Egzaminų maratonas prasideda. Kaip nugalėti baimę?

Burna džiūsta, rankos dreba, kojos linksta, o širdis daužosi iš baimės. Visą organizmą valdo nerimas ir stresas. Tokie pojūčiai egzamino dieną apima ne vieną abiturientą. Prasidėję egzaminai iš moksleivių ir studentų pareikalauja daug jėgų ir nervų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Jasukaitytė

May 3, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:13 AM

Atsisakę poilsio ir nepaisydami to, ką valgo, jaunuoliai mokosi naktimis. Norėdami būti žvalūs, jie geria daug kavos, o nerimą slopina raminamaisiais vaistais.

„Baimė ar nerimas gali sutrukdyti mokytis, tačiau raminamieji – ne išeitis“, – aiškino vaistininkai. Jie papasakojo, kaip egzaminų metu reikėtų maitintis ir ilsėtis, kokius maisto papildus pasirinkti norint išvengti nerimo ir streso.

– Kaip reikėtų maitintis tiems, kurių laukia daugybė egzaminų? – paklausėme vaistininkų.

– Mokantis labai svarbu valgyti visavertį, įvairų ir šviežią maistą. Šiuo laikotarpiu negalima laikytis dietų. Bet koks mitybos nepakankamumas, baltymų, mineralų ar vitaminų stoka gali sukelti nuovargį.

Reikėtų rinktis lengvai virškinamą maistą, vengti riebaus ir sunkaus, kad skrandis nebūtų apkrautas ir be reikalo neišeikvotų energijos, kuri reikalinga mokantis. Naudinga valgyti kuo daugiau šviežių vaisių bei daržovių, gerti sulčių.

Jei atsiranda virškinimo sutrikimų, galima vartoti vadinamųjų gerųjų žarnyno bakterijų.

Tokie preparatai ne tik gerina virškinimą, bet ir didina organizmo atsparumą.

Kai organizmas ilgai ir intensyviai dirba, jis eikvoja daugiau energijos. O jeigu dar nuolat nerimaujama, jaučiamas stresas, įtampa, iš organizmo greičiau pasišalina naudingosios medžiagos, vitaminai ir mineralai.

Organizmui stiprinti ir savijautai gerinti patartina vartoti maisto papildų ar vitaminų kompleksą, kuriame subalansuotos visos reikiamos medžiagos – vitaminai, mineralai, baltymai.

Bet teigiamas papildų poveikis pajuntamas tik po mėnesio ar kelių, tad juos geriausia pradėti gerti mėnesį ar net keletą prieš egzaminus.

– Ar įmanoma suaktyvinti smegenų veiklą?

– Nelygu situacija, galima rinktis protinę veiklą stimuliuojančius, nervinę įtampą mažinančius arba tonizuojančius, daugiau energijos suteikiančius preparatus.

Yra preparatų, skirtų intensyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms. Juos galima vartoti ir ruošiantis egzaminams. Jie padeda lengviau susikaupti, gerina atmintį, mažina nuovargį.

Smegenims reikalingos aminorūgštys. Jos gerina smegenų aprūpinimą deguonimi, padeda atkurti žinias, gautas mokymosi metu, normalizuoja centrinės nervų sistemos veiklą, didina organizmo atsparumą. Omega-3 rūgštys taip pat prisideda prie atminties gerinimo ir gebėjimo mokytis.

Normaliai ląstelių, ypač smegenų, veiklai būtini ir fosfolipidai.

Tai augalinės kilmės veikliosios medžiagos, padedančios ląstelėms pasisavinti kitas veikliąsias medžiagas ir teigiamai veikiančios atmintį, gerinančios nuotaiką.

Žmogaus organizmui reikalinga į vitaminus panaši medžiaga kofermentas Q10. Jis palaiko energijos gamybą ir apykaitą ląstelėse, taip pat yra antioksidantas, saugantis smegenų ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio.

Prie antioksidantų taip pat priskiriami vitaminai A, C ir E.

– Kaip apsiginti nuo streso?

– Raminamųjų vaistų nepatarčiau vartoti – jie retai kada padeda įveikti baimę. Be to, jie turi slopinamąjį poveikį.

Jeigu prieš egzaminus sunkiau susidoroti su stresu, vertėtų rinktis maisto papildus, papildytus magniu ir B grupės vitaminais.

Magnis mažina nerimą, dirglumą, palaiko normalų širdies ritmą. Jei jo trūksta, padidėja jautrumas, nervingumas, skauda galvą, sunkiau susikaupti. O šios medžiagos pasisavinimą gerina vitaminas B6.

B grupės vitaminai reikalingi nervų sistemos veiklai. Neretai jie vadinami intelekto vitaminais. Kai jų trūksta, silpnėja atmintis, sunkiau įsiminti žinias, gali skaudėti galvą.

– Kaip išsaugoti žvalumą?

– Ne vienas moksleivis ar studentas geria daug kavos. Bet kavos poveikis trumpalaikis. Nuo didelio jos kiekio atsiranda dirglumas, kava skatina dažną šlapinimąsi, todėl iš organizmo greičiau pasišalina naudingosios medžiagos, žmogus jaučiasi išsekęs.

Artėjant egzaminams ir jų metu geriau gerti ne kavą, o vartoti maisto papildus su tonizuojamosiomis medžiagomis. Viena jų – ženšenis.

Nuo jo gerėja bendras organizmo gyvybingumas, todėl organizmui lengviau susidoroti su didesniu krūviu. Be to, ženšenis gerina atmintį, dėmesio koncentraciją.

Panašiu poveikiu pasižymi ir kitos natūralios medžiagos – žiedadulkės, bičių pienelis, daigintų kviečių ekstraktas, paulinijų sėklos.

Fizinę ir protinę veiklą stimuliuoja ir eleuterokokų šaknų ekstraktas.

Jis didina darbingumą, mažina nuovargį ir mieguistumą.

– Kas gali padėti lengviau užmigti?

– Kai smegenys daug dirba, jos turi ir gerai pailsėti. Prieš miegą galima gerti raminamųjų vaistažolių arbatų arba jų mišinių: melisų, pipirmėčių, apynių, valerijonų.

Jei miegas sutrikęs, ilgai nesiseka užmigti, gali padėti augaliniai raminamieji preparatai ar lašai. Jie ramina nervų sistemą, malšina dirglumą, padeda įveikti nemigą.

Vakare reikėtų vengti stiprių emocijų, susijaudinimo. Todėl prieš einant miegoti geriau nesimokyti, nežiūrėti televizoriaus.

Atsipalaiduoti padeda ir pasivaikščiojimas ar išsimaudymas vonioje.

Vaikščiojimas naudingas ir tuo, kad smegenys gauna daugiau deguonies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.