Senos griuvenos miesto centre kyla naujam gyvenimui

Sužibo viltis, jog bus sutvarkytas vaizdingoje Kauno vietoje, šalia Ramybės parko, stūksantis pastatas vaiduoklis. Kapitaliai remontuoti ketinama ir S.Daukanto gatvėje stovintį aptrupėjusį caro laikų namą, rašo „Lietuvos rytas“.

Griuveną Krėvos ir Totorių gatvių sankryžoje žadama prikelti gyvenimui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griuveną Krėvos ir Totorių gatvių sankryžoje žadama prikelti gyvenimui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 19, 2014, 8:38 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:55 PM

Registrų centro duomenimis, pastatą šalia Ramybės parko įsigijo Kaune registruota uždaroji akcinė bendrovė „Centro projektai“, o savivaldybės koridoriuose kalbama, kad naujasis savininkas – fizinis asmuo.

Tikimasi, kad Krėvos ir Totorių gatvių sankryžoje stūksančią griuveną, kuri ne vieną dešimtmetį piktino kauniečius, jau šią vasarą bus pradėta gaivinti.

Pastatą ketinama iš pagrindų rekonstruoti. Namo paskirtis neturėtų būti keičiama, jame bus įrengti butai.

Naujomis spalvomis turėtų nušvisti ir dviaukštis pastatas S.Daukanto gatvėje.

Griuvenos sienas paliks?

Senas pastatas šalia Ramybės parko nėra valstybės saugoma vertybė, tačiau stūkso saugojamoje teritorijoje – Kauno naujamiestyje.

Tarpukariu statytas namas buvo skirtas nuomai. Tai liudija senų žmonių prisiminimuose išlikęs jo suplanavimas – viena didelė virtuvė, siauri koridoriai ir nedideli vieno dviejų kambarių butai.

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vadovas Svaigedas Stoškus sakė, jog šiuo metu rengiamas pastato rekonstrukcijos projektas.

„Iš pradžių planuota namą nugriauti ir jo vietoje statyti kitą. To mes negalime leisti. Rekonstravus namą, sutvirtinus konstrukcijas jis gali stovėti toks, koks buvo“, – sakė S.Stoškus.

Pagal dabartinį sumanymą išorinė namo forma turėtų likti nepakitusi. Paveldosaugininkų atstovas sakė neprieštarausiąs, jeigu šiek tiek bus padidintas ir namo aukštingumas, pastatas praplėstas kiemo sąskaita.

„Smagu, kad kažkas nori prikelti griuvėsius, tvarkyti vaiduokliais tapusius namus. Derėsimės su projektuotojais, teks daryti nuolaidų. Neabejoju, kad pastatas jau šią vasarą bus pradėtas tvarkyti“, – sakė S.Stoškus.

Problema – mažas kiemas

Akis badančią griuveną prabangiu gyvenamuoju namu paversti nusprendusiems naujiesiems savininkams teks spręsti automobilių statymo problemą. Namas užima 225,95 kvadratinių metrų plotą, o jo kiemas – itin mažas, vos 4 arai.

Šiuo metu su paveldosaugininkais derinama galimybė automobilių statymo vietas įrengti dalyje pirmojo aukšto.

„Užlipo“ ant šaligatvio

Naujieji namo savininkai susidūrė ir dar su viena problema – pastatas yra užėmęs dalį šaligatvio. Tiesa, tai atsirado ne dėl jo statytojų kaltės – šaligatvis buvo tiesiamas, kai namas jau stovėjo. Ši aplinkybė trukdo bevertį statinį nugriauti ir jo vietoje statyti naują. Nei paveldosaugininkai, nei urbanistai neleistų statyti namo taip, kad jo siena užimtų šaligatvio dalį.

Savininkams tektų patraukti sieną nuo gatvės, dėl to sumažėtų pastato plotas.

Dėl šios priežasties nuspręsta namą rekonstruoti paliekant jo senas sienas.

Pokyčiai džiugina kaimynus

Vietos gyventojai teigė su viltimi laukiantys, kada name vaiduoklyje pasirodys statybininkai. Kol kas kauniečiams vilties teikia tik nedideli postūmiai – pastato kieme išnaikinti krūmokšniai, darbininkų išvežtos ten buvusios šiukšlės.

Valkatų ir narkomanų prieglobsčiu tapęs apleistas namas ilgus metus buvo tarsi piktžaizdė gražiai sutvarkytame rajone. Netoliese baltuoja vienintelė Lietuvoje mūrinė mečetė, šalia – išpuoselėti kauniečių namai.

