Šiauliuose nusileido ir lenkų naikintuvai

Antradienio popietę Šiauliuose nusileido NATO oro policijos misiją iš JAV perimančio Lenkijos kontingento naikintuvai. 

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-04-29 13:55, atnaujinta 2018-02-14 11:00

Pirmieji du Lenkijos MIG-29 Šiaulių padangėje pasirodė po vidurdienio.

Naikintuvai leistis neskubėjo – iš pradžių jie apsuko aplink oro uostą kelis ratus, o pilotai jų skrydį stebėjusiems žurnalistams pademonstravo savo sugebėjimus valdyti šias kovines mašinas.

Pabrėžė misijos ypatingumą

Nutūpę lėktuvai buvo nutempti į laikinai pastatytus angarus. Vietą stacionariuose angaruose Lenkijos MIG-29 užims išskridus misiją baigiantiems JAV F-15 „Eagle“.

Vieną į Aviacijos bazę atskridusi naikintuvą pilotavo Lenkijos junginio vado pavaduotojas pulkininkas leitenantas Piotras Wrembskis.   „Baltijos šalių oro policijos misijoje dalyvauju pirmą, kartą, tačiau junginyje yra karių kurie į šią misiją atvyko jau antrą, trečią ir net ketvirtą kartą“, - susirinkusiems žurnalistams sakė P.Wrembskis.

Lenkijos junginio vado pavaduotojas pabrėžė, kad ši misija bus labai atsakinga, nes užduotis teks atlikti ne vieniems, bet dirti kartu su partneriais: britais bei danais.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra užtikrinti NATO oro policijos misijos vykdymą ir garantuoti trijų Baltijos šalių oro erdvės saugumą“, - sakė P.Wrembskis.

Gyrė Lenkijos kariškius

Nusileidusius Lenkijos pilotus pasveikinęs Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės vadas Vidmantas Raklevičius sakė, kad bazės personalas misiją atliksiantiems kariškiams yra pasirengęs suteikti visą reikiamą pagalbą.

„Ši misija gal būt ypatinga tuo, kad mes turėsime suteikti didesnę priimančios šalies paramą, tačiau per dešimt metų įgyta patirtis mums leis tai padaryti tinkamai.

Šiuo metu Aviacijos bazėje esantis naikintuvų kiekis yra didžiausias per visą jos istoriją.

Vertinant čia misiją atlikti atvykusių karių kiekį galiu pasakyti, kad dabar svečių turime daugiau, nei Aviacijos bazėje tarnaujančių kariškių“, - sakė V.Raklevičius.   Paklaustas, kuo išsiskiria NATO oro policijos misiją iš JAV perimsiantis Lenkijos kontingentas, V.Raklevičius pajuokavo, kad apie kaimynus galima kalbėti tik gerai arba nesakyti nieko.

Pirmąjį iš savo išvardintų variantų pasirinkęs Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės vadas sakė, kad Lenkijos kariai šią misiją vykdė jau keturis kartus ir bendradarbiavimas su jais visada buvo glaudus, kokybiškas ir konstruktyvus.

„Mūsų santykiai su lenkais karinėje plotmėje yra puikūs. Mes esame laimingi, kad lenkai pas mus vykdyti šios NATO misijos atvyksta labai noriai“, - sakė V.Raklevičius.

Lenkus rems britai ir danai

Lenkijos kariškiai NATO oro policijos misiją atliko jau keturis kartus. Pastarąjį kartą Aviacijos bazėje Šiauliuose dislokuoti Lenkijos naikintuvai Baltijos oro erdvę saugojo 2012 metų vasarą.

Keturi Lenkijos karinių oro pajėgų MIG-29 Baltijos šalių oro erdvėje patruliuos kartu su oro policijos misiją sustiprinusiais keturiais Didžiosios Britanijos naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ ir keturiais Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16.

Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido pirmadienį.

Keturi Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 bus dislokuoti Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje.

Aviacijos bazėje – net 18 naikintuvų

Atskridus Lenkijos naikintuvams bendras Aviacijos bazėje dislokuotų naikintuvų skaičius pasiekė 18.

Šis skaičius gan greitai pasikeis – trečiadienį Šiaulius turėtų palikti NATO oro policiją jau baigę JAV naikintuvai F-15 „Eagle“.

Sausio 3 dieną oro policijos misiją pradėję JAV kariškiai iš pradžių patruliavo keturiais naikintuvais. Vėliau į Šiaulius buvo atsiųsti dar šeši papildomi JAV naikintuvai.

Dėl įtemptos politinės padėties Baltijos šalių oro erdvės apsaugą ruošiamasi stiprinti ir toliau. Jau žinoma, kad rudenį Lenkijos kontingentą pakeisiantys Portugalijos kariškiai Šiauliuose dislokuos ne keturis, kaip anksčiau buvo įprasta, bet šešis savo naikintuvus.

Kariškių skaičius išaugs iki 400

Didžiajai Britanijai nusprendus paremti NATO oro policijos misiją iš JAV perimantį Lenkijos kontingentą, ženkliai išaugs Šiauliuose dislokuotas kontingentas.

Jei anksčiau Šiauliuose oro policijos misiją atliekančių kariškių skaičius svyruodavo nuo pusantro iki kelių šimtų, tai dabar vien tik britų karių Šiauliuose yra 168.

Didžiosios Britanijos kontingentas iki 140 karių turėtų sumažėti po to, kai britai įsikurs Aviacijos bazėje ir pasistatys čia laikinus angarus savo naikintuvams.

Sustiprinus NATO oro policijos misiją Šiauliuose bus dislokuota apie keturi šimtai ją atliekančių kariškių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.