R.Kalantos auką kauniečiai palygino su Ukraina

Daug geros muzikos, mažai žmonių, prezidento rinkimų aistros ir jaunų politikų bandymai pasinaudoti „gėlių vaikų“ epochos maišto romantika – taip trečiadienį Kaunas paminėjo Romo Kalantos susideginimo Muzikinio teatro sodelyje 42-ąsias metines.

Pagerbti R.Kalantos kauniečiai susirinko prie jo susideginimo vietos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagerbti R.Kalantos kauniečiai susirinko prie jo susideginimo vietos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 14, 2014, 2:22 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:09 PM

Kaune prie paminklo „Aukos laukas“ ir vėl buvo pagerbtas su šūkiu „Laisvę Lietuvai!“ lūpose liepsnose žuvęs R.Kalanta. Tačiau šiais metais oficialų minėjimą pagyvino prezidento rinkimų vajus.

Prie referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams vėliavos stovėjusi visuomenės aktyvistė Leonora Smelstoraitienė karštai ginčijosi su keliais žilaplaukiais vyriškiais.

„Ką gero Dalia Grybauskaitė padarė Lietuvai? Ji pasisakė už „Chevron“, už atominę elektrinę, gėjų eitynes Vilniaus Gedimino prospekte leido. Visa tai blogai Lietuvai“, – tvirtino moteris.

„Nepainiokite prezidentės su sostinės meru Artūru Zuoku, tai jis privalėjo išvaikyti gėjus iš švento Vilniaus miesto“, – nenusileido žilagalvis prezidentės gerbėjas.

Neformali rinkimų agitacija baigėsi, kai oficialų sveikinimo žodį tarė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Jis įvykius prieš 42 metus Kaune palygino su dabartine krize Ukrainoje, nepabūgusia akistatos su Rusija.

„Laisvės sąjūdis Kijeve prasidėjo nuo studentų protestų. Pirmąją Lietuvos laisvės vilties kibirkštį Lietuvoje, Kaune, irgi įžiebė jaunimo protestai“, – kalbėjo A.Kupčinskas.

Jis priminė, jog po R.Kalantos akcijos Kauno Laisvės alėją irgi užplūdo žalieji žmogeliukai, persekioję ir sekę protestuotojus.

Renginiu suskubo pasinaudoti ir okupacijos laikus tik iš tėvų pasakojimų menantys jauni politikai. Kauno muzikiniame sodelyje apie šlovingą kovų už laisvę praeitį ir dabarties iššūkius nepriklausomybei kalbėjo europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė ir kandidatas į Europos parlamento narius, signataro ir europarlamentaro Vytauto Landsbergio anūkas Gabrielius Landsbergis.

Nors R.Kalantai paminėti skirta diena trečiadienį buvo giedra ir šilta, prie Muzikinio sodelio susirinko ne daugiau kaip pusantro šimto kauniečių.

Daugiau žiūrovų sutraukė R.Kalantai atminti skirtas renginys Kauno IX forto Okupacijų muziejuje.

Prisiminimais dalijosi R.Kalantos giminės, buvę mokytojai, to meto pasipriešinimo sovietų valdžiai dalyviai ir liudininkai.

Buvo pristatyta nauja ekspozicija apie Romą Kalantą. Koncertavo Kauno J.Grušo meno vidurinės mokyklos ansamblis „Dzingulis" (vadovas A.Sinkevičius), Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos moksleiviai atliko grupės „The Beatles" dainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.