Prie Lietuvos krantų - NATO priešmininės kovos laivai

Į Klaipėdą atplaukė penki NATO laivai, priskirti NATO nuolatinės parengties priešmininės kovos jūroje grupei 1 (SNMCMG1). Šis vizitas – tai priešmininių laivų grupės buvimo Baltijos jūros regione dalis, kurio tikslas – užtikrinti regiono jūrinį saugumą ir NATO pasirengimą reaguoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-02 10:38, atnaujinta 2018-02-14 10:06

Grupei vadovauja Norvegijos karališkojo karo laivyno komandoras Eirikas Otterbu. SNMCMG1 grupei šiuo metu priskirti Norvegijos karališkojo karo laivyno laivas „Valkyrien” (grupės vadovavimo laivas), Nyderlandų karališkojo karo laivyno minų medžiojimo laivas „Makkum“, Belgijos karo laivyno minų medžiojimo laivas „Bellis“, Norvegijos karališkojo karo laivyno minų tralavimo laivas „Otra“ ir Estijos karo laivyno minų medžiojimo laivas „Admiral Cowan“.

Atvykusią SNMCMG1 grupę pasitiko kontradmirolas Robertas  Kamensky, NATO jūrų komponento vadavietės štabo viršininko pavaduotojas ir NATO povandeninių laivų elemento vadas.

Vizito metu kontradmirolas R.Kamensky ir SNMCMG1 grupės štabas susitiks su Lietuvos kariuomenės ir civilinių institucijų atstovais, vyks susitikimai su Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadu flotilės admirolu Kęstučiu Macijausku ir Klaipėdos miesto vadovybe. Laivų įgulų nariai dalyvaus įvairiuose renginiuose kartu su Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariais.

„Kolektyvinė gynyba – NATO aljanso kertinis akmuo. SNMCMG grupės operacijos Baltijos jūroje ir vizitas Klaipėdos uoste – tai aiški NATO žinia, kad Aljansas yra pasirengęs reaguoti į ir atgrasyti bet kokį pavojų Aljanso valstybių gyventojams ir teritorijai,“ – sakė viceadmirolas Hudsonas. 

Būdami Baltijos jūros regione NATO junginio laivai dalyvaus intensyvioje jūrų operacijų programoje, lankysis įvairiuose uostuose, dalyvaus gegužės mėn. Latvijos organizuojamoje tarptautinėje sprogmenų nukenksminimo operacijoje „Atvira dvasia“ ( „Open Spirit“) .

Į Lietuvą atvykusi NATO nuolatinės parengties priešmininės kovos jūroje grupei neseniai pažymėjo 40 metų sukaktį. Per šį laikotarpį grupė užtikrino NATO greito reagavimo pajėgų priešmininius pajėgumus, prisidėjo prie kitų operacijų.

SNMCMG1 grupė buvo suformuota 1973 m. gegužės 11 d. Belgijos uoste Ostendėje, ji buvo pavaldi NATO vadui, atsakingam už Aljanso pajėgas La Manšo sąsiaurio regione. Pagrindinė šios grupės sukūrimo tikslas - užtikrinti laivybos saugumą tarp La Manšo sąsiaurio ir Šiaurės Europos uostų.

Vėliau grupės pavadinimas keitėsi keletą kartų, siekiant atspindėti besiplečiantį operacijų regioną ir tinkamai reaguoti į naujus pavojus ir iššūkius saugumui. Šiuo metu grupė yra pajėgi vykdyti operacijas globaliu mastu bet kurioje pasaulio vietoje.

2006 metais grupei buvo suteiktas dabartinis pavadinimas. Šiai grupei, kaip ir kitai analogiškai grupei, veikiančiai Viduržemio jūros regione (angl., SNMCMG2) , vadovauja rotacijos principu paskirtas vienos ir dalyvaujančių šalių vyresnysis karininkas.

SNMCMG1 užduotis – užtikrinti nuolatinį ir ekspedicinį priešmininės kovos pajėgumą, kurį būtų galiam panaudoti taikos ir ginkluoto konflikto metu. Grupė dalyvauja NATO sprogmenų paieškos ir nukenksminimo operacijose ir kartu su NATO partneriais (valstybėmis, priklausančiomis NATO „Partnerystė taikos labui“, Viduržemio dialogo ir Stambulo bendradarbiavimo iniciatyvos programoms).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.