Žiopli Anykščių valdininkai banditams išvyniojo saldainį

Anykščių savivaldybės valdininkai gerokai apsijuokė. Savivaldybės tinklapyje darbuotojai lyg niekur nieko paviešino Anykščiuose gyvenusių žmonių asmens duomenis – namų adresus, nepilnamečių vardus ir pavardes, net asmens kodus ir gaunamų išmokų dydžius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2014, 6:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:55 AM

To užtektų piktavaliams, kurie asmens duomenis galėtų panaudoti imdami greitąsias paskolas ar sukčiaujant. Namų adresas ir gaunama pašalpa? Prašom. Anykštėnų sukčiai galėtų tykoti nors ir namų kieme.

Betvarkę Anykščių savivaldybės administracijoje pastebėjo laikraščio „Anykšta“ žurnalistas Arvydas Lingaitis.

Atskleidė asmens kodus

„Anykšta“ pasidomėjo savivaldybės interneto svetainėje www.anyksciai.lt skelbiamais administracijos direktoriaus Viliaus Juodelio įsakymais ir neteko žado.

Pasirodo, kad tuose įsakymuose piktų kėslų turintys žmonės, gali sužinoti ne tik žmonių asmens kodus (juos galima panaudoti, tarkim, greitiesiems kreditams gauti), bet ir tikslius gyvenamosios vietos adresus, netgi su būsto identifikavimo kodais, ar tokią informaciją, kiek ir kokių išmokų gauna Anykščių rajono gyventojai.

Pavyzdžiui, 2013 metų balandžio 10 dienos direktoriaus įsakyme „Dėl laikinosios rūpybos tėvų prašymu nustatymo...“ rašoma, kad 14 metų amžiaus X.Y. (nurodomas vardas, pavardė, asmens kodas), gyvenusiam (nurodoma gatvė ir namo numeris) nustatoma laikinoji globa tėvų prašymu.

„Vaiko laikinąja rūpintoja skiriu A.L. (nurodomas vardas, pavardė, asmens kodas, tiksli gyvenamoji vieta)“, - rašoma V.Juodelio įsakyme.

Tokių įsakymų apie vaikams skirtas globas, tėvų teisių apribojimus ir kitais atvejais savivaldybės interneto svetainėje buvo marios.

Galima orientuotis, ką reketuoti

Daug savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymų viešai skelbiama apie gyventojams skiriamas įvairias pašalpas.

Štai 2013 metų balandžio 25 dienos įsakyme „Dėl vienkartinių pašalpų skyrimo“ nurodyta penkių asmenų vardai, pavardės, gyvenamosios vietos adresai ir pinigų sumos, kurias gyventojams skiria savivaldybė.

Ko gi ne ant lėkštutės kokiam nors nusikaltėliui padėta informacija, skatinanti apsilankyti pas tokius, pinigų gavusius gyventojus ir juos tiesiog reketuoti?

Lengva manipuliuoti ir nekilnojamojo turto informacija.

Pavyzdžiui, 2013 metų lapkričio 7 dienos V.Juodelio įsakyme „Dėl socialinio būsto nuomos“, pateikiama informacija, kam trejiems metams išnuomojamas socialinis būstas. Ten nurodoma asmenų vardai, pavardės, asmens kodai, būsto plotas, būsto unikalus numeris, tikslus adresas.

Įsakymai greitai dingo

Apie tokius Anykščių rajono gyventojų privataus gyvenimo duomenų atskleidimus teko informuoti Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją (VDAI).

Kai inspekcija pradėjo tyrimą, visi V.Juodelio įsakymai su asmenų duomenimis iš savivaldybės internetinio puslapio dingo.

VDAI konstatavo, kad Anykščių rajono savivaldybės administracija asmenų duomenis tvarkė netinkamai, o paviešinę fizinių asmenų duomenis neribotam skaičiui trečiųjų asmenų, tai darė neteisėtai.

„Administracija negalėjo viešai skelbti aukščiau nurodytų direktoriaus įsakymų su juose nurodytais asmens duomenimis“, - po išsamaus tyrimo paskelbė VDAI.

