D.Grybauskaitė neslėpė džiaugsmo dėl A.Paulausko nesėkmės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nemano, kad tai, jog jai nepavyko laimėti rinkimų jau pirmajame ture, yra nemažas pralaimėjimas. Anot dabartinės šalies vadovės, veikiantis prezidentas ir politikas antruose rinkimuose visada surenka mažiau balsų nei pirmuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 12, 2014, 1:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:24 AM

Prezidentės manymu, jos reitingai smuko dėl krizės, nepopuliarių sprendimų, kuriuos reikėjo daryti per penkerius metus.

Pirmadienį ji sakė, jog prieš rinkimus nebuvo tikra, kad laimės rinkimus jau pirmajame ture. Užtikrintos pergalės nerodė ir gyventojų apklausos.

Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, pirmajame rinkimų ture už D.Grybauskaitę balsavo beveik 46 proc. rinkėjų. Prieš penkerius metus už D.Grybauskaitę balsavo 69 proc. rinkėjų.

Vengė vertinti savo varžovą

Į spaudos konferenciją savo rinkimų štabe Gedimino prospekte D.Grybauskaitė atėjo geros nuotaikos.

„Karšta, karšta“, – komentavo D.Grybauskaitė pamačiusi gausų būrį žurnalistų.

Ji atsiprašė už tai, kad naktį iš sekmadienio į pirmadienį, kai jau buvo aišku, kad bus antrasis rinkimų turas, ilgai delsė pasirodyti žurnalistams, o išėjusi ištarė vos kelis sakinius – padėkojo rinkėjams ir pakvietė ateiti balsuoti po dviejų savaičių.

„Jūs gi žinote, jog esu vieversys – keliuosi penktą ryto, todėl antrą valandą daug sunkiau ką nors pasakyti“, – juokavo šalies vadovė, paaiškinusi, kad ją geriau kamantinėti ryte.

„Esu dėkinga žmonėms (jų yra per 600 tūkst.), kurie balsavo ir palaikė mane. Tai yra daugiau, nei pirmam turui prognozavo sociologai, kiek žinau. Turint galvoje septynių kandidatų dalyvavimą, iš tikrųjų rezultatas yra geras. Labai tikiuosi, kad tie žmonės, kurie mane palaikė, ateis vėl manęs palaikyti, ir galbūt dar sugebėsiu per likusias dvi savaites įtikinti ir kitus, kurie galėtų mane palaikyti papildomai. Esu pasirengusi tai daryti“, – pareiškė šalies vadovė.

Ji mano, kad dalį balsų per penkerius metus prarado, nes aktyviai dirbo, priėmė nepopuliarių sprendimų.

„Aš manau, kad yra tokia taisyklė, kad veikiantis prezidentas ar politikas per penkerius metus turi apsispręsti, ar jis daro tai, ko reikia valstybei, ar jis tiesiog mėgina išsaugoti savo reitingus. Nepamirškite, kad nuo 2009 m. buvo krizės laikotarpis ir teko priimti labai daug nepopuliarių sprendimų. Aš visada sakiau, kad darysiu tai, ko pirmiausia reikia Lietuvai ir jos žmonėms. Ir niekada nedalinsiu tuščių pažadų arba to, ko negaliu įvykdyti. Taigi dariau tai, ką reikėjo, žadėti tuščiai nežadėjau, vogti iš valstybės neleidau, taigi gali būti daug nepatenkintų“, – aiškino D.Grybauskaitė.

Prezidentė nenorėjo įvertinti, kuo ji geresnė už rinkimų oponentą Zigmantą Balčytį. Esą žmonės matė visus darbus ir gali patys įvertinti.

Džiaugėsi A.Paulausko nesėkme

D.Grybauskaitė teigiamai įvertino tai, kad į antrąjį rinkimų turą pateko proeuropietiškai nusiteikę kandidatai, o už ribos liko „teisiamųjų suole sėdinčios partijos atstovas“.  

Ji nesiruošia stipriai keisti rinkimų strategijos.

„Manau, kad keisti daug nereikės. Svarbiausia daugiau aiškinti savo poziciją, daugiau būti viešojoje erdvėje, kad žmonės mane matytų, kad negyventų tomis legendomis, kurias mėgina kurti kas nors kitas: „tai nebendrauja, tai kamputyje sėdi, tai pro langelį žiūri“. Žodžiu, kad tų legendų būtų mažiau. Esu prieš jus, kaip matote, gyva, pačiupinėti mane galima, prieiti galima, mano durys atviros. Ir tegu kai kurie nedejuoja, kad pas mane užeiti arbatos negalima“, – tvirtino prezidentė.

Reaguodamas į šiuos žodžius vienas greta sėdėjęs žurnalistas paklausė, ar galėtų paliesti prezidentę. D.Grybauskaitė šypsodamasi paragino tai padaryti.

Kalbėdama apie buvusius konkurentus, D.Grybauskaitė užsiminė, kad kai kurie jų dalyvavo rinkimuose vien tam, kad išskaidytų rinkėjų balsus. Tai esą buvo daroma užkulisinių susitarimu pagrindu.

