Aktyviausi rinkėjai – Vilniaus krašte, už balsus siūlyta ir vyno

Lietuvos gyventojai sekmadienį rinko naująjį prezidentą. Kai kuriose apylinkėse žmonės plūdo gausiau, nei jau tapo įprasta matyti pastaraisiais metais, todėl susidarė norinčiųjų balsuoti eilės, pradėti gauti skundai dėl pažeidimų. Kandidatai, įmetę biuletenius į balsadėžes, ragino piliečius nepraleisti progos išsirinkti geriausią šalies vadovą. Keli jų patvirtino neabejojantys, kad bus antras turas, į kurį jie tikisi patekti.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS, ELTA

May 11, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:12 AM

Balsavimo apylinkės duris užvėrė 20 val. Teisę balsuoti turėjo 2,54 mln. Lietuvos piliečių. Rinkimų biuleteniai buvo išplatinti 2004 apylinkėse Lietuvoje ir keliasdešimtyje šalies ambasadų bei konsulatų užsienyje.

Nors iš Lietuvos yra emigravę keli šimtai tūkstančių žmonių, norą balsuoti yra pareiškę apie 14 tūkst. išeivių.

Suskaičiavus balsus 2004 rinkimų apylinkėse už Dalią Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų. Už Zigmantą Balčytį balsavo 13,63 proc.,  už Artūrą Paulauską – 12,02 proc. Už Naglį Puteikį balsavo 9,33 proc. rinkėjų, Valdemarą Tomaševskį – 8,23 proc., Artūrą Zuoką – 5,22 proc., Bronį Ropę – 4,15 proc. rinkėjų.

D.Grybauskaitė užtikrintai laimėjo Kaune, kur už ją balsavo apie 60 proc. rinkėjų. Visagine, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose laimėjo V.Tomaševskis. Ignalinos rajone laimėjo B.Ropė, o Šilalės rajone – Z.Balčytis. Likusiuose miestuose ir rajonuose daugiausia balsų surinko D.Grybauskaitė. 

Rinkimuose dalyvavo apie 52,14 proc. rinkėjų.

Siūlo pinigų ir alkoholio?

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė portalą lrytas.lt informavo, kad buvo gauti pranešimų apie tai, jog už balsą neva siūloma pinigų ar alkoholio.

Pranešama, kad 10 litų už balsą rinkimuose buvo siūloma Vilniuje, šalia „Vaivorykštės" stotelės. 20 litų už balsavimą vieno iš kandidatų naudai buvo pasiūlyta Širvintų rajone, o alkoholio, kaip pranešama, buvo siūloma Maišiagaloje (Vilniaus r.).

„Gavome pranešimą, kad alkoholio buvo siūloma parduotuvėje, o vyną neva dalijo kažkokiame autobusiuke. Tačiau susisiekus su tos rinkimų apylinkės pirmininke tokie faktai nebuvo patvirtinti. Mes savo ruožtu atliekame tyrimą", – sakė L.Matjošaitytė.

„Turime ir nusiskundimų, kad bandoma pagirdyti rinkėjus, pavaišinti, agituojant balsuoti už konkretų kandidatą. Bet nenorėčiau atskleisti, tuos dalykus tiria policija. Jei iš tikrųjų tokių dalykų yra, bus pradėti ikiteisminiai tyrimai ir nustatyta gerokai didesnė atsakomybė“, – sakė Z.Vaigauskas.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad iki 16 val. ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų įstatymų pažeidimų nebuvo pradėta.

Pasipylė skundai

Vilniaus miesto R.Jankausko rinkimų apylinkėje sekmadienio rytą kilo sumaištis, nes dėl kompiuterinės sistemos sutrikimo visiems atėjusiems buvo pranešta, kad jie jau balsavo iš anksto. 

„Kilo triukšmas, riksmai, dalis žmonių supykę išėjo namo. Kitiems buvo leista balsuoti", – pasakojo įvykių liudininkas. 

Apylinkės pirmininkas portalui lrytas.lt vėliau teigė, kad gedimas buvo pašalintas ir balsavimas vyksta sėkmingai. 

VRK vadovas Z.Vaigauskas pranešė, kad iš kai kurių savivaldybių gauta skundų dėl bandymo papirkti rinkėjus. Apie tai informuota policija. 

Prezidento rinkimus stebintys visuomenininkai užregistravo pirmuosius rimtesnius pažeidimus.Tarp jų – šeštadienį kino teatruose „Forum Cinemas“ rodyta A.Zuoko reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti. 

Sekmadienį visuomenininkai taip užregistravo keletą atvejų, kai buvo neužantspauduotų balsadėžių, keletas gyventojų skundėsi nesulaukę rinkimų komisijų narių, nors turėjo balsuoti namuose.

Pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės” savanoriai aktyviai stebi rinkimus visoje Lietuvoje. Iki 18 val. jie pranešė apie 45 galimus rinkimų pažeidimus.

