Kauno klinikos garažą statys ant žmonių kaulų?

Kauno klinikų planai statyti daugiaaukštę automobilių aikštelę kelia nerimą šalia esančių namų gyventojams. Kauniečiai ne tik baiminasi, kad statinys taps taršos šaltiniu, bet ir tvirtina, kad tarpukariu šioje vietoje buvo laidojami ligoninėje mirę žmonės, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 10, 2014, 4:18 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:26 AM

Po to, kai „Laikinoji sostinė“ parašė apie Kauno klinikų planus savo jėgomis spręsti automobilių statymo problemą, sunerimo būsimo statinio pašonėje gyvenantys kauniečiai.

„Apie Kauno klinikų planus šalia mūsų namų statyti penkių aukštų automobilių stovėjimo aikštelę sužinojome tik iš spaudos. Ir taip jau kenčiame nuo automobilių antplūdžio, dūstame nuo išmetamųjų dujų“, – guodėsi Lazūnų gatvėje gyvenanti Danutė Apulskienė.

Klinikų atstovai teigia, kad projektuojant aikštelę su gyventojais bus tariamasi.

Baiminasi išmetamųjų dujų

Nežinomybė kausto ir kitus Lazūnų gatvės gyventojus. Šalia skvero, kuriame turėtų iškilti daugiaaukštė mašinų stovėjimo aikštelė, gyvenantys kauniečiai susitikę dalijosi įvairiais nuogąstavimais.

„Išnaikins gražią veją, iškirs čia augančius medžius ir pastatys 5 aukštų gargarą. Kaip mums reikės gyventi tokio pastato kaimynystėje? Šioje vietoje vyrauja vakarų vėjai, tad išmetamosios dujos bus nešamos tiesiai į mus“, – svarstė Petras Jonaitis.

Kauniečiai teigia, kad atstumas nuo jų namų iki būsimo statinio turėtų būti ne mažesnis nei 50 metrų. Jeigu šių reikalavimų bus laikomasi, smarkiai sumažės statybvietės plotas.

„Klinikos – labai galinga ir įtakinga įstaiga. Ar mūsų interesų iš viso bus paisoma?“ – klausė žmonės.

Būsimi planai apaugo gandais

Kauno klinikų direktorius ekonomikai ir infrastruktūrai profesorius Artūras Grebliauskas minėjo, kad būsima aikštelė projektuoti dar nepradėta, tam reikia skelbti viešųjų pirkimų konkursą.

Tačiau nežinomybė ir informacijos trūkumas jau kaitina aistras, klinikų projektas spėjo apaugti įvairiais gandais.

Lazūnų gatvės gyventojai sakė jau anksčiau žinoję, kad jų kaimynystėje, miesto savivaldybės klinikoms perduotame 7 tūkst. kvadratinių metrų sklype, planuojama statyti garažą, tikino matę net jo eskizus.

„Seniau čia gyvenantys žmonės pasakojo, kad toje vietoje, kur planuojamos statybos, tarpukariu ir karo metu buvo laidojami ligoninėje mirę pacientai. Kasdamas pamatus pats radau žandikaulio dalį ir kojos kaulą“, – sakė kaukazietiškų patiekalų kavinės savininkas Ilgaras Achundovas.

Kodėl ne savo teritorijoje?

Kauniečiai spėliojo, kodėl milžiniškus plotus su plytinčiomis dykvietėmis valdančios klinikos daugiaaukštę aikštelę nori statyti ne savo teritorijoje, bet savivaldybės perleistame sklype.

„Vietos ten užtektinai. Garažas galėtų iškilti ir mokomojo korpuso pašonėje, kur dabar veikia mokama stovėjimo aikštelė.

Jeigu medikai nenori dirbti tokio objekto kaimynystėje, kodėl jį siekiama statyti prie gyvenamųjų namų?

Gal medikai ligoniais nori paversti savo kaimynus“, – svarstė Danutė Muradova.

Sieks suvaldyti chaosą

Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas pripažino – vietos gyventojų nepasitenkinimas jam suprantamas, tačiau statybos – vienintelė išeitis sprendžiant automobilių stovėjimo prie Kauno klinikų problemas.

