Vilniaus savivaldybė ir tėvai nesutaria dėl vaikų kėlimosi laiko

Vaikai gali džiaugtis – nuo ateinančio rugsėjo jie rytais turės papildomą pusvalandį ar net visą valandą miego. Balandžio pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė, kad pamokas vietoj aštuntos valandos ar pusės devynių ryto pradėti devintą yra atsakymas į varginantį rytinių kamščių klausimą.

Vilniaus savivaldybė ir tėvai nesusikalba dėl vaikų kėlimosi laiko.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Vilniaus savivaldybė ir tėvai nesusikalba dėl vaikų kėlimosi laiko.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

May 6, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:52 AM

Tačiau antradienio rytą savivaldybės kanceliarijai įteiktame rašte Vilniaus gimnazijos aiškiai prašo: palikite pamokų laiką tokį, koks buvo. Penkiolikos gimnazijų tarybų pirmininkų pasirašytame rašte prašoma atšaukti įsakymą dėl pamokų laiko pavėlinimo. Jį palaiko ir miesto moksleivių parlamentas.

Apklausos rodo viena, tėvai kalba kita

Iškart po prieš kelias savaites savivaldybės paskelbto įsakymo moksleivių tėveliai kirto atgal, kad savivaldybės pozicija melaginga ir retoriškai klausė, kaip vaikams nuo kitų mokslo metų vietoj rytinių reikės išvengti vakarinių kamščių.

Anot jų, oficialiai išplatinti mokyklų apklausų rezultatai neatitinka realybės, mat daugelis tėvų ir mokytojų tokiam sprendimui nepritarė. Pamokos ne tik prasidės, bet ir baigsis vėliau, o tai, anot tėvų ir mokytojų, trukdys vaikų popamokinei veiklai.

Savivaldybės išplatintame pranešime teigiama, jog toks pamokų pavėlinimas turės apčiuopiamos naudos moksleivių sveikatai ir savijautai. Vaikams ne tik nereikės dusti rytiniuose kamščiuose, bet ir, kaip teigia užsienio praktika, vaikai rečiau vėluos, labiau susikaups.

Prašo paisyti bendruomenės norų

Žirmūnų gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas portalui lrytas.lt teigė, jog dabar aplinkybės susiklostė taip, kad idėją vėlinti pamokų pradžios laiką svarsčiusios gimnazijų tarybos tarsi buvo suvedžiotos pačios savivaldybės.

„Kai klausė mūsų nuomonės, mes sakėme, jog mums tinka senas laikas. Tačiau išėjo kažkoks nesusikalbėjimas“, – teigė direktorius. Tarp prašymo argumentų jis vardino tai, kad vėliau baigiančių pamokas vaikų srautas sudarys kitą – vakarinį kamštį, be to, mokiniai turės mažiau laiko namų darbams ruošti.

Paklaustas, ar tikisi, kad savivaldybė prašymą patenkins, E.Grigaliūnas teigė negalintis kalbėti už merą, tačiau tiki, kad jų argumentai sustabdys savivaldybės užmojus. „Jei manome, jog aukščiausias mokyklų valdymo organas yra jų taryba, jų nuomonės ir reikėtų paisyti“, – pabrėžė jis.

Pasak direktoriaus, savivaldybės tyrimuose buvo nustatyta, kad didžiausia rytinio eismo dalyvių vaikų dalis yra gimnazistai, ir tai esą paskatino valdininkus keisti pamokų laiką. Tad kam savivaldybei teirautis gimnazijų bendruomenių nuomonės, o vėliau jos nepaisyti? „Na, Lietuvoje mes mėgstame paklausti nuomonės ir daryti taip, kaip reikia“, – šyptelėjo E.Grigaliūnas.

Jis teigė suprantantis ir Vilniaus merą. „Jeigu manoma, kad vaikas gali dar valandą pailsėti, vėliau atsikelti – viskas būtų gerai. Tačiau išeina taip, kad vaiko diena pasistums dar viena valanda vėliau, ir jis vėliau gulsis. Abejoju, kad mokinys, atsikėlęs anksti ryte, ruoštų namų darbus. Per mažas tam laiko“, – svarstė direktorius.

Susirūpino ir politikai

Iškart po to, kai po ginčijamu sprendimu balandžio 23-iąją savo parašą suraitė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius, socialiniuose tinkluose pasipylė pasipiktinusių tėvų pastabos.

Tarp besistebinčių tokiu valdininkų sprendimu buvo ir liberalas Remigijus Šimašius. Politikas viešai svarstė, ar tikrai rytiniuose kamščiuose gimnazistų tiek daug, kad dėl to reikėtų keisti pamokų laiką, ir siūlė sprendimą palikti pačioms mokyklų bendruomenėms.

Kiti komentatoriai pažymėjo, jog pamokų laikas keičiamas išimtinai tik gimnazijose, tai yra tokiose mokyklose, kurių moksleiviai jau seniai nevežiojami pačių tėvų, tad kamščių problema tokiu sprendimu išvis nėra keičiama.

Kai kurie įžvelgė ir tai, kad tėvams anksčiau išėjus į darbą ryte vaikai bus paliekami be priežiūros dar valandai, dėl to pramiegojimo tikimybė neva kaip tik padidės.

Sprendimu besipiktinantys tėvai taip pat pabrėžė, jog vaikams dėl tokio pamokų pavėlinimo bus sunkiau derinti būrelių, neformaliojo ir papildomo ugdymo bei poilsio laiką, o žiemą namo jie turės grįžti tamsoje.

Atsakymas į pateiktą prašymą turėtų būti pateiktas per dešimt darbo dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.