Nuobodus rinkimų vajus menkai veikia politikų reitingus

Ar bus antrasis prezidento rinkimų turas? Jei bus – kas jame susigrums? Ko partijos gali tikėtis iš artėjančių Europos Parlamento rinkimų? Į šiuos klausimus atsakė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa, surengta kovo 13–17 dienomis, rašo „Lietuvos rytas“.

Jeigu piliečių aktyvumas būtų mažesnis, susigrumti su D.Grybauskaite antrajame ture dabar daugiausia galimybių turi Darbo partijos kandidatas A.Paulauskas ir socialdemokratas Z.Balčytis.<br>Fotomontažas
Jeigu piliečių aktyvumas būtų mažesnis, susigrumti su D.Grybauskaite antrajame ture dabar daugiausia galimybių turi Darbo partijos kandidatas A.Paulauskas ir socialdemokratas Z.Balčytis.<br>Fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2014, 8:37 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:02 PM

„Lietuvos rytas“ jau vakar skelbė piliečių nuomonę dėl prezidento rinkimų. Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė per mėnesį dar labiau paaugino savo reitingą – už ją balsuotų 46,9 proc. apklaustųjų (kovo mėn. – 40,9 proc.).

O skaičiuojant tik pareiškusiųjų nuomonę, kitaip sakant, tikėtinai dalyvausiančiųjų rinkimuose balsus, šios kandidatės kraitis būtų net 57,3 proc. Taigi jei prie balsadėžių susirinktų daugiau kaip pusė rinkėjų, D.Grybauskaitė laimėtų jau pirmajame ture.

Jeigu piliečių aktyvumas būtų mažesnis, susigrumti su D.Grybauskaite antrajame ture dabar daugiausia galimybių turi Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas ir socialdemokratas Zigmantas Balčytis – atitinkamai 12,9 ir 12,1 proc. pareiškusiųjų nuomonę balsų.

Kiti 4 kandidatai dar labiau nutolę nuo lyderės: Seimo narys Naglis Puteikis surinktų 6, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis – 4,5, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė – 4,1, Vilniaus meras Artūras Zuokas – 3,1 proc. balsų (skaičiuojant tik turinčiųjų nuomonę).

Panašios nuotaikos atsispindi ir atsakant į tradicinį „Vilmorus“ klausimą „Kokie visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja jūsų interesams?“. 22,7 proc. respondentų mano, jog tai – D.Grybauskaitė. Tarp dabartinių kandidatų į prezidentus geriausius reitingus turi A.Paulauskas (2,3), Z.Balčytis (2), A.Zuokas (1,6), N.Puteikis (1,6).

Taigi darkart pasitvirtina spėjimai, kad rimtesnį iššūkį D.Grybauskaitei galėjo mesti vienintelis Socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius. Daugiau kaip dešimtadalis apklaustųjų įsitikinę, kad būtent šis politikas geriausiai atstovauja jų interesams.

Dar įtemptesnė kova tarp A.Butkevičiaus ir D.Grybauskaitės vyksta kitoje lentelėje. Juos abu palankiai vertina po 58,8 proc. gyventojų. Nepalankios nuomonės apie premjerą yra 19,2 proc., o apie prezidentę – 23,1 proc. piliečių. Maždaug 6,5 proc. geriau nei prieš mėnesį buvo įvertinta ir Vyriausybės veikla, nors nepasitikinčiųjų ja lieka daugiau negu pasitikinčiųjų.

Vertinant partijų galimybes Europos Parlamento rinkimuose žmonių nusiteikimas nesikeičia. Įtikinamai tebepirmauja socialdemokratai, kurių sąraše pirmas įrašytas Z.Balčytis. Nuo lyderių pagarbiu atstumu nutolę partija „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija, dar keliais žingsniais atsilikęs Liberalų sąjūdis.

Būtent šios politinės jėgos greičiausiai išsidalys vienuolika europarlamentarų mandatų. Tiesa, į šias dalybas taip pat gali įsiterpti Valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Daug ką gali nulemti ne tik partijų veiksmai rinkimų kampanijos finišo tiesiojoje, bet ir piliečių aktyvumas rinkimų dieną.

* Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.