Inspekcija pabrėžė, kad asmens kodą draudžiama skelbti viešai: „Pažymėtina, kad Europos Teisingumo Teismas 2010 metų lapkričio 9 dienos sprendime yra pažymėjęs, kad su asmenvardžiais susietų duomenų paskelbimas internete, dėl ko šie duomenys tampa prieinami tretiesiems asmenims, yra teisės į privatų gyvenimą apribojimas.

Tame pačiame sprendime teismas yra pažymėjęs, kad nuo duomenų apsaugos nukrypstančios nuostatos ir apribojimai turi griežtai atitikti būtinumo sąlygą.“

Baudos išvengė

Administracinės teisės pažeidimų kodekse už neteisėtą asmens duomenų atskleidimą yra numatyta piniginė bauda nuo 500 iki 1 000 litų. Tačiau savivaldybės administracijos direktorius nuo baudos išsisuko, atsakomybę suversdamas savivaldybės administracijos tarnautojai.

„Administracija raštu paaiškino, kad asmens duomenys savivaldybės interneto svetainėje buvo paskelbti dėl vyriausiosios specialistės, pakaitinės valstybės tarnautojos, neapdairumo. Konkretaus administracijos darbuotojo, kuriam būtų pavesta viešai skelbti įsakymus, nėra“, - rašoma VDAI atsakyme „Anykštai“.

Ši vyriausioji specialistė savo paaiškinime nurodė, kad ji, žodiniu savo tiesioginio vadovo pavedimu, kiekvieno mėnesio pabaigoje surinkdavo administracijos direktoriaus veiklos įsakymus į vieną elektroninę bylą ir persiųsdavo administracijos Bendrojo ir juridinio skyriaus informatikui, kuris juos patalpindavo į administracijos interneto tinklalapį.

Savivaldybė pasiaiškino, kad administracijos direktoriaus veiklos įsakymų surinkimas ir suarchyvavimas užima didelę darbo laiko dalį, todėl skyriaus vedėjų ir vyriausiųjų specialistų persiųsti įsakymai dėl per didelio darbo krūvio nebuvo tinkamai peržiūrimi, o buvo dedami į bendrą elektroninę bylą ir siunčiami informatikui.

Tiesioginis vyriausiosios specialistės vadovas, Bendrojo ir juridinio skyriaus vedėjas Audronius Gališanka atsisakė „Anykštai“ paaiškinti, kokia buvo savivaldybėje nustatyta tvarka viešai skelbti teisės aktus, kad jie nepažeistų gyventojų privatumo.

„Kaltoji“ atleista

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija „Anykštai“ pranešė, jog nubausti už neteisėtą asmens duomenų atskleidimą nėra ką.

„Skundo nagrinėjimo metu nustatyta, kad aukščiau minėta administracijos vyriausioji specialistė, dėl kurios kaltės aukščiau nurodyti administracijos direktoriaus įsakymai su asmens duomenimis buvo paskelbti administracijos interneto svetainėje www.anyksciai.lt, nuo 2014 metų kovo 3 dienos administracijoje nedirba. Todėl jos atžvilgiu administracinės bylos teisena yra negalima“, - informavo VDAI.

Kai „Anykšta“ panoro visuomenei pranešti neatsakingai dirbusios savivaldybės tarnautojos pavardę, į raštu su saugiu elektroniniu parašu pateiktus klausimus V.Juodelis raštu atsakė: „Jūsų prašomas paviešinti specialistas nebedirba savivaldybės administracijoje. Jis nebėra viešas asmuo ir nesutinka, kad jo asmens duomenys būtų paviešinti, todėl vadovaudamiesi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, jo vardo ir pavardės nurodyti negalime“.

Tuomet V.Juodeliui nusiuntėme dar vieną raštą, kuriame nurodyta, kad direktorius neatsakė į pirmajame rašte pateiktą dar vieną klausimą, kiek laiko savivaldybėje dirbo „kaltas“ specialistas ir kada jis buvo atleistas iš darbo.

„Jūsų prašoma pateikti informacija yra asmens duomenys, todėl pakartotinai informuojame, kad jos suteikti negalime“, - raštu atsakė V.Juodelis, kuris galimai bijo jau net savo šešėlio ir savaip interpretuoja asmens duomenų apsaugos įstatymą.

Šis tekstas publikuojamas „Anykštos“ tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?