R.P. prisijaukino komunizmo šmėklą

Jei ne Nobelio premijai, tai bent kokiam mūsų vietinės reikšmės atitikmeniui europarlamentarą R.Paksą pagaliau tikrai reikėtų pristatyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-04-24 07:39, atnaujinta 2018-02-14 12:17

Kaip sustabdyti ar bent sumažinti emigraciją? Kada pradėsime gyventi kaip turtingoje Vakarų Europoje? Šie klausimai jau seniai tapo amžini. O štai daugelio nurašytas R.Paksas staiga nurodė superpaprastą ir supergenialų sprendimą, kuris, pasirodo, visą laiką gulėjo mums po nosimi: reikia, kad visos Europos valdžia nustatytų, jog visi visoje Europoje gauna tokį pat minimalų mėnesio atlyginimą (MMA).

Toks visų Lietuvos partijų susitarimo projektas, pagal kurį jos spaustų visos Europos valdžią tai padaryti, „tvarkiečių“ jau pateiktas valdančiosios koalicijos politinei tarybai. Tiesa, ji, netekusi amo, kol kas dar neatsigavo.

Kai politikai, o kartu su jais ir mes, atgausime amą, tikriausiai paklausime: kaip tai padaryti?

Ar tų šalių, kur MMA litais didesnis už lietuviškąjį kokius 4–6 kartus, dirbantys žmonės turi gauti tokį pat minimumą kaip ir lietuviai? O gal lietuviai turi gauti tokį pat minimumą, pavyzdžiui, kaip liuksemburgiečiai, kurių MMA viršija 6 tūkst. litų?

Mes, žinoma, balsuojame už pastarąjį variantą. Bet tikriausiai net pats R.Paksas netiki, kad pavyks rasti tiek pinigų. Moraliniu požiūriu patenkinamas būtų ir pirmas variantas, nes ir daug pinigų sutaupytų. Tačiau liuksemburgiečiai ir kiti turčiai bus tikrai prieš.

Tad, matyt, turi būti nustatytas aukso vidurys – pavyzdžiui, 3 tūkst. litų, kuriuos turėtų gauti ir lietuvis, ir liuksemburgietis. Tie, kurie dabar gauna daugiau, atiduoda tiems, kurie gauna mažiau.

Kitaip sakant, taip bus įgyvendinta svajonė, kurios vienoje sąjungoje jau siekėme. Tik tuomet tai buvo vadinama komunizmu, o dabar – tiesiog tvarka ir teisingumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.