Savanoriai pranešė, kad net septyniose rinkimų apylinkėse pastebėti šiurkštūs  Rinkimų įstatymo pažeidimai – neantspauduotos balsadėžės. Tokių pranešimų daugėja. Tikėtina, kad balsadėžės tinkamai neantspauduotos ir kitose Lietuvos rinkimų apylinkėse.

V.Adamkus pažėrė kritikos 

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sukritikavo besitaikančius į dvi kėdes – prezidento ir europarlamentaro bei pasigedo didžiųjų partijų kandidatų rinkimuose.

„Aš galvoju, kad tai yra trūkumas. Pagrindinės partijos privalėjo turėti savo geriausią pasirinkimą", – sakė V. Adamkus, atidavęs savo balsą prezidento rinkimuose.

Kadenciją baigusiam valstybės vadovui atrodo nepriimtina logika taikyti iš karto į dvi pozicijas.

„Arba aš esu apsisprendęs savo visas jėgas atiduoti tai pozicijai, kuri man yra svarbi... Šiuo atveju man Lietuvos prezidento pozicija yra svarbesnė nei Europos parlamentaro", – sakė V.Adamkus.

Ragino žmones balsuoti

Antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė kvietė piliečius balsuoti rinkimuose.

„Šiandien – ta diena, kai kiekvienas Lietuvos žmogus gali daryti labai rimtą ir sau labai svarbų gyvenime sprendimą, todėl labai kviečiu visus tą sprendimą padaryti, nes šiandien nuo kiekvieno Lietuvos žmogaus, Lietuvos piliečio priklauso, kokia bus Lietuva rytoj", – sakė D.Grybauskaitė, sekmadienio rytą atidavusi balsą Vilniaus Gedimino technikos universitete įsikūrusioje rinkimų apylinkėje.

Į klausimą, kuo šie rinkimai skiriasi nuo pirmųjų, prezidentė atsakė filosofiškai: „Kiekviena diena yra kitokia, ir kiekvieną dieną gali sulaukti ir gero, ir blogo. Bet šiandien – puikus rytas. Labai tikiuosi, kad žmonės taip pat jaučiasi."

Prezidentė nesiėmė prognozuoti, ar bus antras turas. „Aš viską palieku žmonių valiai, ir viskas priklauso nuo žmonių apsisprendimo", – sakė D.Grybauskaitė.

Z.Balčytis laukia penktadalio balsų

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis įsitikinęs, jog pateks į antrąjį rinkimų turą, kuris, anot jo, tikrai bus.

„Man visada balsavimai, kada balsuoja Lietuvos žmonės, yra sėkmingi“, – įmetęs biuletenį į balsadėžę sakė Z.Balčytis.

Kandidato teigimu, pirmajame ture jis surinks ne mažiau kaip 20 proc. rinkėjų balsų.

„Pirmajame ture – ne mažiau kaip 20 proc. Manau, kad bus ir daugiau. O antras turas bus man sėkmingas“, – teigė jis.

Jis nesutinka su nuomone, jog ši rinkimų kampanija buvo pasyvi ar silpna.

Žada, kad partijos patirs šoką

Nepriklausomas kandidatas į prezidentus Seimo narys Naglis Puteikis teigia surinksiąs tiek rinkėjų balsų, kad partijos bus šokiruotos. Jis prognozuoja, jog po šių rinkimų, kad ir kas juos laimėtų, didės pilietinės visuomenės aktyvumas.

„Aš gausiu tiek balsų, kad visos politinės partijos patirs lengvą arba sunkų šoką“, – sakė N.Puteikis, prezidento rinkimuose balsavęs Klaipėdoje.

Jis tvirtino teigiamai vertinąs didesnį rinkėjų aktyvumą nei per praėjusius prezidento rinkimus. Politiko teigimu, tai lemia karo veiksmai Ukrainoje, dėl kurių ir Lietuvos žmonės nesijaučia saugūs, bei padidėjęs pilietinės visuomenės aktyvumas.

Prezidento posto siekiantis sostinės meras Artūras Zuokas sako, kad labiausiai prie rinkėjų aktyvumo prisidės įvykiai Ukrainoje ir Rusijos veiksmai, ir neabejoja, kad, nepaisant rekordinio rinkėjų aktyvumo, prireiks antrojo turo. 

„Manau, kad labiausiai prie aktyvumo prisidės įvykiai Ukrainoje, be abejonės, V. Putino ir Kremliaus veiksmai, ir manau, kad tai bus pagrindinis aktyvumo rodiklis ir priežastis, nes Lietuvos žmonės susirūpinę, ir šiandien jie renkasi, kaip jau esu ne kartą sakęs, ne tik prezidentą, kaip asmenį, skirtingas pasaulėžiūras ir renkasi tarp karo ir taikos“, – sakė jis. 

Vilniaus meras neslėpė tikįs patekti į antrąją turą – tai esą būtų pirmas darbas, kurį jis norėtų nuveikti.

„Vienareikšmiai (prireiks antrojo turo. – ELTA). Tai, manau, bus geras ženklas parodant, kad visuomenė pradeda kritiškiau vertinti politikus, taip pat daugiau gilintis į tai, ką siūlo kiti kandidatai, ir, mano manymu, ir demokratijai, ir pasirinkimui tai tikrai į naudą ir sveika“, – neabejojo kandidatas į prezidentus.

