CŽV kalėjimo Lietuvoje istorija aidi ir Europoje

Jungtinių Tautų (JT) komitetas, kuris stebi, kaip laikomasi JT konvencijos prieš kankinimus, 52-oje sesijoje Ženevoje paprašė suteikti informacijos apie Lietuvoje vykdomus tyrimus dėl tariamai buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos tarnybos (CŽV) kalėjimo Lietuvoje.

Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.<br>M.Kulbio nuotr.
Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jakučionis

May 12, 2014, 2:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:18 AM

Penkios žmogaus teisių organizacijos iki šiol aktyviai ieško informacijos apie slaptą CŽV kalėjimą Lietuvoje, kur vykdant slaptą JAV programą Lietuvoje 2004-2006 metais galėjo būti neteisėtai kalinamas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsawis.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau prokuratūra jį nutraukdama pareiškė negavusi duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos Centrinės žvalgybos valdybos kaliniams laikyti. Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.

Taip pat Lietuvos delegacijai buvo pateikti klausimai apie žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje. Bandoma išsiaiškinti, ar Lietuvos valstybėje dedamos pastangos kovojant su šalyje gyvenančių tautinių mažumų, ypač romų, diskriminacija. Taip pat Lietuvos atstovų prašoma informuoti apie prekybos žmonėmis šalyje mastus, Lietuvos pažangą užtikrinant tinkamas sąlygas į šalį atvykstantiems pabėgėliams, žmonėms, turintiems specialių poreikių ir vienišoms mamoms.

Lietuvos delegaciją Ženevoje sudaro Lietuvos Teisingumo viceministras Saulius Stripeika, Policijos departamento viršininkas Saulius Gagas bei ikiteisminio tyrimo valdybos viršininkė Jurgita Ivanauskienė, Kamilė Michailovskytė, Darius Mickevičius, Raimondas Petrauskas, Reda Sirgedienė, Gaivilė Stankevičienė, Rokas Uscila, Jolanta Pupštienė, Rytis Paulauskas.

Į pateiktus klausimus Lietuvos atstovai atsakinės rytoj.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.