Seimas nusprendė generalinio prokuroro D.Valio likimą

Antradienį dar prieš paskelbiant D.Valio nušalinimą, opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis abejojo, ar po nušalinimo ir ikiteisminio tyrimo D.Valys planuoja grįžti į generalinio prokuroro pareigas.

D.Valio pavaldiniai aiškinasi kokiomis aplinkybėmis prokurorų vadovas prieš pustrečių metų sukėlė avariją Vilniaus mieste.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Valio pavaldiniai aiškinasi kokiomis aplinkybėmis prokurorų vadovas prieš pustrečių metų sukėlė avariją Vilniaus mieste.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-13 15:42, atnaujinta 2018-02-14 00:09

Už tai antradienį slaptame balsavime pasisakė 80 parlamentarų, prieš buvo 6, susilaikė 4 Seimo nariai, sugadinti buvo 5 biuleteniai.

Priimtas nutarimas duoda sutikimą „prezidentui laikinai nušalinti generalinį prokurorą D.Valį nuo pareigų iki galutinio sprendimo priėmimo tiriant Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo 2014 metų balandžio 22 dienos rašte nurodytas aplinkybes“.

Antradienį dar prieš paskelbiant D.Valio nušalinimą, opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis abejojo, ar po nušalinimo ir ikiteisminio tyrimo D.Valys planuoja grįžti į generalinio prokuroro pareigas.

„Vertinant visą situaciją, aš sunkiai įsivaizduočiau, kad ponas Valys po nušalinimo kaip niekur nieko grįžtų į generalinio prokuroro poziciją. Pasiklausius jo paties, man atrodo, tarp eilučių susidaro nuotaika, kad ponas Valys nelabai planuoja eiti pareigas tame poste. Žinant ir parlamento požiūrį į jį, ir besikeičiantį prezidentės požiūrį, labai būtų sudėtinga šitam žmogui toliau vadovauti Generalinei prokuratūrai“, - žurnalistams sakė E.Masiulis.

Reaguodamas į tokius pareiškimus, pats D.Valys portalui lrytas.lt sakė, kad „šiai dienai jis nemato priežasties atsistatydinimui“.

Laikinai iš pareigų nušalintas D.Valys pabrėžė, kad jis pats nori, kad būtų atliktas išsamus, prieš pustrečių metų įvykusio incidento tyrimas. Tolimesni jo veiksmai priklauso nuo tyrimo rezultatų. Kiek laiko galėtų užtrukti tyrimas, D.Valys nespėliojo.

Nutarė balsuoti slaptai

D.Valio nušalinimas reikalingas tam, kad jo pavaldiniai iki galo išsiaiškintų, kokiomis aplinkybėmis prokurorų vadovas prieš pustrečių metų sukėlė avariją Vilniaus mieste.

„Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas įvertinęs pateiktą medžiagą ir komiteto posėdyje išsakytus argumentus, siūlo Seimui priimti sprendimą dėl sutikimo laikinai nušalinti nuo pareigų Lietuvos Respublikos generalinį prokurorą D.Valį slaptu balsavimu", - iš tribūnos sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Už balsavimą slaptai pasisakė 49 Seimo nariai, o už atvirą balsavimą buvo 44 parlamentarai. Nė vienas Seimo narys, kurie anksčiau buvo pasižymėję kalbėti „už“ arba „prieš“ D.Valio nušalinimą, kalbėti nepanoro, arba net nebuvo Seimo posėdžių salėje.

Moterį sužalojo vairuodamas 

D.Valys avariją sukėlė 2011 metų spalio 19-osios rytą. Vilniuje, Ateities gatvėje, jo vairuojamas nuosavas automobilis „Volvo V70“ kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją einančią 58-erių moterį. Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę, kur jai nustatyti abiejų blauzdų sumušimai. Po apžiūros moteris išleista gydytis į namus.

Per eismo įvykį prokuroras buvo blaivus. Jis teigė pėsčiosios nepastebėjęs, nes kelyje buvo blogas matomumas, slidu, lijo lietus. Dėl šio avarijos D.Valiui teismas skyrė minimalią 500 litų baudą. 

Į prokurorus dėl ikiteisminio tyrimo kreipėsi buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas, dabar Seimo narys Vitalijus Gailius. Jis teigė gavęs duomenų, kad atliekant tyrimą dėl D.Valio pėsčiųjų perėjoje partrenktos moters nebuvo ištirtos visos aplinkybės ir nukentėjusiosios sužalojimai galėjo būti įvertinti netinkamai.

Mat paaiškėjo, kad per avariją partrenkta vilnietė ambulatoriškai gydėsi daugiau nei mėnesį, turėjo nedarbingumo pažymėjimą dėl nelaimingo atsitikimo pakeliui į darbą.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad gydymo laikotarpis lemia, ar kaltininkui bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nesunkus sveikatos sutrikdymas fiksuojamas, kai nukentėjęs asmuo yra nedarbingas ilgiau nei 10 dienų. Tada ikiteisminis tyrimas yra privalomas.

Politikai siūlė pasitraukti iš posto

Pagal Prokuratūros įstatymą, inicijuoti tyrimą dėl generalinio prokuroro padarytos nusikalstamos veikos gali tik prezidentas, Seimo sutikimu nušalinęs jį nuo pareigų.

Generalinė prokuratūra prieš kelias savaites pranešė, kad D.Valys kreipėsi į prezidentę, prašydamas inicijuoti ikiteisminį tyrimą dėl jo prieš pustrečių metų sukeltos avarijos. 

Generalinis prokuroras tokį žingsnį žengė susipažinęs su Vilniaus apygardos prokuratūros raštu, kad jo sukelta avarija turi būti traktuojama kaip galbūt nusikalstama veika, o ne kaip administracinis kelių eismo taisyklių pažeidimas. Mat paaiškėjo, kad nukentėjusiajai padaryta žala sveikatai gali būti vertinama kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, o tai sudaro pagrindą baudžiamajai atsakomybei.

Gavusi tokį D.Valio prašymą, D.Grybauskaitė kreipėsi į Seimą dėl jo laikino nušalinimo.  

Tačiau tokia D.Valio ir Prezidentūros pozicija įtikino ne visus Seimo narius. Seimo „Drąsos kelio" ir kai kurie valdančiųjų partijų atstovai stebėjosi, kodėl informacija, kad D.Valys turėtų būti baudžiamas griežčiau, paaiškėjo tik dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.