Už atliktą misiją – medalis iš ministro rankų

Penktadienį Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje buvo pagerbti šeštosios Oro pajėgų mokymo grupės (OPMG 6) nariai, kurie aštuonis mėnesius Afganistane rengė sraigtasparnių pilotus ir sraigtasparnius aptarnaujantį personalą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 2, 2014, 7:19 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:30 AM

Misiją atlikę kariai buvo apdovanoti KAM medaliu „Už tarptautines operacijas“.

Medalius kariams įteikė į Šiaulius atvykęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Noriu padėkoti ne tik jums, bet ir jūsų artimiesiems, kurie jus palaikė.

Patys matote, kad dabar „karšta“ ne tik Afganistane, bet ir mūsų broliškoje Ukrainoje. Krenta sraigtasparniai, žūsta pilotai.

Todėl mums reikia būti budriems, reikia parodyti Aljanso stiprybę“, - kreipęsis į misiją atlikusius kariškius pareiškė J.Olekas.

Misijai vadovavęs majoras Vytautas Kiauda sakė, kad didžiausiu išbandymu tapo daugiau nei pusmetį trukęs išsiskyrimas su artimaisiais.

Paklaustas, ar pasitaikė incidentų, V.Kiauda neneigė, kad jų pasitaikė, tačiau, pasak majoro, tarnyba buvo pakankamai rami.

V.Kiauda sakė priešiškumo iš afganų pusės nepatyręs.

„Į lietuvius afganai žiūri pakankamai palankiai. Jiems priimtina lietuvių pagarba vyresniems žmonėms ir atsiklausimas, ką tu norėsi daryti ir kaip tu norėsi bendrauti“, - sakė šeštosios OPMG vadas.

Afganistano sraigtasparnių pilotus ir aptarnaujantį personalą V.Kiauda apibūdino, kaip motyvuotus ir jau neblogai paruoštus specialistus.

„Didžiausia problema jiems kol kas liko logistika – iš kur gauti sraigtasparnio dalių ir kaip jas panaudoti. Tačiau čia visus taškus turėtų sudėti septintosios OPMG instruktoriai“, - sakė V.Kiauda.

Afganistano nacionalinės armijos sraigtasparnių pilotus ir jų techninės priežiūros specialistus rengianti Lietuvos vadovaujama Oro pajėgų mokymo grupė Kandaharo oro uoste dislokuota nuo 2011 metų vasario.

Šiuo metu misiją atlieka septintoji OPMG grupė.

Nors numatyta, kad septintoji OPMG grupė turėtų užbaigti šią misiją, pasak J.Oleko, paprašius Afganistano prezidentui, ši misija gali būti pratęsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.