Griaustinio bijojusi senutė palikuonis paliko be elektros

Į atokiame Pumpėnų seniūnijos Balčiūniškio 1-ajame kaime, tarp miškų įsikūrusį Reginos (70 m.) ir Vingaudo (76 m.) Jackūnų vienkiemį galima būtų vežti smalsuolius, norinčius pamatyti, kaip XXI amžiuje gyvenama pasišviečiant žibalinėmis lempomis ir neturint šaldytuvo ar skalbyklės. Prieš 70 metų pastatytoje sodyboje iki šiol neatvesta elektra ir vargu ar tai bus padaryta ateityje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 23, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:32 PM

Žibalinės lempos – ne dekoracija

„Maisto galime pasigaminti tik tam kartui – ypač vasarą nėra, kur jo šaltai laikyti. Auginame kelias karves, tas daugiausia valgome pieno produktus. O žiemą, kai anksti temsta, ilgai nevakarojame“, – apie ne itin civilizuotą gyvenimą lrytas.lt pasakoja vienkiemio šeimininkė R.Jackūnienė. Moteris iki šiol sviestą muša medinėje sviestmušėje, o pieną atšaldo įleidusi bidonėlius į šulinį.

V.Jackūnas rodo visuomet po ranka laikomus kelis prožektorius – jais pora sutemus pasišviečia kelią. Namuose garbingoje vietoje stovi ir žibalinės lempos – jos laikomos ne dėl grožio, bet kaip šviesos šaltinis.

Prieš porą metų giminaitis Jackūnams nupirko benzininį elektros generatorių. Šeimininkas (likimo ironija, bet be elektros gyvenantis vyras kadaise yra baigęs elektriko mokslus. – Red.) nuo jo išvedžiojo laidus ir dabar užkūrus generatorių nušvinta lempos gyvenamajame name bei tvarte, o vakarais prabyla televizorius. Tiesa, generatorius burzgia ne ištisai.

„Vakarais po porą valandų žiūrint televizorių, per mėnesį generatorius sunaudoja apie 20 litrų benzino“, – yra apskaičiavęs šeimininkas.

Nagingas vyriškis kambaryje laiko ir ne vieną automobilinį akumuliatorių – juos panaudoja norėdamas radijo laidų paklausyti, kad nereikėtų galvaninių elementų pirkti, taip pat įkrauna mobiliuosius telefonus, kuriuos atokiame vienkiemyje gyvenantiems tėvams įtaisė dukros.

Tačiau Jackūnai neturi nei šaldytuvo, nei skalbyklės, o vandenį iš šulinio semia kibirais, nes hidroforo taip pat negali prijungti.

Šeimininkė bijojo griaustinio

Ši anksčiau Panevėžyje su dviem dabar jau suaugusiomis dukromis gyvenusi pora į gimtąjį R.Jackūnienės vienkiemį grįžo tuomet, kai jos garbaus amžiaus motina Elena Eugenija Kirkilienė nebegalėjo viena ten gyventi.

„Tarybiniais laikais mūsų močiutei į sodybą buvo siūloma nemokamai įvesti elektrą. Bet ji tiesiog paniškai bijojo perkūnijos ir tikėdama, kad žaibas dažniau trenkia į tuos namus, kur yra elektra, jos įvedimo atsisakė“, – prisimena Jackūnų dukra Diana Gasiūnienė. Todėl visą gyvenimą vienkiemio šeimininkė vertėsi be elektros.

Tik po to, kai pernai sulaukusi 94 metų senutė mirė, dukra su žentu ėmė rūpintis, kaip iki sodybos atvesti elektros liniją. Nuo Jackūnų vienkiemio iki artimiausios sodybos, kurios gyventojai turi elektrą – maždaug 2 kilometrai.

Tuomet ir paaiškėjo, kad galimybės įvesti elektrą Jackūnams labai ribotos. R.Jackūnienei kreipusis į Pasvalio rajono savivaldybę, moteriai buvo paaiškinta, kad Europos Sąjungos lėšomis vykdomas kaimo sodybų elektrifikavimo projektas jau pasibaigęs.

Nieko paguodžiančio Jackūnai neišgirdo iš elektros tiekėjų, bendrovės „Lesto“ atstovų. Jie paaiškino, kad sodybos šeimininkams reikėtų padengti dalį elektros linijos nutiesimui reikalingų išlaidų. „Lesto“ apskaičiavimu, Jackūnams reikėtų sumokėti apie 36 tūkst. litų.

„Mūsų tėvai pensininkai, jie tokios sumos neturi. Pagaliau, gal net ir pati jų sodyba tokių pinigų nėra verta“, – sakė panevėžietė D.Gasiūnienė. Todėl ir jos tėvai, ir jųdviejų su seserimi šeimos, atvažiuojančios jų aplankyti ar paatostogauti, toliau gyvena tarsi balanos gadynėje.

Nemokamai elektros neves

„Man labai nesmagu, kad žmonės XXI amžiuje gyvena be elektros, tačiau seniūnija niekuo šiai šeimai padėti negali“, – lrytas.lt sakė Pumpėnų seniūnė Regina Rapkevičienė. Jos teigimu, tai vienintelė sodyba jos vadovaujamoje seniūnijoje, kurioje elektra niekada nebuvo įvesta. „Yra, kur dėl skolų elektros tiekimas gyventojams išjungtas, tačiau čia kitoks atvejis“, – sakė seniūnijos vadovė.

Seniūnė patvirtino prieš kelerius metus, dar esant gyvai senajai šeimininkei, aplankiusi Jackūnus, pasidomėjusi jų gyvenimo sąlygomis. Tačiau rūpintis, kad jiems būtų įvesta elektra, vienkiemio šeimininkai ėmė per vėlai, todėl už europines lėšas įvesti elektros jiems nebebuvo galimybių.

Nieko paguodžiančio pasakyti negalėjo ir bendrovės „Lesto“ Panevėžio regiono Tinklo valdymo departamento Tinklo eksploatavimo skyriaus vadovas Gintautas Venskevičius. „Pagal galiojančius teisės aktus nėra galimybės nemokamai atvesti į minėtą vienkiemį elektros“, – lrytas.lt sakė „Lesto“ atstovas.

Jo teigimu, už ES lėšas vykdomam projektui „AB LESTO elektros skirstomųjų tinklų plėtra – kaimo sodybų elektrifikavimas“ paraišką pateikti Jackūnai pavėlavo maždaug metus. Šis projektas buvo vykdomas 2011–2012 metais, pagal jį Panevėžio regione elektra buvo įvesta maždaug dešimčiai sodybų.

Pasak G.Venskevičius, dabar vienintelė galimybė šios sodybos šeimininkams – sumokėti prijungimo paslaugos mokestį. Tačiau nors „Lesto“ padengia net 80 proc. elektros linijos tiesimo išlaidų, net ir likusi dalis, kuria turėtų sumokėti Jackūnai, didelė – daugiau nei 30 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.