Žiūrėti rinkimų debatus – daugeliui kančia

Lietuviai nelabai domisi artėjančiais prezidento rinkimais arba dauguma jau yra tvirtai apsisprendę, už ką balsuos artėjantį sekmadienį, todėl rinkimų debatai per nacionalinę televiziją LRT žmonių nedomina.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 7, 2014, 7:32 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:02 AM

Tokias išvadas galima daryti pažvelgus į statistiką, kokia dalis televizorius turinčių šalies gyventojų pastaruosius ketvirtadienius stebi debatus, kuriuose dalyvauja visi kandidatai į prezidentus.

Televizijos žiūrovų auditoriją skaičiuojančios bendrovės TNS duomenimis, praėjusį ketvirtadienį, kai buvo diskutuojama apie teisėsaugos problemas, visus debatus – nuo laidos pradžios iki pabaigos žiūrėjo tik 3,2 proc. žiūrovų.

Tai buvo patys populiariausi debatai, nes kitų dviejų pirmųjų laidų populiarumas buvo dar mažesnis ir siekė apie 2,5 proc.

Tiesa, jei reikėtų suskaičiuoti žmones, kurie debatus žiūrėjo bent vieną minutę, tokių buvo kur kas daugiau – apie 12 proc. visų žiūrovų. Tačiau akivaizdu, kad politikų kalbos ir prieš pačius svarbiausius rinkimus yra kur kas mažiau populiarios nei pramoginės laidos.

Politologai sako, kad šių metų debatai ir rinkimų kampanija kaip niekad nuobodūs – nėra jokios intrigos, naujų idėjų, kuriuos gali pasiūlyti kandidatai į šalies vadovus. Tiesa, reikia pripažinti, kad politinės laidos Lietuvoje niekada nebuvo labai žiūrimos.

Tokiai nuomonei pritaria ir buvęs prezidentas Valdas Adamkus.

„Man šita rinkimų kampanija iš viso, galiu pasakyti atvirai, neegzistuojanti. Aš tokios rinkimų kampanijos niekur pasauly nemačiau“, – BNS sakė prezidentas, paprašytas pasidalinti savo įspūdžiais apie vykstančią rinkimų kampaniją. V.Adamkus šaliai vadovavo dvi kadencijas 1998–2003 ir 2004–2009 metais.

„Jūs pažiūrėkite į bet kurį Europos miestą, kur vyksta rinkimai, visi langai, visi stulpai, visi namai apkabinti reklamos šūkiais, pristatančiais kandidatus. Pereikime per Vilnių ar per kitą miestą – vieną ar du plakatus pamatysite.

Net vadinamieji debatai – ar tai yra debatai, kai išsirikiavę septyni kandidatai paaiškina savo politinės programos dalis, o ne vienas prieš kitą klausia, kodėl tu darai taip, o aš darysiu kitaip. Man tai ne debatai. Tai savotiškas informacijos perteikimas, kurį Lietuva ir taip gauna per visą spaudą, televiziją“, – kalbėjo V.Adamkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.