Z.Balčytis ir D.Grybauskaitė nesikalbėjo visus metus

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis teigia, kad po sėkmingo pirmojo turo nesusitiko su dabartine šalies vadove ir savo varžove Dalia Grybauskaite bei vienas kito nepasveikino.

Z.Balčyčio spaudos konferencija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Z.Balčyčio spaudos konferencija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-05-12 10:21, atnaujinta 2018-02-14 01:37

Pasak jo, su šalies vadove jis nėra kalbėjęs pastaruosius metus.

„Nei prieš rinkimų pirmą turą, nei dar prieš metus mes tikrai niekada nesikalbėjome. Ir taip, po pirmo rinkimų turo mes nesveikinome vienas kito“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Z.Balčytis.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad socialdemokratai neturėjo galimybės pasveikinti D.Grybauskaitės.

„Mes apie tai kalbėjome, bet neturėjome galimybių. Kiek pastebėjau, ir žurnalistai nelabai turėjo“, - spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas.

Kokių kozirių Zigmantas Balčytis yra parengęs antram rinkimų turui? Pokalbis su prezidentės Dalios Grybauskaitės varžovu – šiandien 17.20 val. laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Ketinimai laimėti - rimti

Kandidatas rinkimuose Zigmantas Balčytis tikina, kad jo ketinimai laimėti Prezidento rinkimus yra rimti. Paramos rinkimuose socialdemokratų kandidatas tikisi iš koalicijos partnerių, ir teigė, kad jau gavo Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko patikinimą, kad jis jį rems.

Z.Balčytis padėkojo „tvarkiečių“ lyderiui Rolandui Paksui už jau pirmame ture išreikštą paramą. Tačiau pats kandidatas tikisi susižerti ne tik koalicijos partnerių partijų, bet ir konservatorių ir liberalų elektorato balsus.

Kandidatas mano rinkėjus įtikinti per debatus, politine reklama, taip pat žada lankyti tas rinkimines apygardas, kurių iki šiol nebuvo aplankęs.

„Noriu padėkoti žmonėms, kurie atėjo į rinkimus ir balsavo. Nebuvo lengva penkerius metus girdėti, kad alternatyvų nėra, kad antro turo nėra ir nebus. Partijoje turėjome diskusiją, kai Algirdas Butkevičius apsisprendė dirbti Vyriausybei, mano kandidatūra buvo aptarinėjama. Komanda daug prisidėjo prie tarpinės pergalės. Esu apsisprendęs aktyviai dalyvauti antrame ture ir laimėti rinkimus“, – sakė Z.Balčytis.

Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui iškėlus sąlygą, kad LSDP kandidatą Zigmantą Balčytį rems tik tuo atveju, jei šis atsisakys dalyvauti rinkimuose į EP, LSDP kandidatas tokios galimybės nemato.

„EP ir (prezidento rinkimai – ELTA) nelabai susiję dalykai, negalima lyginti. (...) Mano kandidatavimas į rinkimus aiškiai išreikštas , dėsiu visas pastangas, kad jie man būtų sėkmingi“, – akcentuodamas komandinį darbą sakė Z.Balčytis.

Socialdemokratas save pristato, kaip telkiantį kandidatą, siekiantį sutarimo.

Dėkojo žmonėms

Socialdemokratų partijos pirmininkas ir Premjeras Algirdas Butkevičius padėkojo Lietuvos žmonėms, kurie aktyviai dalyvavo pirmajame rinkimų ture.

„Buvo kalbama apie tam tikrą pesimizmą. Džiaugiuosi, kad aktyvumas buvo didelis, tai parodo, kad žmonės turi savo nuomonę ir yra pasirinkę, už ką balsuoti“, – sakė A.Butkevičius.

Partijos lyderis Z.Balčytį pristatė kaip kompetentingą, patyrusį, vienijantį tautą kandidatą, kuris „elgėsi solidžiai, atsakingai, parodė savo inteligenciją, aukštą politinę kultūrą.“

„Tikiuosi, kad antrajame ture viskas prasidės nuo balto lapo. Debatuose (kandidatas – ELTA) galės dar labiau atskleisti gebėjimus norus, ką galėtų padaryti“, – sakė A.Butkevičius.

