Ar telkėjai spės iki saulėlydžio?

Kiek įvairiausių institucijų Lietuvoje prižiūri verslo įmones?

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

May 8, 2014, 7:30 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:58 AM

Vienam suskaičiuoti nepavyks nei rankų, nei kojų pirštų. Tam prireiktų net trijų sveikų žmonių ir dar vieno bekojo, mat tokių valdininkų gūžtų – daugiau nei šešios dešimtys.

Nenuostabu, kad mažinti biurokratinę naštą prisižadėjusi dabartinė Vyriausybė skaičiavo taip ilgai, net kokius pusantrų metų. Tačiau dabar jau imsis darbų, kad verslininkams suvaržymų būtų kuo mažiau. Tam prireikė sukurti netgi specialią Konsolidavimo (lietuviškai – telkimo) komisiją.

Konsoliduotojai vargsta, nes juos labai spaudžia laikas. Ne juokas – juk iki šių metų pabaigos reikia parengti „galutinius verslo priežiūros institucijų konsolidavimo veiklos siūlymus ir pateikti juos Vyriausybei“.

Tiesa, tam reikia pasirengti. Ir ne vien komisijos nariams. Mat prievaizdų institucijos, kurių gretos turėtų būti šienaujamos, sykiu „su specialiomis tarpinstitucinėmis darbo grupėmis“ iki liepos pabaigos privalo parengti „konkrečioje konsolidavimo kryptyje veikiančių priežiūros institucijų veiklos pertvarkymo ar tobulinimo veiksmų planų projektus“. Juos vėliau svarstys Konsolidavimo komisija.

Įspūdingai skamba! Sunku suprasti Ūkio ministerijos biurokratų puskalbę? Galima išversti: daug posėdžiaus, svarstys raštus, ataskaitas, kuriose kiekvienas valdininkas įrodinės esąs svarbiausias ir nepakeičiamas. O naudos? Jeigu kada nors ir sulauksime, tai labai negreitai.

Mat dabartinė Vyriausybė atsargi, staigių judesių nedaro. Todėl ir biurokratinę naštą užsimojo sumažinti ne, pavyzdžiui, iki šių metų pabaigos, o net iki 2016-ųjų gruodžio.

Norėtųsi tikėti, kad tai pavyks. Bet vilties maža – juolab kad ir naujo Seimo rinkimai bus jau praėję.

Kaip visa tai primena konservatorių puoselėtą Saulėlydžio komisiją! Tik tada biurokratija saulėlydžio nesulaukė, nes nusileido pačios komisijos saulė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.