Iš Klaipėdos į Nidą – greitaeigiu laivu

Greitaeigiu laivu „Smiltynė“ iš Klaipėdos į Nidą, grožintis Kuršių marių pakrančių vaizdais, per dvi valandas – tokią galimybę netrukus turės klaipėdiečiai ir miesto svečiai, rašo „Lietuvos rytas“.

Laivas „Smiltynė“ iš Klaipėdos į Nidą ir atgal plaukios du kartus per dieną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Laivas „Smiltynė“ iš Klaipėdos į Nidą ir atgal plaukios du kartus per dieną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

May 7, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:57 AM

Greitaeigį laivą šių metų pradžioje įsigijo bendrovė „Smiltynės perkėla“.

37 tonas sveriantis laivas 1999 m. pastatytas Olandijoje, 2013 m. kapitališkai suremontuotas. Iki šiol jis plukdė žmones iš Roterdamo į Dordrechtą.

Laivas kainavo 5,5 mln. litų. Papildomai lėšų teko skirti jam atnaujinti – buvo perdažytas korpusas, įrengtos specialios tvirtinimo vietos dviračiams.

30 metrų ilgio ir 7 metrų pločio laivu gali plaukti iki 80 keleivių – tiek yra sėdimųjų vietų. „Smiltynė“ gali pasiekti iki 46 kilometrų per valandą greitį. Prieš porą dienų laivas plaukė į bandomąjį reisą – visi lūkesčiai pasiteisino.

Bendrovės vadovai tikisi, kad nauja paslauga paskatins daugiau žmonių palikti automobilius šiapus marių ir į kitą krantą keltis pėsčiomis ar dviračiais.

Kelionė iš Klaipėdos iki Nidos kainuos 32 litus. Už dviračius mokėti nereikės. Laivas stabtelės ir Juodkrantėje.

Bus taikomos nuolaidos vaikams ir senjorams, keturių asmenų ir didesnėms grupėms, pigiau kainuos ir iš anksto įsigytas bilietas į abi puses.

Iš pradžių pramogos kaina gali pasirodyti nemaža. Tačiau bendrovės darbuotojai apskaičiavo, kad dviejų asmenų kelionė automobiliu iš Klaipėdos pirmyn ir atgal kainuotų tiek pat.

Reikėtų mokėti 40 litų už automobilio perkėlimą per Kuršių marias, 20 litų už įvažiavimą į Kuršių nerijos nacionalinį parką, už benziną.

Be to, vandens kelionės metu galima mėgautis Klaipėdos uosto ir Kuršių nerijos pakrančių vaizdais, per ausines klausantis senosios laivybos istorijų, pasakojimų apie uostą, lankytinas vietas.

Salone bus galima atsigerti gaiviųjų gėrimų, alaus, nusipirkti užkandžių, kurie bus tokie pat kaip lėktuvuose, tik pigesni.

Nuo gegužės 31 dienos „Smiltynė“ iš Klaipėdos į Nidą ir atgal plauks dukart per dieną.

Sezonas truks iki rugsėjo pirmosios, vėliau viskas priklausys nuo orų.

Atgaivintas senasis vandens maršrutas

Prieš šimtmetį ir tarp abiejų pasaulinių karų Rytprūsių ir Klaipėdos krašto gyventojai buvo įpratę iš Klaipėdos į Neringą keliauti tik vandens transportu.

Garlaivis iš Kranto (dabartinis Zelenogradskas, Rusijos Federacija) išplaukdavo anksti rytą ir Klaipėdą pasiekdavo vėlai vakare. Kelionė trukdavo septynias valandas.

Toks maršrutas veikė iki pat Antrojo pasaulinio karo. Laivai stabtelėdavo Rasytėje (dabartinis Rybačis), Nidoje, Preiloje ir Juodkrantėje.

Sovietmečiu „Raketų“ tipo keleiviniai laivai tarp Kauno ir Nidos plaukiojo Nemunu, Kuršių mariomis, veikė vandens maršrutas tarp Klaipėdos ir Nidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.