Rinkėjai iš Smilgių: „Kaimo žmogus kaip arė, taip ir ars“

Naujausi rinkimų rezultatai, reportažai iš kandidatų gimtinių ir rinkimų štabų, pokalbiai su ekspertais, visuomenininkais ir rinkėjais – šiandien 20 val. specialioje laidoje „Prezidentūra tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 11, 2014, 4:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:56 AM

„Daug metų gyvenu Smilgiuose, gerai pažįstu žmones. Anksčiau rinkėjų aktyvumas būdavo daug didesnis. Su metais žmonės nusivylė politika.

Kai gyventojams į namus nešiojome rinkėjų pažymėjimus, žmonės juos paimdavo, tačiau iš karto pasakydavo, jog balsuoti neateis.

Šiandien mūsų apylinkėje žmonės, kurie ateina prie urnų, balsuoja tyliai, nediskutuoja“, – kalbėjo Smilgių rinkimų apylinkės pirmininkė Zita Paplauskienė.

Iš Lietuvos prezidento rinkimų rytą lrytas.lt kalbintų keliolikos Smilgių kaimo ir jo apylinkių gyventojų vienintelė devintą dešimtį skaičiuojanti Natalija buvo geros nuotaikos.

„Jau buvau balsuoti. Jei aš pajėgiu, man nė vienas prezidentas neduos, – pati turiu užsigyventi.

Gaunu šiokią tokią pensiją. Aš visą laiką dirbu, be darbo negaliu. Turiu karvukę ir kiaulukę. Reikia dirbti, iš dangaus niekas nenukrenta“, – žvaliai pasakojo pensininkė. Jos trys dukros neieškojo laimės užsienyje – gyvena Vilniuje ir Marijampolėje.

Prie Smilgių daugiabučio alų gurkšnojančio vyrų būrelio nuomonės apie rinkimus buvo skirtingos. Vieni tikino jau balsavę, kiti – dar tik rengiasi, treti nemato prasmės užsukti į rinkimų apylinkę.

„Aš – emigrantas. Anglas, – išdidžiai pareiškė pusamžis skrybėlėtas barzdočius. – Už ką čia balsuoti? Vagys visur. Nėra prasmės balsuoti“.

Kiti vyrai, nors ir nebuvo priešiškai nusiteikę prieš rinkimus, netryško optimizmu.

„Už ką bebalsuotume, vis tiek jie savo padarys. Prieš rinkimus visi daug žada, bet niekas nepagerėja. Kaimo žmogus kaip arė, taip ir ars, jis nieko nepakeis“, – teigė vyrai.

Atokioje sodyboje gyvenantis pusamžis Zenius atvirai pareiškė: „Nėjau balsuoti, neturiu „čėso“ – valgyti darau. Gal ir nueisiu dar. Iš šitų rinkimų nieko nesitikiu – ką beišrinktų, bus ta pati bala. Valdžia tik sau algas pasikelia, paprastam žmogui – nieko“.

Netoli Smilgių gyvenančiai dviejų suaugusių ir emigravusių dukrų motinai Rasai šis sekmadienis – eilinė darbo diena.

„Namuose – visi ligoniai. Jei ne ligota mama ir brolis, patyręs insultą, ir aš išvažiuočiau. Vaikai visi išvažiavę. Liko tik tie, kurie nepajėgia.

Netikiu, jog kas nors Lietuvoje pagerės, ir vaikai sugrįš. Absoliučiai netikiu jokiais pažadais. Balsuoti važiuosiu tik iš pareigos“, – neslėpė Rasa.

Į Smilgių rinkimų apylinkę iš 464 rinkėjo teisę turinčių asmenų iki 14 val. balsavo 82.

Rinkimų apylinkės pirmininkės Z.Paplauskienės manymu, daugiau rinkėjų, ko gero, nebeateis, nes panašiai situacija klostėsi ir per praėjusius Lietuvos prezidento rinkimus.

Naujausi rinkimų rezultatai, reportažai iš kandidatų gimtinių ir rinkimų štabų, pokalbiai su ekspertais, visuomenininkais ir rinkėjais – šiandien 20 val. specialioje laidoje „Prezidentūra tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.