G.Kasparovas: „Nesustabdžius V.Putino, lauktų liūdnas likimas“

Po trisdešimt metų pertraukos Vilniuje apsilankęs ir su savo gerbėjais ketvirtadienį susitikęs garsus Rusijos opozicijos veikėjas, buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas nevyniojo žodžių į vatą. Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną jis vadino diktatoriumi ir perspėjo, kad pasaulio laukia liūdnas likimas, jei Rusijos vadovas nebus sustabdytas.

G.Kasparovas lankėsi Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kasparovas lankėsi Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-05-08 19:36, atnaujinta 2018-02-14 04:14

G.Kasparovas mano, kad iš tikrųjų Rusijos armija nėra tokia moderni ir galinga, kokį įspūdį bando kurti V.Putinas. Tai yra milžinas su molinėmis kojomis ir bet koks susidūrimas su rimtesniu priešininku tai esą įrodytų. Todėl jis netiki, kad Rusija šiuo metu yra pajėgi užimti visą Europą.

Garsus šachmatininkas spėja, kad V.Putinui visgi nepavyks užimti Ukrainos. Esą Vakarai anksčiau ar vėliau privers V.Putiną sustoti, nes kitu atveju pasaulio lauktų liūdnas likimas.

Jei Ukraina bus užimta, anot G.Kasparovo, tai reikš, kad garsusis Budapešto susitarimas, kuris garantavo Ukrainai teritorinį vientisumą mainais į atominio ginklo atsisakymą, bus nieko vertas.

Kas po to atsitiks? Visos didesnės ir turtingesnės pasaulio valstybės, kurioms kyla karinė grėsmė iš kaimynų, pradės kurti atominį ginklą.

„Kiek savaičių prireiks Japonijai pasigaminti atominę bombą?“, - retoriškai klausė garsus šachmatininkas.

„Jei JAV parašas ant Budapešto susitarimo nustos galioti, visas pasaulis pradės ginkluotis, todėl Vakarai neturi kito pasirikimo, kaip reaguoti dabar“, - kalbėjo G.Kasparovas.

Jis primena, kad jei Rusijai užėmus Donbasą NATO apsimestų, kad Ukrainoje niekas neįvyko, ši organizacija negalėtų daryti to paties Rusijai užpuolus Latviją ar Estiją. Todėl Vakarams kur kas geriau sustabdyti Rusiją dabar ir nelaukti, kol grėsmė iškils pačiam aljansui.

„Sankcijas Rusijai Vakarai įvedinėja pakankamai lėtai, bet kur kas efektyviau nei aš tikėjausi“, - pripažino G.Kasparovas.

Jis mano, kad sankcijos jau pradeda po truputį veikti, nes Rusija švelnina savo elgesį. Tiesa, dar turi praeiti kiek laiko, kad būtų galima patikrinti, ar tai tik nėra vaidyba.

„Ar galima tikėti V.Putinu?“, - paklausė viena susitikimo su garsiu šachamtų žaidėju dalyvė.

„Tikėti negalima. (…) Jis nuolat meluoja. Tai labai normalu saugumiečiui, - pareiškė opozicijos atstovas. - Netgi paaiškėjus, kad jis melavo, jis su pasididžiavimu pasakė „Taip“. „O jūs, kvailiai, tikėjote“.

G.Kasparovas mano, kad V.Putimas turi ne ką mažiau kompleksų nei Vokietijos diktatorius Hitleris, o neseniai pasibaigusi Sočio olimpiada buvo labai panaši į Berlyno oplimpiadą prieš Antrąjį pasaulinį karą. Ji taip pat buvo surengta ne visuomenei, o vienam žmogui garbinti.

G.Kasparovas leido suprasti, kad jis nesitiki, jog Rusijos opozicija artimiausiu metu galėtų perimti valdžią šalyje. Taip yra ne tik todėl, kad V.Putino režimas yra per stiprus, bet ir todėl, kad opozicija yra susiskaldžiusi, skirtingų ideologijų.

Be to jis pastebi, kad V.Putinas sugeba puikiai manipuliuoti: vienu momentu jis gali vaidinti nacionalistą, o kitą kartą – liberalą.

G.Kasparovas su vilniečiais daugiausiai bendravo anglų kalba ir juokavo, kad rusų kalbos dar nepamiršo, nors iš tėvynės jis buvo priverstas pasitraukti.

Vilniuje jis kalbėjo ne tik apie politiką, bet ir siekį vadovauti Tarptautinei šachamtų federacijai. Jis pastaruoju metu aplankė dešimtis pasaulio valstybių, kuriose agitavo šachmatų bendruomenės atstovus palaikyti jo kandidatūrą federacijos vadovo rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.