Kurie ministrai pasikeis po prezidento rinkimų?

Prezidento rinkimai taps puikia proga atnaujinti dabartinę Vyriausybę. Kiek pasikeis dabartinių ministrų, priklausys nuo to, kas laimės rinkimus. Spėjama, kad postą gali prarasti energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius ir vienas kitas Darbo partijos deleguotas ministras.

Iš A.Butkevičiaus Vyriausybės kol kas iškrito tik posto netekusi Birutė Vėsaitė.<br>M. Kulbio nuotr.
Iš A.Butkevičiaus Vyriausybės kol kas iškrito tik posto netekusi Birutė Vėsaitė.<br>M. Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 5, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:10 AM

Politologai sako, jog pokyčiai Vyriausybėje pirmiausia priklausys nuo to, kas tapos naujuoju prezidentu: Dalia Grybauskaitė ar kas nors iš dabartinės valdančiosios daugumos.

Jei rinkimus laimėtų Zigmantas Balčytis arba Artūras Paulauskas, pokyčiai ministrų kabinete, matyt, būtų minimalūs, o D.Grybauskaitė, pasak politologų, galėtų imtis radikalesnių permainų.

Reikia laukti rinkimų

Bent vienas ministras savo postą artimiausiu metu gali palikti savo noru. Tokiu gali tapti krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas. Jis partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąraše įrašytas trečiuoju numeriu, todėl turi daug galimybių persikelti dirbti į Briuselį.

Išvykti iš Lietuvos savo noru gali ir jo kolega sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Jis minimas kaip vienas iš kandidatų į naujus eurokomisarus, kurį turės deleguoti Lietuva.

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas politologas Lauras Bielinis spėja, jog daugiausia galimybių netekti posto turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

„Taip atsitiktų, jei atnaujinus dabartinę koaliciją valdančioji dauguma nutartų atsisakyti bendradarbiavimo su Lietuvos lenkų rinkimų akcija“, – sako politologas. Tiesa, jis neatmeta galimybių, kad visai neblogai pasirodęs J.Neverovičius galėtų tęsti darbą, jei pakeistų partiją. Taip kažkada pasielgė buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Kai Naujoji sąjunga traukėsi iš Vyriausybės, populiari ministrė perbėgo pas socialdemokratus ir išsaugojo kėdę.

L.Bielinis mano, jog D.Grybauskaitė, jei laimės rinkimus, negalės nurodinėti A.Butkevičiui, kuriuos ministrus keisti, vadovaudamasi pagal principą patinka arba nepatinka. Esą premjero žodis vis tiek bus labai svarbus.

Pakeis „darbiečius“?

Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas sako, kad pakeiti ministrus gali norėti ir pats premjeras A.Butkevičius, todėl naujos Vyriausybės formavimas po prezidento rinkimų yra labai gera proga atsinaujinti.

Tiesa pats premjeras bent jau kol kas sako didelių pokyčių po rinkimų neplanuojantis.

Tačiau T.Janeliūnas pabrėžia, kad pastaruoju metu A.Butkevičiaus ir J.Neverovičiaus santykiai pašlijo, nes ministras nepritaria socialdemokratų planams į valstybės rankas perimti šilumos gamybą Vilniuje ir Kaune. J.Neverovičių dėl jo pasirinktos komandos kritikuoja ir prezidentė D.Grybauskaitė.  

Kiti galimi kandidatai į būsimų bedarbių gretas, anot T.Janeliūno, gali tapti silpniau dirbantys Darbo partijos ministrai. Kritiškai vertinama socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės ir žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos veikla.

Manoma, kad D.Grybauskaitei, kuri ir toliau kritikuoja Darbo partiją, keisti „darbiečius“ būtų palankiausia.

Dabartinė prezidentė kritikuoja ir socialdemokrato V.Andriukaičio darbą. Jis taip pat neslepia, kad nepalaiko dabartinės šalies vadovės politikos.

Ar D.Grybauskaitė, jei vėl laimės rinkimus, nepabandys suvesti sąskaitų su V.Andriukaičiu?

„V.Andriukaitis, manau, turi tvirtas pozicijas Socialdemokratų partijoje. Jei jį bandytų nustumti ir pašalinti iš ministro posto, gali būti net patiems socialdemokratams sudėtinga sukontroliuoti šį procesą ir rasti kompromisą“, – mano politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.