Skyrė daug laiko susitikimams

Socialdemokratų vicepirmininkas Gediminas Kirkilas mano, kad prie kandidato sėkmės prisidėjo tai, kad Z.Balčytis daug laiko skyrė betarpiškiems susitikimams su žmonėmis. „Jis iš esmės apvažiavo Lietuvą. Jis tą darys ir antrame ture“, – sakė G. Kirkilas.

Jo manymu, jei Z.Balčytis bus išrinktas Prezidentu, pagerės bendradarbiavimas tarp Prezidento institucijos, valdančiosios daugumos ir Vyriausybės. Socialdemokratai nematytų problemos, kad Prezidento ir valdančiųjų galios iš esmės būtų sukoncentruotos tų pačių valdančiųjų rankose.

Valdančioji koalicija nesikeis

Socialdemokratų atstovai teigia, kad po prezidento rinkimų antrojo turo valdančioji koalicija ir Vyriausybė nesikeis. Pasak socialdemokratų kandidato į prezidentus Zigmanto Balčyčio, jis neįžvelgia pokyčių galimybės, nors konservatorių atstovai teigia, kad antrąjį rinkimų turą laimėjus dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei, pokyčiai galėtų įvykti.

„Dabar yra susirūpinimas, kad nebūtų vienose rankose valdžia, nors prieš tai ketverius metus buvo vienose rankose. To susirūpinimo nebuvo, yra demokratiniai procesai, mes jų negalime dirbtinai stabdyti, aš tikrai nieko blogo nematau, kad Seimas, Vyriausybė ir prezidentas dirbtų ranka rankon.

O kad Vyriausybėje pasikeitimai, aš kiek girdėjau prezidentės pasisakymus, ji didelių pokyčių nežada, tai priklausys nuo premjero ir nuo koalicijos partnerių, dauguma Seime ir su tuo bet kuris politikas ir prezidentas turi skaitytis“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Z.Balčytis.

Tiki kandidatu

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas teisingumo ministras Juozas Bernatonis mano, kad rinkimus laimės Z.Balčytis, kuris teiks Seimui to paties premjero, t.y. socialdemokratų vadovo A.Butkevičiaus kandidatūrą.

„Prezidentas, manau, Balčytis teiks to pačio premjero kandidatūrą, taip turėtų būti, ir jeigu Seimo dauguma pritars, Vyriausybė liks dirbti ta, kurią pasiūlys dabartinis premjeras“, - spaudos konferencijoje tikino J.Bernatonis.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad rinkimų metu valdantieji išlaikė vienybę ir nekritikavo vienas kito priešrinkiminėse kalbose.

„Galiu pasakyti, kad taip (koalicija išliko vieninga - BNS), nes aš kaip ministras pirmininkas tikėjausi daugiau kritikos Vyriausybės adresu iš koalicijos partnerių, bet reikia pripažinti, kad tos kritikos tiesiogiai debatų laidose neišgirdau. Kai kuriuose miesteliuose, susitinkant su žmonėmis, kai kurie mūsų koalicijos partneriai apie tai kalbėjo, bet tai yra normalu, nes anksčiau daugiausiai kandidatai rinkimuose kalbėdavo apie Vyriausybę“, - spaudos konferencijoje teigė A.Butkevičius.

Socialdemokratų kandidatas Z.Balčytis gegužės 25 dieną antrajame rinkimų ture susirungs su antros kadencijos siekiančia prezidente Dalia Grybauskaite. Z.Balčytis tuo pačiu dalyvaus ir rinkimuose į Europos Parlamentą, kurie vyks kartu su antruoju šalies vadovo rinkimų turu.

Išankstiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Prezidentė Dalia Grybauskaitė surinko 45,89 proc., socialdemokratui Z.Balčyčiui atiteko 13,63 proc. balsų.

Antrasis rinkimų turas vyks kartu su rinkimais į EP, gegužės 25 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.