Lietuvos rusai vis aktyviau puošiasi „koloradu“

Vilnietis Jevgenijus Tiomnas šį pirmadienį savo socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino nuotrauką, kurioje jis rankose laiko rusišką automatą. Ant vaikino krūtinės kabo Rusijos agresijos Ukrainoje simboliu laikoma Georgijaus juosta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2014, 5:40 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:27 AM

Artėjant gegužės 9-ajai, kai Rusija minės pergalės Antrajame pasauliniame kare dieną, tokių vaizdų Vilniuje tik daugės.

Sostinės policija jau ruošiasi galimiems neramumams gegužės 9-ąją sostinės Antakalnio kapinėse, kur rusai deda gėles ant žuvusiųjų per karą kapų.

Šiuo metu policija neturi duomenų, kad gegužės 9 d. Vilniuje gali būti surengta provokacijų ar rengiamasi konfliktams, tačiau tądien, kaip ir visuomet, policija pasirengusi užtikrinti viešąją tvarką ir žmonių saugumą, atsižvelgdami į susidarančią padėtį. Iškilus būtinumui, gali būti pasitelktos papildomos pajėgos.

Įtaria neištikimybe tėvynei

Dėmesys Vilniuje šį pavasarį pasirodžiusioms Georgijaus juostoms kilo po to, kai verslininkas Paulius Kovas savaitgalį paskelbė apie po miestą važinėjančią Georgijaus juosta ir Rusijos vėliava papuoštą taksi, į kurią jis atsisakė lipti.

Esą prorusiškai nusiteikęs vairuotojas atsisakė nusiimti Lietuvai priešiškos valstybės simbolius, kuriuos nemokamai platina Rusijos ambasada. Georgijaus juostas turintys žmonės praminti kolorado vabalais.

Lietuvos tautininkų sąjunga savaitgalį paskelbė akciją „Pagauk koloradą – demaskuok žalią žmogeliuką“. Žmonės raginami fotografuoti ir platinti Georgijaus juostomis pasipuošusių žmonių nuotraukas.

Georgijaus juostas anksčiau buvo pamėgę Antrojo pasaulinio karo veteranai ir jų artimieji. Jie segdavosi šiuos kaspinus gegužės 9-ąją. Tačiau, kaip sako Tautininkų sąjungos vadovas Julius Panka, šiemet šios juostos įgavo naują simbolį – tai Rusijos agresija Ukrainoje. Visi prorusiškai nusiteikę Ukrainos gyventojai ir iš Rusijos atvykę kariai turi šias juostas kaip atpažinimo ženklą.

J.Panka mano, kad kolorado juostas tinka ryšėti nebent kapinėse, o ne kitose viešosiose vietose.

„Lietuvos vėliava yra viena. Tie, kurie šlovina kitų šalių vėliavas ir simbolius, kurie susiję su karu, Rusijos imperializmo skatinimu, demonstruoja neištikimybę Lietuvai. Jei kam čia nepatinka, visada galima išvažiuoti iš Lietuvos“, – sako J.Panka.

Rusai nemato problemų

Lietuvos rusų bendruomenės atstovai teigia nesuprantantys, kodėl kilo nepasitenkinimas dėl Georgijaus juostelių.

„Jos naudojamos labai seniai. Kasmet prie kapinių jas dalija karo veteranams. Šių juostelių tikrai nereikia sieti su įvykiais Ukrainoje“, – portalui lrytas.lt teigė organizacijos „Lietuvos rusų susirinkimas“ vadovas Rafaeilis Muksinovas, prieš kelerius metus dalyvavęs rinkimuose į Vilniaus miesto savivaldybę Algirdo Paleckio partijos Socialistinio liaudies fronto kandidatų sąraše.

Politologai teigia, kad įtampa dėl Georgijaus juostelių Lietuvoje gali būti kurstoma tyčia. Esą Rusijai labai naudinga kelti įtampą tarp lietuvių ir rusų bendruomenių ir tai panaudoti propagandos tikslais. Esą lietuviai skriaudžia rusus.

J.Panka portalui lrytas.lt teigė, kad tautininkai neis į Antakalnio kapines ir neprotestuos prieš Georgijaus juosteles seginčius žmones. Tačiau tautininkai žada rengti specialias akcijas, jei Rusijos agresijos simboliai bus naudojami kituose renginiuose Vilniaus mieste.

Sostinės savivaldybė rusų bendruomenėms nėra išdavusi leidimų gegužės 9-ąją organizuoti savo renginius miesto centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.