„Kai automobiliai bus statomi vienoje vietoje, šalia klinikų esančios gatvės bus labiau laisvesnės. Padėtis jose dabar labai sudėtinga: žmonės palieka savo mašinas, todėl neretai kyla spūstys, sunkiai pravažiuoja ne tik klinikas aptarnaujantys, bet ir greitosios pagalbos automobiliai“, – sakė B.Girdauskas.

Žaliakalnio seniūnas minėjo sulaukiantis ir nepatenkintų gyventojų skundų. Klinikų lankytojai savo automobiliais užstato privačių namų kiemus, nevalyvi žmonės šiukšlina, kai kurie jų nesidrovi čia pat tenkinti fiziologinių poreikių.

„Manėme, kad problema išsispręs apmokestinus stovėjimą šalia esančiose gatvėse. Tačiau automobilių nesumažėjo, o problemų kilo vietos gyventojams. Teko išduoti po kelis leidimus vietos gyventojams“, – sakė Žaliakalnio seniūnas.

Atsižvelgs ir į kaimynystę

Kauno klinikų atstovė spaudai Milda Dambrauskienė „Laikinajai sostinei“ teigė, kad vietos gyventojams nereikėtų baimintis iškilsiančios daugiaaukštės aikštelės.

„Kol kas dar nėra gautos net projektavimo sąlygos, todėl anksti spėlioti, koks bus didžiausias leidžiamas garažo aukštis.

Galiu patikinti, kad projektuojant aikštelę bus atsižvelgiama į šalia esančių gyvenamųjų namų kaimynystę ir laikomasi visų nustatytų reikalavimų“, – sakė M.Dambrauskienė.

Planuota statyti ir viešbutį

Šalia vietos, kurioje turėtų iškilti daugiaaukštis garažas, ilgus metus gyveno buvęs miesto meras Arvydas Garbaravičius. Jis sakė, kad skvere įrengti garažą buvo planuota dar prieš dešimtmetį, o šiems ketinimams vietos gyventojai tarsi neprieštaravo.

„Buvo idėja įrengti ne tik maždaug trijų aukštų garažą, bet ir nedidelį viešbutį, kad žmonės turėtų kur pernakvoti. Juk ne visi klinikų pacientai guli stacionare. Šie planai dėl nežinomų priežasčių įstrigo savivaldybėje“, – sakė A.Garbaravičius.

Apie laidojimą negirdėjo

Politikas prisipažino pirmą kartą girdintis, kad planuojamų statybų vietoje galėjo būti laidojami žmonės.

Šios informacijos negalėjo patvirtinti ir Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus istorikė Danutė Rūkienė.

„Tarpukariu šiame rajone stovėjo vienuolių prižiūrima Šv.Luko ligoninė. Ją nugriovus iškilo klinikos. Duomenų, kad šalia buvo laidojami žmonės, kol kas neturime, reikėtų tyrinėti miesto archyvus“, – sakė D.Rūkienė.

Aikštelę įrengs už skolintus pinigus

Daugiaaukštis garažas turėtų iškilti Sukilėlių prospekto pašonėje, 19b numeriu pažymėtame sklype, kuriame šiuo metu statomi automobiliai.

Biudžeto lėšų statant kelių aukštų automobilių stovėjimo aikštelę nebus naudojama.

Klinikų vadovai ketina statyboms reikalingų lėšų pasiskolinti iš banko. Paskolai imti bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas.

Automobilių statymas daugiaaukštėje aikštelėje bus mokamas. Kainodara turės būti tokia, kad čia laikyti automobilį būtų pigiau nei aplinkinėse gatvėse.

Pirminiais apskaičiavimais, apie 600–700 vietų daugiaaukštis garažas turėtų atsipirkti per 8–9 metus. Manoma, kad statybos darbai gali kainuoti iki 20 mln. litų.

Klinikų vadovai pripažįsta sieksiantys maksimaliai panaudoti savivaldybės perleistą sklypą – daugiaaukštę aikštelę norima statyti tokio dydžio, kokią leis urbanistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.