Vyriausybė pritarė pensijų kompensavimui

Konstituciniam teismui prieš

Kompensacijas gaus tie, kurie gauna senatvės pensijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kompensacijas gaus tie, kurie gauna senatvės pensijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-28 12:03, atnaujinta 2018-02-14 11:15

„Vyriausybei teko galvosūkis, iš kur gauti lėšų kompensacijoms, tačiau savo įsipareigojimus mes vykdome. Parengtas pensijų kompensavimo mechanizmas, pagal kurį jau šių metų ketvirtąjį ketvirtį bus pradėtos mokėti pensijų kompensacijos“, – pranešime spaudai sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak jo, pensijoms kompensuoti iš viso reikės apie 450 mln. litų, iš jų apie 90 mln. litų bus išmokėta dar šiemet, o 2015 ir 2016 metais – po 180 mln. litų. Pinigų šaltinis bus „Sodros“ biudžetas, į kurį pavyko surinkti daugiau nei planuota lėšų.

Pagal patvirtintą tvarką, jei kompensacija ne didesnė nei 100 litų, ji visa bus išmokėta šiemet, o jei ji didesnė nei 100 litų – dalimis 2015 ir 2016 metais, nelygu likutis.

A.Butkevičius tikisi, kad kompensacijas būtų galima pradėti mokėti trečiojo ketvirčio pabaigoje, tačiau dėl nenumatytų aplinkybių mokėjimas gali nusikelti vėliau.

„Manau, kad pinigus jie gaus iš karto, bet turi būti sutvarkyta duomenų bazė. Aišku, geriausia būtų pradėti mokėti trečiojo ketvirčio pabaigoje, yra toks planas, bet dėl tam tikrų nenumatytų atvejų, vykdant viešųjų pirkimų įstatymą, gali kartais nusikelti į ketvirtą ketvirtį“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, kada bus pradėtos mokėti valstybinės, našlių ir kitos pensijų kompensacijos, premjeras teigė kol kas negalintis pasakyti: „Kol kas neskubėkime priimti sprendimų, dabar priimtas toks sprendimas.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė tikisi, kad ministrų kabinetui patvirtinus teisės aktus, kitą savaitę juos skubos tvarka priims ir Seimas.

„Manau, kad kitą savaitę turėtų būti priimtas. Jeigu šiandien ar trečiadienį per pasitarimą posėdyje bus patvirtintas, kitą savaitę antradienį arba ketvirtadienį bus priimtas Seime“, – BNS pirmadienį ryte sakė A.Pabedinskienė.

Pasak jos, kol kas nėra numatyta konkreti data, kada šiemet bus pradėtos mokėti kompensacijos, tačiau numatoma, kad tai bus ketvirtąjį ketvirtį.

„Konkrečios datos nėra – yra įvardintas ketvirtasis ketvirtis. Įstatymo projekte niekas nesikeičia taip, kaip po darbo grupės, kuri specialiai šiuo klausimu buvo suformuota, buvo nuspręsta, visos tos nuostatos ir išliko“, – aiškino ministrė.

Anot jos, šiemet bus išmokėta 20 proc. neišmokėtos pensijos, o 2015–2016 metais – po 40 proc. mokant kas ketvirtį.

Pernai gruodį valdančiųjų politinė taryba sudarė darbo grupę, kuri šiemet vasarį sudėliojo pensijų kompensavimo tvarką.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejus metus – 2010 m. ir 2011 m. apkarpyti daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos daugiau nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų.

Konservatorių ir liberalų Vyriausybė sumažino senatvės bei netekto darbingumo pensijas, didesnes nei 650 litų. Konstitucinis teismas 2012-ųjų vasarį įpareigojo Vyriausybę kompensuoti nukirptą pensijų dalį.

Iš viso pensijos bus kompensuotos maždaug 450 tūkst. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.