogus gyveno prieš 4–6 tūkstančius metų.<br>K.Duderio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 19, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:01 PM

Kasinėjimus Biržuose atliekantis archeologas Karolis Duderis sakė, kad atkastoje kapavietėje yra puikiai išsilaikęs žmogaus skeletas. Išskyrus galvą – ji sunaikinta tiesiant būsimojo dviračių tako elektros liniją.

Palaidotas žmogus guli ant šono, miegančiojo poza. Šalia jo kojų archeologai rado titnaginį kirvuką ir gludintą titnaginį peilį. Be šių radinių, prie atkastų palaikų gulėjo ir šerno iltis.

„Tai įkapės – daiktai, kurių mirusiajam gali prireikti po mirties. Tuo metu gyvavo šerno kultas, todėl kape yra šio žvėries iltis“, – pasakojo K.Duderis.

Magistrantūroje studijuojantis K.Duderis apie radinį pranešė profesoriui Albinui Kuncevičiui. Jis labai apsidžiaugė, kad jo studentui taip pasisekė.

„Kiti kasinėja visą gyvenimą ir jiems nepavyksta susidurti su tokiu retu radiniu. O mano studentui taip pasisekė. Tai neeilinis atradimas, reikšmingas ne tik archeologijai, bet ir antropologijai, istorijai.

Akmens amžiaus palaidojimai nepaprastai reti visame pasaulyje. Lietuvoje juos galima suskaičiuoti rankų pirštais“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Kuncevičius.

Vakar apie pietus archeologai tęsė darbus. Šalia atrastos kapavietės matyti dar vieno palaidoto žmogaus kaulai. Ar tai bus dar viena neolito kapavietė, paaiškės tęsiant kasinėjimus.

Biržuose nuo praėjusios vasaros pradėtas tiesti beveik 2 kilometrų ilgio dviračių takas. Jis nusidrieks palei Širvėnos ežerą. Prieš pradedant darbus Biržų senamiesčiu laikomoje teritorijoje, kurioje vingiuos būsimasis takas, buvo atlikti archeologiniai tyrimai.

Jų metu rasta vertingų daiktų – senovinio statinio pamatai, Žygimanto Augusto (XVI a.) laikų moneta, puodų šukių, papuošalų fragmentų.

Būsimajame dviračių take archeologų ištirtos ir po žeme paliktos buvusių pastatų liekanos bus paženklintos skirtingų spalvų trinkelėmis.

Šių metų vasarį tiesiant elektros liniją Biržų rajono policijos komisariato specialistai gavo pranešimą, kad dviračių tako statybos teritorijoje rasta žmogaus kaulų.

Manyta, kad tai praėjusio šimtmečio kapinaitės. Bet pradėjus kasinėti paaiškėjo, kad ši miesto dalis slepia kur kas senesnių archeologinių vertybių.

Prie žynio – moteris

Vienas Lietuvoje aptiktų neolito palaidojimų – Vakarų Lietuvoje, prie Biržulio ežero, atkastas dvigubas kapas.

Jame buvo palaidotas jaunas, maždaug 30 metų žynys. Jo galvą puošė 57 žvėries dantų amuletas.

Šalia palaidota moteris galėjo būti specialiai nužudyta kaip išskirtinę padėtį užimančio žynio palydintis asmuo į mirusiųjų pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.