Valstybinės pensijos daugiavaikėms motinoms aitrina širdį

Apie šį faktą vienas kaimynas pranešė Vilkaviškio policijai.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 5, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:10 AM

„Valstybinės pensijos – senų žmonių kiršinimas“, – įsitikinęs Žydrūnas Svirupskas, jauniausias iš penkių 83 metų Onutės Svirupskienės vaikų.

Du mažamečius vaikus su žmona auginantis Žydrūnas gyvena kartu su motina Adamarinos kaime (Vilkaviškio rajonas).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai paskelbus, jog nuo šių metų sausio 1 dienos valstybines antrojo laipsnio pensijas galės gauti motinos, pagimdžiusios, išauginusios iki aštuonerių metų ir gerai išauklėjusios penkis ir daugiau vaikų, Žydrūnas apsidžiaugė, jog 400 litų priedą prie dabartinės pensijos gaus ir jo motina.

„Mano mamai pinigų netrūksta, bet dėl šios pensijos kreipėmės iš principo.

Važinėjau po įstaigas, rinkau dokumentus. Ne visur pavykdavo gauti iš pirmo karto. Girdėjau, jog žmonės po du tris mėnesius dokumentus renka.

Reikėjo visų vaikų charakteristikų. Šiaip aš esu bedarbis, bet važinėjau į Norvegiją, kelis mėnesius dirbau legaliai. Darbdavys mano charakteristiką atsiuntė internetu, nešiau ją pas vertėją, po to – pas notarą.

Vilkaviškio savivaldybės komisija nuspręs, ar mama gerai mus užaugino“, – ironizavo žodžio kišenėje neieškantis Žydrūnas.

Jam skaudu, jog garbaus amžiaus motina turėjo prisiminti senas gyvenimo žaizdas, kurios, pasirodo, turės didelės reikšmės, kai bus svarstoma, ar skirti jai 400 litų pensiją.

„Nelengvai penkis vaikus auginau ir dirbau. Vienas mano sūnus prieš keturiasdešimt metų turėjo bėdų. Jis tuo metu gyveno Druskininkuose, sumušė savo žmoną, buvo teisiamas. Iš kalėjimo po trejų metų grįžo į Vilkaviškį ir 32 metų žuvo.

Iki jis apsivedė, niekuo nebuvo prasikaltęs. Ką tu vyrą ar šeimą sutvarkysi?“ – atsakymo nereikalaudama klausė Onutė, pati užaugusi šešių vaikų būryje.

Apie seniai mirusio sūnaus gyvenimą Onutė buvo smulkiai klausinėjama savivaldybėje, kai su Žydrūnu nuvežė dokumentus žadamai pensijai.

„Mama visą naktį nemiegojo po tų klausimų“, – piktinosi O.Svirupskienės jaunėlis.

Penkis vaikus užauginusi pensininkė savo gyvenimu nesiskundžia, kiek leidžia jėgos, triūsia namų ūkyje.

„Tarybiniame ūkyje dirbau lauko darbus, septyniolika metų melžiau karves. Dabar jaunos mamos iš karto bėga pašalpų, o aš dirbau, niekas tais laikais pašalpų už vaikus neduodavo“, – kalbėjo lrytas.lt O.Svirupskienė.

Ji neišgyvena, jei valdininkų komisijos nuspręs neduoti jai priedo prie pensijos.

„Aš visko turiu, man visko užtenka“, – moja ranka Onutė, kuriai teko svetimiems žmonėms bemaž teisintis už suaugusio ir anapilin iškeliavusio sūnaus vienintelį blogą poelgį.

Bartninkų seniūnijoje gyvenanti jos bendraamžė Albina Alytienė užaugino šešis vaikus. Ji gauna 600 litų senatvės ir našlės pensiją.

Moteris sunkiai dirbo laukininkystėje. Iš pradžių vaikus jai padėjo auginti mama, o paaugę jie augino vieni kitus.

Po karo sodintais ąžuolais apaugusioje A.Alytienės sodyboje gyvena trys kartos.

Abejonių, ar daugiavaikė motina gaus 400 litų priedą, pasėjo viduriniojo sūnaus Liudviko patirti nemalonumai.

Vyras statėsi ūkinius pastatus ir išsivarė naminukės, kuria vaišino darbininkus.

Apie šį faktą vienas kaimynas pranešė Vilkaviškio policijai.

Neatsirado anei vieno liudininko, kuris būtų galėjęs patvirtinti, jog Liudvikas pardavinėja naminę degtinę. Kaime tokių dalykų nenuslėpsi.

