Vilniaus ženklas gal ir gražus, bet jo kaina verčia iš kojų

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-04-25 15:33, atnaujinta 2018-02-14 12:03

Tik nedaugelis, apžiūrėję naująjį Vilniaus prekės ženklą, pasakytų, kad tai Gedimino pilies bokšto kontūras.

Vilnius, sekdamas Kauno ir Birštono pavyzdžiu, jau turi savo ženklą. Devynis mėnesius jį kūrė garsūs dizaineriai, dėl jo ginčijosi ekspertai. Rezultatas pristatytas šią savaitę. Patinka jis ar ne - skonio reikalas. Naujasis ženklas pirmiausia bus demonstruojamas „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Kurdamas ženklą kitus miestus Vilnius stengėsi pranokti pinigais. Už prekės ženklą sostinė suplojo net 344 tūkst. litų. Tiesa, iš savivaldybės kišenės teko pakloti tik 15 proc. sumos. Likę pinigai - iš ES paramos fondų.

Kiti miestai tokiomis sumomis nesitaškė. Tarkime, Kaunas už naują prekės ženklą ir šūkį „Kaunas dalinasi“ sumokėjo 29 tūkst. litų. Birštonui taip pat neprireikė šimtų tūkstančių litų už naują logotipą ir šūkį „Birštonas - tavo istorijos harmonija“.

Anot prekių ženklus kuriančių dizainerių, dabar madingi tokie ženklai, į kuriuos reikia ilgai žiūrėti, kad suprastum, ką jie reiškia. Tad Vilnius pasidavė mados dvelksmui.

Specialistai puse lūpų kalba, kad naujasis sostinės simbolis didele meile darbui tikrai nespinduliuoja. Esą buvo kur padirbėti jį tobulinant.

Kad ir kaip būtų, ženklas populiarins Vilnių užsienyje, o „Eurovizijos“ dalyvė V.Matačiūnaitė ir jos komanda per Danijoje vyksiantį konkursą vilkės Vilniaus atributika papuoštus marškinėlius. Naujasis prekės ženklas taip pat bus ant vėliavų, informacinės medžiagos.

Tiesa, paaiškinimas, kad ženklo pagrindas - Gedimino pilies bokštas, kuris gerai žinomas Lietuvos gyventojams, naivokas. Tai kam šis ženklas skirtas?

Jo kūrėjai tvirtino, kad tai miesto įkūrimo simbolis, geriausiai matomas statinys. Istoriškai pilis buvo karalių rezidencija, o Vilnius - karalių miestas.

Tačiau pilių rasime kiekviename senesniame Europos mieste. Jomis užsieniečio labai nenustebinsi. Karaliai? Karalių rezidencijų istorija garsėjančiuose miestuose taip pat būta.

Taip, pilies simboliai naudojami daugelyje Europos miestų heraldikoje. Be abejo, pilis yra galios, valios ir klestėjimo simbolis. Anot kūrėjų, tai gebėjimo gintis ir savarankiškai tvarkyti savo gyvenimą ženklas.

Ginčytis galima iki begalybės. Aišku viena - Vilnius turi ženklą, kuris kaip pilis liks dešimtmečiams, o galbūt ir šimtmečiams.

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.