Kas pavilios už borto likusių kandidatų rinkėjus?

Prezidento rinkimuose – antrasis turas. Dvikovoje dėl rinkėjų balsų susigrums dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis. Šiuo metu pagrindinis socialdemokratų strategų siekis – susirinkti žemesnes pozicijas užėmusių kandidatų rinkėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, Reda Cibulskytė

May 12, 2014, 12:05 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:28 AM

Politologų teigimu, Z.Balčytį turėtų palaikyti A.Paulausko ir V.Tomševskio rinkėjai, nors pačiai Darbo partijai vertėtų dukart pagalvoti apie šio kandidato rėmimą.

Kokių kozirių Zigmantas Balčytis yra parengęs antram rinkimų turui? Pokalbis su prezidentės Dalios Grybauskaitės varžovu – šiandien 17 val. 20 min. laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Žūtbūtinių muštynių nebuvo

Pasak politologo Tomo Janeliūno, buvo galima pastebėti, kad nei D.Grybauskaitės štabas, nei Z.Balčyčio aplinka situacijos nedramatizuoja ir nesistengia visko laimėti pirmame ture. Jo nuomone, žūtbūtinio mūšio jausmo nebuvo nė vieno į antrą turą išėjusio kandidato aplinkoje.

„Galutinis rezultatas buvo tikėtinas. Alternatyvos rinkėjams buvo nemažai. Vienintelis dalykas, kuris įstrigo, tai svarstymas, ar pavyks Daliai Grybauskaitei perkopti 50 proc. barjerą“, – taip pirmojo turo prezidento rinkimus komentavo politologas.

T.Janeliūnas neprognozuoja, kaip pasiskirstys nepatekusių į antrąjį turą kandidatų rinkėjų balsai. Ir neskuba tvirtinti, kad didžiąją dalį jų gali susižerti Z.Balčytis.

„100 proc. lojalumo nėra. Jei rinkėjas balsavo už kandidatą, kuris nepateko į antrą turą, neaišku, kam atiteks jo balsas. Aišku, nepatekusių į antrą turą kandidatų viešai išreikšta parama Z.Balčyčiui ar D.Grybauskaitei labai padeda. Kai kurie radikaliau nusiteikę rinkėjai, pvz. Naglio Puteikio, gali palaikyti D.Grybauskaitę, nes Z.Balčytis, žinant jų kandidato retoriką, jiems gali pasirodyti pernelyg minkštas“, – tikino T.Janeliūnas.

A.Zuoko rinkėjui nepaaiškinsi

Truputį kitaip kalbėjo politologas Laurynas Kasčiūnas. Jo nuomone, Z.Balčyčiui bus ne per sunkiausia pasiimti A.Paulausko ir V.Tomaševskio rinkėjus, tačiau bus nelengva su N.Puteikio ir A.Zuoko rinkėjais.

„Žinoma, jis turi daugiau šansų nei D.Grybauskaitė surinkti kandidatų, kurie liko trečioje ir žemesnėse vietose, rinkėjus. Tačiau nemanau, kad tai pakankami pajėgumai, kad galėtų susilipdyti 50 proc. daugumą“, – mano politologas.

Jo nuomone, dabartinę šalies prezidentę turėtų palaikyti A.Zuoko rinkėjai, nors pats Vilnias meras viešai remia Z.Balčyčio kandidatūrą.

Kodėl? Todėl, kad 5 proc. A.Zuoko rinkėjų yra liberalesni, jie nesivadovauja vien savo kandidato siūlymais, todėl tikėtina, kad jie rems D.Grybauskaitę.

„Z.Balčytis yra kairiojo socialinio ekonominio profilio. Liberalesniam A.Zuoko rinkėjui nebūtinai tai yra priimtina. Lygiai taip pat Z.Balčyčiui bus sunku pritraukti N.Puteikio surinktus beveik 10 proc. balsų.

Nemanau, kad šie rinkėjai automatiškai pereis pas Z.Balčytį. Kas gali pritraukti kai kuriuos visuomenės segmentus – antisistemiškumo trūkumas. Manau, kad dalis iš viso nedalyvaus, o kiti balsuos už D.Grybauskaitę. Nors prezidentei pritraukti šiuos rinkėjus taip pat bus nelengva“, – įsitikinęs L.Kasčiūnas.

Darbo partija turėtų pagalvoti

Politologo nuomone, dar neaišku, kaip Z.Balčytį rems koalicijos partijos. Darbo partijai reikėtų smarkiai pagalvoti, ar tikrai verta remti socialdemokratus, nes tuomet jie turėtų partinę vertikalę užims aukščiausius, premjero ir prezidento, šalies postus.

„Natūralu, kad per dvi savaites bus įvairių pasitarimų ir galimų mainų. Manau, kad V.Tomaševskio balsai pereis Z.Balčyčiui“, – sakė L.Kasčiūnas. Jo nuomone, A.Paulausko balsus taip pat galima skirti Z.Balčyčiui.

Apibendrinant galima sakyti, kad D.Grybauskaitei teks padirbėti norint pritraukti kitų kandidatų balsus, tačiau tiek, kiek ji pajėgs pritraukti, užteks įtikinamai pergalei.

Z.Balčytis turėtų virsti R.Paksu

Lietuva yra jau turėjusi atvejį, kai  į antrąjį turą išėjusių kandidatų balsų pasiskirstymas apsivertė. Todėl į antrąjį turą patekę politikai taip mėgsta pabrėžti, kad rinkimai prasideda nuo tuščio lapo.

Palyginus dabartinę situaciją su V.Adamkaus ir R.Pakso kova (po pirmojo turo 35 proc. ir 19,5 proc. Po antrojo turo 44,83 proc. ir 54,15 proc.), anot politologo, yra esminis skirtumas.

„Vis dėlto R.Paksas buvo antisisteminio pobūdžio kandidatas. Jis surinko visą protestą, ko Z.Balčytis neparodė nė per nago juodymą. Z.Balčytis turėtų tapti panašesnis į Paksą, tačiau nepanašu, kad tai galėtų atsitikti “, – sakė L.Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.