„Puikiai žinote patys, kad kai kurie kandidatai ėjo tik tam, kad išskaidytų balsus, o ne tam, kad laimėtų“, – kalbėjo šalies vadovė.

Paklausta, ar ji nebijo pralaimėti antrajame ture, kaip tai per ankstesnius rinkimus atsitiko pirmajame ture pirmavusiems Valdui Adamkui ar Artūrui Paulauskui, šalies vadovė tarė: „Noriu kreiptis į Lietuvos žmones, kad viskas prasideda iš naujo. Manyti, kad aš daug gavau ir kad tai garantuos pergalę, tikrai nereikia.“

„Man svarbiausia  Lietuvos žmonių parama“, – sakė D.Grybauskaitė, paklausta, ar ji ketina prašyti kitų partijų ir kandidatų paramos.

Ji priminė, kad savo rinkimų kampanijai negauna pinigų iš valstybės biudžeto, verslo įmonių paramos, todėl negali kurti klipų ir pan. O Z.Balčytis iš valstybės biudžeto savo reklamai jau išleido apie 2 mln. litų.  

D.Grybauskaitė mano, kad Z.Balčytis negalėtų būti savarankiškas prezidentas, nes jo partijos vadovas yra dabartinis premjeras Algirdas Butkevičius.

Paminėjo ir Rusijos ambasadą

Prezidentė įsitikinusi, kad Valdemaras Tomaševskis gavo daugiau balsų, nes jis atvirai palaiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiką. Naglis Puteikis esą susirinko „Drąsos kelio“ rėmėjų, populistus mėgstančių žmonių balsus.

Anot D.Grybauskaitės, Rusijos ambasada Vilniuje aktyviai dirba konsoliduojant tautinių mažumų balsus, tai rodo ir faktas, kad lenkų ir rusų partijos artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose dalyvaus kartu.

„Įvykus įtampai dėl Krymo ir Ukrainos, greičiausiai poveikis daromas ir mūsų kitataučiams piliečiams. Ir jie balsuoja už tuos, kurie atvirai palaiko dabartinę V.Putino politiką“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Esą kai kurie rinkėjai nepasitiki mūsų valstybe net „iki jos griovimo“. „Tai labai negeras reiškinys, jei jis toliau stiprės. Tai visų politikų pareiga: partijų Seime ir prezidento institucijos kalbėti su tais žmonėmis ir mėginti mažinti pasipriešinimą ir negatyvą“, – kalbėjo prezidentė.

Faktą, kad Vilniaus krašte vyrauja viena partija – Lietuvos lenkų rinkimų akcija, ji pavadino politiniu apsileidimu. Dėl to dalis rinkėjų tarsi gyvena ne Lietuvoje.

Prezidentė mano, kad ji, skirtingai nei Z.Balčytis, skiria daugiau dėmesio šalies nacionaliniam saugumui, valstybės gynybai: „Aš greičiau nusiteikusi nedaryti kompromisų ir nepardavinėti Lietuvos už sviestą. Ką labiau girdžiu būsimo konkurento kalbose.“

Kandidatė į prezidentus apgailestavo, kad rinkėjų aktyvumas ir per praėjusius rinkimus buvo gana mažas – balsavo tik kiek daugiau kaip pusė rinkėjų. D.Grybauskaitė mano, jog taip yra dėl mažo emigrantų aktyvumo, nes daugelis išvykusių iš Lietuvos nejaučia pilietinės pareigos balsuoti.

Atmetus emigrantus, kurie yra rinkėjų sąrašuose, bet Lietuvoje jau negyvena, D.Grybauskaitė mano, kad realus aktyvumas sudarė bent 60 proc.

Apie ateitį negalvoja

Pirmadienį D.Grybauskaitė nenorėjo prognozuoti, kaip keisis šalies Vyriausybė, kas iš Lietuvos bus deleguotas į Europos Komisiją, jei laimės rinkimus.

D.Grybauskaitė priminė, kad pagal Konstituciją galimybės gerokai atnaujinti šalies Vyriausybę po prezidento rinkimų yra menkesnės, nei tai galima padaryti po Seimo rinkimų.

„Jei laimėsiu rinkimus, turėsiu pusantro mėnesio iki inauguracijos. Per tą laikotarpį vėl susitiksiu su ministrais ir kalbėsiu“, – pirmadienį sakė dabartinė šalies vadovė.

Ji sako, kad dar turi daug pradėtų darbų, kuriuos reikia tęsti.

„Manau, kad pradžia gera. Tam reikia tik daugiau laiko. Tiek valant teisėsaugą, tiek ją pertvarkant, nes to užsigulėjusio liūno ir balos tikrai yra dar daug. Net kvapas ėjo ne koks. Eina ir iki šiol iš kai kur, bet reikės valyti ir valyti“, – sakė šalies vadovė.

„Jokiu būdu nenoriu spėlioti. Planas B bus toks, kokį nulems Lietuvos žmonės ir likimas. Dabar esu tokiame amžiuje, kai viską priimu atviromis rankomis“, – sakė prezidentė, paklausta, ar pagalvojo, ką darys, jei nelaimės rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.