Darbo partijos byla - ilgiausia prokuroro S.Versecko praktikoje

Generalinės prokuratūros

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-13 13:51, atnaujinta 2018-02-14 00:15

„Tokio ilgumo savo asmeninėje praktikoje neturiu. Tačiau ne vienoje byloje procesas užsitęsia, tai yra didelė problema. Lietuva dėl to netgi dažnai turi problemų Europos žmogaus teisių teisme, nes byla tęsiasi pernelyg ilgai“, - sakė S.Verseckas.

Tai jis sakė žurnalistams antradienį po Apeliacinio teismo posėdžio, kuriame buvo nuspręsta dėl nuteistosios Vitalijos Vonžutaitės ligos neapklausti atvykusių Valstybinės mokesčių inspekcijos specialisčių.

„Iš vienos pusės procesą užtęsia, iš kitos pusės nurodo, kad procesas ilgas ir prašoma švelnesnių bausmių. Net ir apeliaciniuose skunduose rašoma, kad esą jeigu ir paliktų apkaltinamąjį nuosprendį, dėl ilgo proceso skirtų švelnesnes bausmes“, - kalbėjo prokuroras.

Klausiamas apie V.Vonžutaitės sveikatos pažymą, jis sakė nesąs medikas ir negalįs atsakyti, ar tos komplikacijos yra tikros, ar netikros - gydymo įstaiga pateikė pažymą, kad negali dalyvauti teismo posėdyje.

„Neturint kitų duomenų, mes negalime paneigti, kas parašyta. Nesakysiu vieno tokio posakio, viltis kieno motina, tačiau su kiekvienu neįvykusiu posėdžiu ta viltis nyksta“, - sakė prokuroras, kai žurnalistai priminė, jog jis anksčiau vylėsi, jog byla Apeliaciniame teisme bus išnagrinėta iki pirmojo Europos Parlamento posėdžio.

„Sunku atsakyti, jeigu tokiais būdais siekia vilkinti, (..) kitam žmogui teisminius procesos norisi kuo greičiau baigti, nes išsilaisvinama nuo naštos, gavus sprendimą - esi kaltas, ar nesi kaltas“, - dėstė prokuroras.

Ikiteisminį tyrimą prokurorai pradėjo 2006 metais, iš Valstybės saugumo departamento gavę duomenų, jog Darbo partijos veikla yra galimai finansuojama iš kitų lėšų nei oficialiai deklaruojama.

2008-ųjų balandį byla pasiekė Vilniaus apygardos teismą. Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių. Nuosprendis buvo paskelbtas tik po penkerių metų - 2013 metų liepą.

Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarė V.Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

Skundus dėl nuosprendžio pateikė tiek nuteistieji, tiek prokurorai, ir byla pasiekė Lietuvos apeliacinį teismą.

Prokuroras S.Verseckas teigia, kad senaties terminas Darbo partijos byloje jau yra neaktualus, nes pirmosios instancijos teismui priėmus apkaltinamąjį nuosprendį, senaties terminas nebeskaičiuojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.