Vietoj lengvos D.Grybauskaitės pergalės – naujas mūšis

Dalia Grybauskaitė per penkerius metus išbarstė nemažą būrį savo gerbėjų, todėl balsavimas sekmadienį vyko visai kitaip, nei tikėjosi prezidentė bei jos rėmėjai. Išrinkti šalies prezidentą vieno turo nepakako. Antrajame D.Grybauskaitei teks susikauti su Zigmantu Balčyčiu. Kas valdys šalį kitus penkerius metus, paaiškės po dviejų savaičių, gegužės 25 dieną.

Prezidento rinkimų antrajame ture kausis D.Grybauskaitė ir Z.Balčytis.<br>Montažas
Prezidento rinkimų antrajame ture kausis D.Grybauskaitė ir Z.Balčytis.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, Martynas Čerkauskas

May 11, 2014, 9:08 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:47 AM

Kokių kozirių Zigmantas Balčytis yra parengęs antram rinkimų turui? Pokalbis su prezidentės Dalios Grybauskaitės varžovu – šiandien 17.20 val. laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Įgyti tokią persvarą, kokia padėjo pasiekti pergalę 2009 metais, rinkimų favoritei šį kartą nepavyko, nepaisant jos aktyvios kampanijos, persipynusios su tiesioginėmis prezidento pareigomis. Greitos pergalės neatnešė ir Ukrainos krizė, kurią S.Daukanto aikštės rūmų šeimininkė išmaniai panaudojo skambiuose pareiškimuose.

Dėl aukščiausio politinio valstybės posto dar teks pakovoti, o antrojo turo rezultatai gali ir nebūti tokie iš anksto nulemti, kaip buvo mėginama pavaizduoti prieš balsavimą gegužės 11-ąją.

Suskaičiavus balsus 2004 rinkimų apylinkėse už Dalią Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų. Už Zigmantą Balčytį balsavo 13,63 proc. rinkėjų, o už Artūrą Paulauską – 12,02 proc. Už Naglį Puteikį balsavo 9,33 proc. rinkėjų, Valdemarą Tomaševskį – 8,23 proc., Artūrą Zuoką – 5,22 proc., Bronį Ropę – 4,15 proc. rinkėjų.

D.Grybauskaitė užtikrintai laimėjo Kaune, kur už ją balsavo apie 60 proc. rinkėjų. Visagine, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose laimėjo V.Tomaševskis. Ignalinos rajone laimėjo B.Ropė, o Šilalės rajone – Z.Balčytis. Likusiuose miestuose ir rajonuose daugiausia balsų surinko D.Grybauskaitė. 

Rinkimuose dalyvavo apie 52,14 proc. rinkėjų. 

D.Grybauskaitės laukė kelias valandas

Dešimtys žurnalistų sekmadienio vakarą laukė, kaip šiuos rinkimų rezultatus pakomentuos pati D.Grybauskaitė, kuri prieš penkerius metus rinkimus laimėjo užtikrintai pirmame ture. 

Prezidentės spaudos konferencija buvo planuota 23 val. 30 min., tačiau dėl užtrukusio balsų skaičiavimo ji pasirodė tik antrą valandą nakties. 

Tačiau nieko ypatinga D.Grybauskaitė nepasakė. Ji padėkojo savo gerbėjams už paramą ir pakvietė juos aktyviai balsuoti antrame ture. 

„Tai yra didelis pasitikėjimas. Tikiu visais, kurie balsavo, tikiu sąžininga Lietuva. Tikiuosi, lietuviai sugebės susitelkti ir ateiti į antrąjį turą. Noriu palinkėti būti ištikimiems savo valstybei ir tikiuosi, kad jūs visi, kurie balsavote šiandien už mane, ateisite manęs palaikyti ir už dviejų savaičių", – pareiškė pirmojo turo lyderė. 

Dabartinė valstybės vadovė vos po minutę trukusio pranešimo, dar kartą aidint plojimams, lydima apsauginių išėjo iš salės, neleidusi jai pateikti klausimų.

Aktyvūs buvo kitataučiai

Balsavimas prezidento rinkimuose turėjo būti baigtas lygiai 20 valandą, tačiau kai kuriose apylinkėse, kur susidarė didelės eilės, balsuoti buvo leidžiama toliau. 

Aktyviausiai rinkimuose balsavo Rytų Lietuvos regionai ir sostinė, kur daug kitataučių. Šalčininkų rajone balsavo 60 proc., Vilniuje ir Vilniaus rajone – po 59 proc., Birštone – 58 proc., Kaune – 55 proc. rinkėjų.

Mažiausias aktyvumas Visagine – 43 proc.  

Kai kuriose apylinkėse sekmadienį buvo susidariusios didelės norinčiųjų balsuoti eilės, gauta skundų dėl pažeidimų.

Pavyzdžiui, Elektrėnų Pastrėvio apylinkėje buvo nušalintas vienas rinkimų komisijos narys. Jam buvo nustatytas lengvas 0,5 promilės girtumas.

Buvo pasigirdę pranešimų apie papirkinėjamus rinkėjus. Teigta, kad už balsą neva buvo siūlomi pinigai ar alkoholis.

Esą 10 litų už balsą rinkimuose buvo siūloma Vilniuje, šalia „Vaivorykštės" stotelės. 20 litų už balsavimą vieno iš kandidatų naudai buvo pasiūlyta Širvintų rajone, o alkoholis, kaip pranešama, buvo siūlomas Maišiagaloje (Vilniaus r.).

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad buvo ir skundų apie tai, kad rinkėjai yra vaišinami, girdomi ir agituojami balsuoti už konkretų kandidatą. Šiuos atvejus tiria policija.

Tačiau didelių pažeidimų, dėl kurių reikėtų panaikinti rinkimų rezultatus, pasak Z.Vaigausko, nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.