A.Paulausko tikslas – 300 tūkst. balsų

Darbo partijos kandidatas prezidento rinkimuose Artūras Paulauskas tikisi surinkti 300 tūkst. balsų ir iškopti į antrąjį turą, kur, anot jo, viskas prasideda iš naujo.

„Antrame ture viskas prasideda nuo balto popieriaus lapo. Daugelis visiškai kitaip vertins kandidatą", – atlikęs savo pilietinę pareigą Fabijoniškių rinkimų apylinkėje, kalbėjo A. Paulauskas.

Kandidato teigimu, jis balsavo už teisingumą, stiprią valstybę, kurioje galioja teisė, ginamos žmogaus teisės ir kuri yra valdoma atsakingų ir kompetentingų žmonių.

Prezidento rinkimuose A.Paulauskas dalyvauja trečią kartą.

„Geriausi rinkimai bus tie, kurie bus sėkmingiausi. Manau, kad trečias kartas, kaip sako lietuvių patarlė, nemeluoja", – vylėsi kandidatas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Ignalinos meras Bronis Ropė taip pat tikisi patekti į antrą rinkimų turą. Kandidatas mano, kad šiam tikslui pasiekti jam reikia surinkti apie 15 proc. rinkėjų simpatijas.

Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis rinkimuose teigia besitikįs pateks į antrąjį rinkimų turą ir sulaukti ne tik tautinių mažumų paramos.

Geriausių rezultatų kandidatas tradiciškai tikisi gausiai tautinių mažumų gyvenamame Vilniaus krašte, bet priminė, kad ir kai kuriose „lietuviškose“ apylinkėse anksčiau yra sulaukęs rinkėjų palaikymo.

A.Butkevičius tikisi 50 proc. aktyvumo

Valdančiosios Socialdemokratų partijos vadovas premjeras Algirdas Butkevičius prezidento rinkimuose prognozuoja antrąjį turą, tačiau tikisi, kad sekmadienį balsuos apie pusė visų rinkėjų.

„Manau, kad antras turas bus. Ateis, mano manymu, apie 50 procentų – nuo 48 iki 52 procentų. Tokia mano prognozė. Tikiuosi, kad žmonės balsuos pagal savo sąžinę. Tikiuosi, kad tie, kurie eina į rinkimus ir balsuoja, yra apsisprendę“, – žurnalistams sakė A.Butkevičius.  

Anot premjero, rinkimų kampanijos pabaigoje debatai buvo įdomūs. A.Butkevičius pastebėjo, jog esama per daug suvaržymų kandidatams susitikinėjant su rinkėjais.

„Šiek tiek gal yra per daug suvaržymų, kai žmonės susitikinėja su kandidatais atskiruose miestuose, miesteliuose. Daugiausia žiūrima, ar kažkas nepadarė pažeidimų. Manau, reikėtų pergalvoti dėl leidimų organizuoti rinkimų kampanijas, gal daugiau įtraukti jaunimo. Aš susidariau tokią nuomonę, kad jaunimas turi mažai informacijos, ypač apie Europos Parlamento rinkimus“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Opozicijos ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius visuomenės aktyvumą prezidento rinkimuose sieja su geopolitiniais iššūkiais ir viliasi, kad prezidentą pavyks išrinkti per pirmąjį rinkimų turą.

„Aš tikėčiausi to, nesu tuo užtikrintas šimtu procentų, bet tikėčiausi. Išankstinis balsavimas rodo, kad žmonės gana aktyvūs. Gal ir geopolitiniai iššūkiai, Rusijos agresyvumas Ukrainoje paskatino aktyviai dalyvauti renkant Lietuvos prezidentą. Kuo greičiau išrinksime (prezidentą. – ELTA), tuo mažiau bus neaiškumų, tuo bus geriau“, – sakė A.Kubilius, sekmadienio rytą atlikęs savo pilietinę pareigą.

Kandidatų – septyni

Šių metų rinkimuose dalyvauja septyni kandidatai: Europos Parlamento narys socialdemokratas Zigmantas Balčytis, dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo narys „darbietis" Artūras Paulauskas, Seimo narys buvęs konservatorius Naglis Puteikis, Ignalinos meras, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Bronis Ropė, Europos Parlamento narys, Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis ir Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Tuo atveju, jei rinkimuose dalyvaus daugiau kaip pusė rinkėjų, pirmame ture išrinktu bus laikomas daugiau kaip pusę balsų gavęs kandidatas. Jei niekas nesurinks daugiau kaip pusės balsų, po dviejų savaičių kartu su Europos Parlamento rinkimais bus organizuojamas antrasis balsavimo turas, kuriame rungsis du populiariausi kandidatai.

Pirmųjų rinkimų rezultatų laukiama po 21 val., kai juos pradės siųsti mažosios kaimiškos apylinkės. Ilgiausiai balsai skaičiuojami didmiesčiuose ir rajonų centruose, nes jų apylinkėse registruota po kelis tūkstančius rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.