Šiauliuose lankėsi Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius

Penktadienį į Šiauliuose įvyko Lietuvos krašto apsaugos ministro Juozo Oleko ir Jungtinės Karalystės gynybos sekretoriaus Filipo Hamondo (Phillip Hammond) susitikimas.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius F.Hamondas atvyko į Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę Šiauliuose.<br>R.Vitkus
Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius F.Hamondas atvyko į Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę Šiauliuose.<br>R.Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-05-02 18:10, atnaujinta 2018-02-14 09:30

Dviejų šalių gynybos ministrai susitiko Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kur vykdomą NATO oro policijos misiją neseniai sustiprino Jungtinės Karalystės karališkųjų karinių oro pajėgų kariai su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“.

Popietę į Aviacijos bazę iš Estijos, kur britai atsiuntė kuopą karių karinėms pratyboms, atskridusį F.Hamondą J.Olekas pasitiko ant pakilimo tako.

Po trumpos sutikimo ceremonijos abu ministrai išvyko į skrydžių valdymo bokštą, kur aptarė regioninio saugumo, NATO oro policijos Baltijos šalyse ir kitus aktualius dvišalio karinio bendradarbiavimo klausimus.

Po to ministrai surengė spaudos konferenciją. Tribūna spaudos konferencijai buvo pastatyta šalia britų naikintuvo „Eurofighter Typhoon“.

„NATO svarsto visus variantus, kaip užtikrinti dėl Rusijos nerimaujančių šalių saugumą, tačiau vengs provokuojamų veiksmų“, - per spaudos konferenciją pareiškė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius.

Atsakydamas į klausimus F.Hamondas kelis kartus pakartojo, kad „kolektyvinė gynyba yra esminis NATO principas“.

Paklaustas, ar NATO pajėgos regione gali būti dar sustiprintos, sekretorius sakė, kad tokia galimybė nėra atmetama.

„Toliau peržiūrime, kaip galime patikinti sąjungininkus ir vykdyti NATO įsipareigojimus. Nieko neatmetame, bet norime tai daryti kruopščiai suderinę, pateikdami reikalingo lygio saugumo garantijas, bet neperžengdami ribos, kur prasideda provokacija“, - sakė britų gynybos sekretorius.

Paklaustas apie situaciją Ukrainoje, P.Hammondas pabrėžė, kad krizė turi būti sprendžiama diplomatiniu būdu. „Krizės Ukrainoje sprendimas turi būti diplomatinis. Kuo anksčiau Rusija ir Ukraina susės deryboms, tuo geriau. Abi šalys turi įvykdyti įsipareigojimus, kuriuos priėmė Ženevoje. Tai geriausias būdas krizei išspręsti“, - teigė jis.

Po spaudos konferencijos Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius bendravo su NATO oro policijos misiją pradėjusiais britais bei stebėjo šią misiją vykdančio naikintuvo „Eurofighter Typhoon“ skrydį.

Britai keturis savo modernius naikintuvus į Aviacijos bazę Šiauliuose atsiuntė pirmadienį siekdami sustiprinti Oro policijos misiją iš JAV perėmusį Lenkijos kontingentą.

NATO oro policijos misiją sustiprino reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.