„To negro tas daiktas“

Geras oras ir pauzė prieš rinkimus verste verčia plepėti ne apie politiką. „Nimfomanė“. Renginių organizatorė kažkodėl iš pradžių mane nusivedė į antrąją filmo seriją. Dėl to Larsas von Trieras galėjo prarasti vieną nuosaikų gerbėją, kuris jau rengėsi viešai pasakyti, kad režisierius išsisėmė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

May 15, 2014, 12:38 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:22 PM

Tačiau renginių organizatorė paskui nusitempė mane ir į pirmąją seriją. Taip „Skalvijos“ kino teatras uždirbo 12 litų, o L. von Trieras atgavo garbę.

Taip – jis labai talentingas. Šįkart – satyrikas. Ir filmą patartina žiūrėti nuo pradžių, o ne nuo antrosios serijos. Tačiau dabar pakalbėsiu būtent apie tos serijos juokelius.

Pagrindinė veikėja pasakoja, kaip ją tvarkė iškart du juodaodžiai. Tiksliai nepamenu frazės, bet ji skamba maždaug taip: „To negro tas daiktas“. Klausytojas, tiksliau, išklausytojas – sumuštą heroję priglaudęs vyras – pašiurpsta ir aiškina, kad šis žodis yra politiškai nekorektiškas. Jis turi omeny ne „tą daiktą“, o žodį „negras“, kurį jam vos pavyksta ištarti, kadangi mikčioja iš baimės.

Herojė nimfomanė yra gana kultūringa ir politiškai brandi. Ji atsako, kad tam tikrų žodžių draudimas klibina demokratijos pamatus.

Dėl to, kad klibina, sutinku, bet ar vien demokratijos – leiskite pasvarstyti.

Štai tikras skandalas, nutikęs gegužės pradžioje. Britų tabloidas „The Daily Mirror“ paviešino, kad populiarios televizijos laidos apie automobilius „Top Gear“ („Aukščiausioji pavara“) žvaigždė Jeremy Clarksonas 2013 m. nufilmavo laidos fragmentą. J.Clarksonas baksnojo į automobilius ir murmėjo skaičiuotę, kurioje po „eni, meni...“ seka ne „diki, daki...“ kaip Rytų Europoje, o „mu...“ kaip įpratę anglosaksai. Po to J.Clarksonas kažką sumurmėjo.

Kadangi dauguma anglosaksų nuo mažens žino tą skaičiuotę – ne paslaptis, kad toje vietoje kažkada buvo sakomas baisusis n-žodis – n word. Tai žodis nigger – nigeris, t.y. negras. Bet J.Clarksonas šito žodžio nepasakė. Ir filmuota medžiaga apskritai niekada nepateko į eterį.

Po „The Daily Mirror“ straipsnio J.Clarksonas viešai aiškinosi. Girdi, jis nieko panašaus į baisųjį n-žodį garsiai nesakė, o ten, kur jis turėjo būti, pasakė žodį teacher – mokytojas. J.Clarksonas pabrėžė, kad nekenčia n-žodžio.

J.Clarksono incidentas lyg ir nesusijęs su politika. Vadinkime tai masinės kultūros savireguliacija. Arba „Top Gear“ žvaigždės savireklama – neatmeskime, kad jis pats tą skandalą surežisavo.

Tačiau visuomenė linkusi į kultūrines represijas, kurios vadinamos savireguliaciją. Pavyzdys iš kito savireguliacijos baro. Viename LGBT teisių gynėjų leidinyje homofobija apibrėžiama kaip išankstinėmis nuostatomis paremta neracionali baimė ir bjaurėjimasis gėjais, lesbietėmis ir t. t. pagal sąrašą.

Bjaurėjimasis gėjais yra lyg ir estetinis jausmas. Tačiau tas, kuris, pavyzdžiui, pasibjaurėjo „Eurovizijos“ nugalėtojos Conchita Wurst išvaizda, dar turi šansą. Jis gali pažvelgti į savo sąžinės gelmę ir paklausti savęs, ar jis bjaurisi Končitos barzda, ar jos scenine lytine orientacija.

Pirmuoju atveju jis senamadiškas estetas, antruoju – homofobas. Pastaroji diagnozė nėra nuosprendis. Homofobas gali užsirašyti pas psichoterapeutą, kuris pamokys klientą bjaurėtis pasibjaurėjimu. Tik prieš tai reikia pasitikrinti, ar terapeutas pats nėra šlykštus homofobas, kuris pataria klientui būti tolerantiškam sau – susigyventi su homofobija, o ne ja bjaurėtis.

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.