NATO oro policijos misiją iš JAV perėmė lenkai ir britai

Keturis mėnesius Baltijos šalių oro erdvę saugojusius JAV naikintuvus F-15 „Eagle“ keičia Lenkijos karinių oro pajėgų MIG-29 ir Didžiosios Britanijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“.

Lauke buvo galima iš arti apžiūrėti Baltijos šalių padangę saugojusius JAV naikintuvus F-15 „Eagle“ ir juos pakeitusius Lenkijos karinių oro pajėgų MIG-29 bei Didžiosios Britanijos „Eurofighter Typhoon“.<br>R.Vitkaus nuotr.
Lauke buvo galima iš arti apžiūrėti Baltijos šalių padangę saugojusius JAV naikintuvus F-15 „Eagle“ ir juos pakeitusius Lenkijos karinių oro pajėgų MIG-29 bei Didžiosios Britanijos „Eurofighter Typhoon“.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 30, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:49 AM

Trečiadienį per iškilmingą karinių vienetų pasikeitimo ceremoniją misiją baigę JAV kariai simbolinį raktą nuo Baltijos šalių padangės perdavė į Lenkijos kariškių ir jiems talkinsiančių britų rankas.

Pasikeitimo ceremoniją stebėjo į bazę atvykęs Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, JAV karinių oro pajėgų Europoje vadas generolas Frankas Gorencas, kiti aukšti pareigūnai.

Atliktą misiją primins medaliai

Misiją baigiančius ir ją pradedančius karius pasveikinęs A.Butkevičius sakė, kad Rusijos agresijos akivaizdoje NATO pajėgos išlieka stabilumo garantu mūsų regione.

„Aš pirmą kartą dalyvauju tokiame renginyje ir tikrai džiaugiuosi, kad įstojusi į NATO mūsų šalis tikrai yra saugi ir turi šio aljanso valstybių palaikymą“, - sakė A.Butkevičius.

Šiauliuose atliktą misiją JAV kariškiams primins medaliai, kuriuos jiems įteikė Lietuvos karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis.

JAV karinių oro pajėgų Europoje vadas generolas F.Gorencas sakė, kad nuo 2004-ųjų vykdomoje oro policijos misijoje jau dalyvavo 14 šalių.

„Kadangi situacija pasikeitė mes atsiuntėme papildomų pajėgų, kad užtikrinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės saugumą“, - sakė generolas.

F.Gorencas pareiškė, kad pagrindinė Šiauliuose dislokuoto junginio užduotis - NATO oro policijos misija.

„Papildomų pratybų mes neplanuojame, bet suprantama, kad visų šioje misijoje dalyvaujančių šalių kariškiai vykdo kasdienes treniruotes. Jos bus vykdomos ir toliau“, - sakė JAV karinių oro pajėgų Europoje vadas.

Stebėjo trijų naikintuvų skrydį

Paklaustas, ar oro policijos misiją atliekantiems kariams pastaruoju metu nepadaugėjo darbo, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas generolas majoras E.Mažeikis sakė, kad ženklaus krūvio padidėjimo nėra.

„Pikas buvo pernai rudeniop, kai kaimyninėje šalyje vyko kariniai mokymai „Zapad – 2013“. Dabar dirbama įprastu režimu - reaguojama į kiekvieną skrydį, kuris vyksta be nustatyto skrydžio plano ar nesusisiekiant su Lietuvos oro navigacijos tarnybomis.

Tada iš čia kyla naikintuvai, jie priartėja, atpažįsta orlaivį ir, jei reikia, palydi jį kurį laiką“, - sakė E.Mažeikis.

Pastarąjį kartą vykdyti skubios užduoties JAV F-15 „Eagle“ kilo vėlų antradienio vakarą.

„Kilo šiokių tokių klausimų dėl musų didžiojo kaimyno karinių oro pajėgų lėktuvo skrydžio. Tai buvo transporto lėktuvas, kuris skrido iš Sankt Peterburgo į Kaliningradą. Naikintuvai tiesiog priskrido, patikrino ir viskas tuo baigėsi. Buvo įvykdyta eilinė oro policijos misijos užduotis“, - sakė E.Mažeikis.

Po angare vykusios oficialios karinių junginių pasikeitimo ceremonijos visi svečiai buvo pakvieti į lauką, kur galėjo iš arti apžiūrėti Baltijos šalių padangę saugojusius JAV naikintuvus F-15 „Eagle“ ir juos pakeitusius Lenkijos karinių oro pajėgų MIG-29 bei Didžiosios Britanijos „Eurofighter Typhoon“.

Vėliau šių naikintuvų trijulė praskrido virš aerodromo.

Teks dirbti su partneriais

NATO oro policijos misiją iš JAV kariškių perimantys keturi Lenkijos naikintuvai į Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę atskrido antradienį.

Jau penktą kartą NATO oro policijos misijoje dalyvausiantį Lenkijos kontingentą sudarys per 100 karių: lakūnai, technikai, palaikymo grupės specialistai. Dauguma Lenkijos kariškių į misiją atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Malborke.

Naikintuvą pilotuojantis Lenkijos junginio vado pavaduotojas pulkininkas leitenantas Piotras Wrembskis pabrėžė, kad ši misija bus labai atsakinga, nes užduotis teks atlikti ne vieniems, bet dirti kartu su partneriais: britais ir danais.

Danai įsikurs Estijos bazėje

Lenkijos misiją sustiprinsiantys keturi Jungtinės Karalystės naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ į Šiaulius atskrido pirmadienį.

Antrą kartą oro policijos misijoje dalyvausiančiame Didžiosios Britanijos kontingentas atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Jorkšyre, Lemingo bazės.

Keturiais Didžiosios Britanijos naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ pakaitomis skraidys šeši pilotai. Misiją atliksiantys pilotai keisis kas mėnesį. Iš viso Didžiosios Britanijos junginyje bus 140 karių.

„Atvykome, kad sustiprintume NATO oro policijos misiją. Esame puikiai treniruoti, mums tai bus eilinė užduotis. Turime užtikrinti NATO partneres, kad galime užtikrinti jų saugumą“, – pirmadienį sakė į Aviacijos bazę atvykęs Didžiosios Britanijos junginio vadas pulkininkas leitenantas Simonas Hulme'as.

Nuo gegužės 1 dienos Baltijos šalių oro erdvėje patruliuos ir keturi Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16, kurie bus dislokuoti Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Amaryje.

Nusprendė sustiprinti misiją

Misiją baigę JAV kariai Baltijos šalių oro erdvės apsaugą vykdyti pradėjo šių metų sausio 3 dieną.

Iš pradžių amerikiečiai patruliavo su keturiais naikintuvais F-15C „Eagle“.

Reaguodama į padėtį Ukrainoje, NATO priėmė sprendimą sustiprinti oro policijos misiją. Todėl į Šiaulius buvo atsiųsti dar šeši naikintuvai ir papildomas personalas. Misijoje dalyvavo beveik du šimtai JAV karių.

Silpninti oro policijos misijos artimiausiu metu nežadama. Rudenį NATO oro policijos misiją Baltijos šalyje vykdysiančios Portugalijos kariškiai pranešė, kad į Šiaulius planuoja pasiųsti ne keturis, o šešis naikintuvus.

Trečiadienį keičiantis kariniams junginiams Aviacijos bazėje buvo 18 NATO naikintuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.