„Sutemus pro šį namą baisu net praeiti“, – sakė Totorių gatvės 9-ojo namo gyventojai.

Išgirdęs, jog vaiduoklį ketinama rekonstruoti, šalia įsikūrusios A.Puškino gimnazijos direktorius Erikas Griškevičius šią žinią pavadino dideles viltis teikiančia naujiena.

„Smagu girdėti, jog pagaliau kažkas pajudėjo į priekį. Šis pastatas, jo būklė mums kelia didelį nerimą, nes kai kurie judrūs moksleiviai mėgsta lįsti į vidų.

Baisu, kad vieną dieną neįvyktų skaudi nelaimė“, – nerimavo A.Puškino gimnazijos direktorius.

Pagražės ir S.Daukanto gatvė

Statybos darbai šią vasarą planuojami ir pačiame miesto centre, S.Daukanto gatvėje. Ketinama kapitaliai suremontuoti 17-uoju numeriu pažymėtą namą.

Valstybės saugomo XIX amžiaus pabaigoje statyto pastato būklė šiuo metu apgailėtina. Nors pirmame jo aukšte veikia kirpykla, tautodailės salonas, įsikūręs baras, dalis antro aukšto langų uždengti plėvele bei faneros gabalais.

Trupa ir žmonėms ant galvų byra niekada rimtai neremontuoto pastato fasado elementai, jo stogas – avarinės būklės, o gegnės visiškai sutrūnijusios.

Iniciatyvos naujam gyvenimui prikelti pastatą ėmėsi vienas jo bendraturčių, verslininkas Gintautas Lelešius.

„Ketinimai rekonstruoti namą patiko ne visiems. Ką padarysi, yra tokių žmonių, kurie nenori prisidėti prie bendros nuosavybės tvarkymo. Man labai padėjo paveldosaugininkai, remonto darbus ketiname pradėti jau šią vasarą, kai tik bus baigti tvarkyti visi formalumai“, – sakė G.Lelešius.

Raudonos spalvos nebeliks

Pastato rekonstrukcijos projektą parengęs architektas Algimantas Kančas teigė, jog suremontuotas valstybės saugomas carinis namas atgims naujam gyvenimui.

„Pastato fasado spalva bus kita, po remonto nebeliks tamsiai raudonos ir baltos spalvų derinio. Taip namus dažydavo tik gūdžiu sovietmečiu, nuo šios spalvos pastatas tapo atgrasus. Nusprendėme, kad namo fasadas bus garstyčių – samanų spalvos“, – sakė A.Kančas.

Pastato paskirtis neturėtų keistis, ji išliks administracinė. Antrame aukšte, pastogėje, ketinama įrengti gyvenamuosius butus. Dėl šių planų pastaruoju metu namo bendraturčiai derasi su kaimynais. Pagal galiojančias teisės normas, didėjant butų skaičiui, atitinkamai turi padaugėti ir vietų automobiliams statyti. O jų pastato kieme trūksta.

Pasak architekto A.Kančo, užsibrėžtas uždavinys – avarinės būklės namo remonto darbus pradėti jau šią vasarą.

Miesto urbanistai pasirengę padėti

Nerijus Valatkevičius

Kauno savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas

„Namas šalia Ramybės parko stovi valstybės saugomoje teritorijoje Kauno naujamiestyje. Todėl visi rekonstrukcijos planai turi būti derinami su paveldosaugininkais.

Mes negalime už paveldo specialistus nustatyti projektavimo sąlygų, nuspręsti, kokios apimties ir kas šioje vietoje yra saugoma. O kai yra aiškios pradinės sąlygos, parengti projektą labai paprasta.

Rekonstruojant tokį objektą reikia nemažai investicijų. Problema ir tai, kad sklypas labai mažas, beveik nėra kur dėti automobilių. Galima sakyti, kad objektas labai skurdus.

Miestas visada pasirengęs ieškoti kompromisinių sprendimų. Galima numatyti galimybę namo gyventojams automobilius palikti ir gatvėje. Manau, kad kauniečiai tam neturėtų prieštarauti. Juk visi norėtų, kad benamių prieglobsčiu ir šiukšlynu tapusi griuvena virstų gražiu namu.

Kai tik viskas bus suderinta pagal galiojančius teisės aktus, leidimas darbams bus duotas ir S.Daukanto gatvėje. Mes suinteresuoti, kad mieste liktų kuo mažiau griūvančių pastatų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.