M.Chodorkovskis: „V.Putinas gali pasukti ir į Baltijos šalis“

Po dvylikos metų pertraukos ir, praėjus beveik penkiems mėnesiams po to, kai buvo paleistas iš kalėjimo, į Vilnių atvyko garsiausias Rusijos politinis kalinys, prezidento Vladimiro Putino rėžimo auka Michailas Chodorkovskis.

M.Chodorkovskis viešėjo Vilniuje ir sutiko pasikalbėti su „Lietuvos rytu“. Visą interviu su M.Chodorkovskiu skaitykite trečiadienio dienraščio numeryje.<br>T.Bauro nuotr.
M.Chodorkovskis viešėjo Vilniuje ir sutiko pasikalbėti su „Lietuvos rytu“. Visą interviu su M.Chodorkovskiu skaitykite trečiadienio dienraščio numeryje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

2014-05-06 22:15, atnaujinta 2018-02-14 06:09

„Lietuvos rytui“ duotam išskirtiniame interviu prieš dešimtmetį turtingiausiu Rusijos žmogumi laikytas M.Chodorkovskis įspėjo dėl Rusijos grėsmės Baltijos šalims.

- Lietuvą atvykote, neseniai viešėjęs Ukrainoje ir matęs iš arti, kas ten darosi. Kaip jums atrodo, kam V.Putinui reikėjo tos suirutės, dėl kurios jau kasdien liejasi kraujas?

- Mano galva, V.Putinas ir jo aplinka šiek tiek apsigavo ir apsiskaičiavo, o dabar jau nebėra kur trauktis. Pabandę įsigalėti Kryme ir galiausiai taip lengvai jį pasiėmę, nebegali sustoti. Reikia eiti pirmyn, nors nei Kryme, nei Ukrainoje, kaip skelbia V.Putino propagandistai, rusų tikrai niekas neskriaudžia.

Ir apskritai, nuomonė, kad rusai kariauja su ukrainiečiais – klaidinga. Kariauja V.Putinas, jo propaganda patikėję asmenys, o ukrainiečiai ginasi.

- Vakarų ir Lietuvos apžvalgininkai jau kurį laiką grėsmingai prognozuoja, kad V.Putinas Ukrainoje nesustos, kad savo invaziją gali išplėsti ir į Baltijos šalis. Kaip vertinate tokią nuomonę?

- Manau, kad, jeigu V.Putinui niekas Ukrainoje arba iš Vakarų šalių pusės rimtai nepasipriešins, kitas jo taikinys iš tikrų gali būti Baltijos arba Balkanų šalys. Neabejoju, kad Lietuvos vadovai tai puikiai supranta ir nesėdi rankų sudėję.

- Atvykote į Lietuvą, kai jūsų valdyta buvusi įmonė „Mažeikių nafta“, dabar priklausanti „PKN Orlen“ grupei, išgyvena nelengvus laikus ir net kalbama, kad gali būti uždaryta. Gal jums būtų įdomu vėl imtis jos gelbėjimo?

- Ne, tokių planų tikrai neturiu. Atvykau į Vilnių, pakeliui į Varšuvą, norėdamas susitikti su senais draugais. – Kur šiuo metu jūsų šeima?

– Šveicarijoje. Sūnūs ten praėjusių metų rudenį pradėjo lankyti mokyklą, o žmona su manimi kartu išvažiavo į šią šalį, kai buvau paleistas iš kalėjimo.

Visas interviu su M.Chodorkovskiu – trečiadienio „Lietuvos ryte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.