Į Lietuvą atvyko JAV karių kuopa

Šeštadienį Lietuvos saugumą dar labiau sustiprino į mūsų šalį atvykusi Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų kuopa, kurią Vašingtonas atsiuntė reaguodamas į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Į Lietuvą iš nuolatinės dislokacijos vietos Italijoje atvyko 150 karių.<br>M.Kulbio nuotr.
Į Lietuvą iš nuolatinės dislokacijos vietos Italijoje atvyko 150 karių.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 26, 2014, 11:10 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:58 AM

Į Lietuvą iš nuolatinės dislokacijos vietos Italijoje atvyko 150 karių. Planuojama, kad JAV kariai Lietuvoje bus dislokuoti iki šių metų pabaigos.

Panašų skaičių karių JAV taip pat nusprendė pasiųsti į Lenkiją, Latviją ir Estiją.

Kariai apžiūrinėjo vieni kitų ginklus

Į Lietuvą atvykę JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kariai bus dislokuoti Rukloje ir nuo gegužės įsitrauks į visoje Lietuvoje vyksiančias Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų kovinio rengimo pratybas.

Du transporto lėktuvai su JAV oro desantininkais Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido aštuntą valandą ryto. Dar po valandos Šiaulių aerodrome nusileido trečias JAV orlaivis su įranga bei amunicija.

Iš lėktuvų išlipusius JAV karius pasitiko pasitiko į iškilmingą rikiuotę sustoję Lietuvos kariai.

Belaukdami, kol prasidės oficiali sutikimo ceremonija abiejų šalių kariai sveikinosi, apžiūrinėjo vieni kitų ginkluotę.

Amerikiečiai klausinėjo, kaip lietuviškai reikia pasisveikinti ir padėkoti. Keli JAV kariškiai vartė jiems išleistą brošiūrą, kurioje buvo surašyti Lietuvis kariškių laipsniai, ir dairėsi į mūsų kariškių antpečius.

Džiaugėsi NATO partneryste

Pusę dešimtos aerodrome pasirodžiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino į Lietuvą atvykusius karius ir palinkėjo jiems sėkmės.

„Tai labai svarbi diena Lietuvai. Esame tikri, kad mūsų laisvė ir saugumas svarbūs mūsų partneriams. JAV karinių pajėgų buvimas Lietuvoje prisideda prie visų mūsų saugumo. Atgraso tuos, kuriems svetimos mūsų vertybės, kurie kėsinasi į stabilumą Europoje ir taiką regione“, - sutikdama karius sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Baigdama savo kalbą D.Grybauskaitė pakartojo JAV dalinio šūkį: „Vienybėje – jėga, tikėjime – pergalė“.

Atvykusius JAV karius pasveikinęs Lietuvos Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sakė, kad JAV karių atvykimas yra dar vienas pavyzdys, kaip teisingai Lietuva pasielgė įstodama į NATO.

Jau anksčiau NATO oro policijos misiją papildomais šešiais naikintuvais sustiprinę NATO partneriai, pasak J.Oleko, dabar sustiprins sausumos pajėgas, o kitą savaitę laukiama ir Lietuvos Karinių jūrų laivyno pajėgų sustiprinimo.

Padėkojo už bendradarbiavimą

JAV karių sutikimo ceremonijoje dalyvavusi JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah A. McCarthy padėkojo Lietuvai už partnerystę ir bendradarbiavimą: „JAV kariai su Lietuvos kariais jau kartu tarnavo Afganistane ir apie šį bendradarbiavimą išliko tik geri prisiminimai“.

Į Lietuvą atvykusį JAV karių kontingentą pasveikinęs JAV Sausumos pajėgų Europoje vado pavaduotojas generolas majoras Richard C. Longo sakė, kad šio dalinio kariai rotacijos principu Lietuvoje išbus bent jau iki šių metų pabaigos.

„Galiu garantuoti, kad džiaugsitės tarnaudami kartu“, - iškilmingoje rikiuotėje sustingusiems JAV ir Lietuvos kariams pažadėjo JAV Sausumos pajėgų Europoje vado pavaduotojas.

 Paklaustas, kokia žinia JAV karių dislokavimu Lietuvoje yra siunčiama Rusijai, R.C.Longo atsakė: „Tai nėra žinia Rusijai. Tai - žinia visiems, kurie ją išgirs. Ir pirmiausia tai – žinia Lietuvos partneriams, kad esame atsidavę bendram saugumui“.

Pratybos vyks ne tik Rukloje

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius sakė, kad turime džiaugtis, jog esame NATO nariai ir stovime vienoje rikiuotėje.

„Principas „Vienas - už visus ir visi - už vieną“ dabar yra kaip niekad aktualus. Mes turime būti pasirengę ginti savo Tėvynę, o jei reikės – ir padėti kitiems“, - sakė A.Pocius.

Į Lietuvą atvykę JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kariai priskiriami amerikiečių armijos elitui.

Šis dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą sukurtas dalinys aktyviai dalyvavo Antrajame pasauliniame kare, pasižymėjo mūšiuose Vietname.

Pastaruoju metu šio dalinio kariai kovėsi Irake, vykdė misijas Afganistane.

„JAV karių partneriais tapsiantys Algirdo bataliono kariai taip pat yra „uostę parako“ - jie buvo siunčiami į įvairias misijas.

Algirdo batalionas visada mūsų brigados „Geležinis vilkas“ smaigalyje. Tačiau JAV kariai vykdys bendras pratybas ne tik su „Geležinio vilko“ bet ir kitų mūsų kariuomenės padalinių atstovais.

Didesniąją laiko dalį JAV kariai praleis Ruklos bazėje, tačiau pratybos vyks ir Pabradėje, Klaipėdoje bei kituose Lietuvos vietose.

JAV dalinio kariai bus rotojami, kad kuo daugiau kariškių susipažintų su mūsų teritorija ir infrastruktūra“, - sakė A.Pocius.

Amerikiečius pakeis lenkai ir britai

Į Lietuvą atsiųsti JAV kariai dalyvaus gegužės mėnesį vyksiančiose pratybose „Juodoji strėlė“, o birželį prisidės prie bendrų JAV ir Baltijos valstybių pratybų „Kardo kirtis“.

Kitą savaitę į Lietuvą taip pat turėtų atskristi aštuoni britų ir lenkų naikintuvai, kurie pakeis oro policijos misiją baigiančius amerikiečius.

Dar keturi Danijos naikintuvai misiją vykdys iš Estijos, papildomus naikintuvus į Lenkiją siunčia Prancūzija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.