„Sūnus gyvena atskirai, turi šeimą. Aš vaikus auklėjau gerai, visi jie turi šeimas ir darbus. Per kratą policija rado du litrus naminės. Dėl tokio mažmožio atimti pensiją? Neduos, tai neduos. Kaip jie (komisija. – Red.) nutars, taip ir bus. Kiek aš čia begyvensiu?“ – atsidūsta A.Alytienė, slėpdama nuoskaudą.

Moteriai reikia akių operacijos, todėl tie 400 litų jai labai praverstų.

Liudvikas, klausydamas mamos pasakojimo, jaučiasi nejaukiai kaltas.

„Sumokėjau 500 litų baudą, ir viskas“, – santūriai kalbėjo vyras.

Pensijas gaus tik tos daugiavaikės motinos, kurių kandidatūras pateiks savivaldybės, o valstybinių pensijų komisija joms pritars.

Vilkaviškio rajono Socialinės paramos ir sveikatos priežiūros skyrius prašymų gavo per du šimtus.

„Kol tokios pensijos buvo skiriamos septynis ir daugiau vaikų pagimdžiusioms ir išauginusioms motinoms, dokumentus sutvarkydavo vienas darbuotojas.

Kai vaikų skaičių sumažino iki penkių, reikiamus popierius tvarko penkios skyriaus darbuotojos ir vos suspėja“, – rodydama šūsnis aplankų lrytas.lt sakė skyriaus vyriausioji specialistė Regina Legotaitė.

Nesusipratimų ir sunkumų šioje srityje patiria ir bedarbiams daugiavaikių motinų vaikams charakteristikas rašančios seniūnijos, ir savivaldybės darbuotojai.

„Dėl pensijos kreipėsi viena seniūnijos gyventoja, užauginusi penkis vaikus. Ji tikrai būtų gavusi 400 litų pensiją, tačiau viena iš dukrų griežtai atsisakė pateikti dokumentus apie save. Matyt, ji mano, jog mama ją netinkamai augino ir nenusipelnė papildomų pinigų.

Daugiavaikės motinos dažniausiai neturi stažo, nes augino vaikus, juk darželių anuomet kaimuose nebuvo. Jos gauna minimalią pensiją, todėl kas mėnesį gauti dar po 400 litų tikrai būtų labai gerai.

Motinos turi pačios surašyti savo gyvenimo aprašymą, būtinai nurodydamos, kaip auklėjo vaikus“, – sakė lrytas.lt Gižų seniūnijos seniūnas Romas Kučiauskas.

R.Legotaitė teigė, jog savivaldybės komisija iš karto atmeta daugiavaikių motinų prašymus, jei vaikai būna teisti už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus.

„Teistumas turi būti išnykęs, o vaikas pasitaisęs. Buvo asmenų, teistų už chuliganizmą. Dabar jie charakterizuojami teigiamai, todėl jų motinoms nebus problemų dėl pensijos.

Tėvai dažnai reiškia pretenzijas, jog negali atsakyti už suaugusius vaikus. Mes tegalime paaiškinti,– ką vaikas gauna šeimoje, tą išsineša į gyvenimą.

Pavyzdžiui, jei daugiavaikėje šeimoje nusižudė nepilnametis vaikas, motinai neduos pensijos, o jei pilnametis – duos.

Sudėtingiausia, kai vaikai išvykę į užsienį. Tenykščiai darbdaviai nesupranta, kas yra charakteristika. Jie mums atsiunčia darbo sutartis.

Tačiau ir šios gali padėti. Vienai daugiavaikei motinai savotiškai pensiją užtikrino jos vaiko darbdavio atsiųsta ne charakteristika, o sutartis.

Paaiškėjo, jog moters sūnus pas tą darbdavį triūsia nuo 2006-ųjų. Vadinasi, geras vaikas, jei tiek metų tas pats darbdavys laiko“, – kalbėjo R.Legotaitė.

Lrytas.lt kalbintas ne vienas socialinis darbuotojas neoficialiai kritikavo tokią daugiavaikių motinų atranką.

„Tai panašu į viešųjų ryšių akciją. Esą mes geri, mes duodame pinigų. Pradėjus rinkti dokumentus ir taikyti nurodytus kriterijus, pasidaro gaila tų motinų, kurios patyrė daug vargo, kol į gyvenimą išleido savo atžalas, ir tikisi kelių šimtų litų, tačiau šią galimybę atima seniai savarankiško vaiko padaryta klaida“, – kalbėjo socialiniai darbuotojai. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.