Dėl neįvykusių prezidentinių debatų kalta gali likti LNK

Socialdemokratai nutarė apskųsti vakarykštę LNK laidą „Diagnozė: valdžia“, kurioje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kairieji mano, kad nepakvietus į šią laidą jų kandidato Zigmanto Balčyčio galėjo būti pažeistas lygiateisiškumo principas.

Neįvykę D.Grybauskaitės ir Z.Balčyčio debatai LNK laidoje kelia aistras.<br>Lrytas.lt montažas
Neįvykę D.Grybauskaitės ir Z.Balčyčio debatai LNK laidoje kelia aistras.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-15 12:40, atnaujinta 2018-02-13 22:22

Socialdemokratai įtaria, kad „Daignozė: valdžia“ virto neapmokėta D.Grybauskaitės rinkimų agitaciją, nes televizijos laidoje ji dalyvavo viena, nediskutavo su savo rinkimų konkurentu.

Tiesa, LNK žada pakviesti Z.Balčytį į tokią pačią laidą kitą savaitę, tačiau socialdemokratai dar nežino, ar Z.Balčytis galės joje dalyvauti, nes jau yra suplanavęs kitus susitikimus. LNK žada prisitaikyti ir laidą esant reikalui įrašyti iš anksto. 

Pati LNK ir D.Grybauskaitės rinkimų štabas neigia socialdemokratų kalbas, kad iš pradžių LNK studijoje turėjo vykti dviejų kandidatų diskusija, tačiau jos esą buvo atsisakyta D.Grybauskaitės štabo reikalavimu. LNK aiškina, kad televizija su D.Grybauskaite tarėsi, jog ji studijoje bus viena, o Z.Balčyčio dalyvavimas tebuvo planas B, jei prezidentė negalėtų atvykti.

Socialdemokratai prašo VRK, kad ji tirtų, kokiomis aplinkybėmis buvo rengiama LNK laida, ar už ją buvo mokama, kodėl ji nebuvo paženklinta kaip politinė reklama. 

Skundą dėl trečiadienio laidos aiškinsis Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas ketvirtadienį nenorėjo spėlioti kuo viskas baigsis. Gali būti, kad iš didelio debesies bus mažas lietus.

„Kiek girdėjau, LNK ruošiasi į kitą laidą pakviesti patį Z.Balčytį. Tokiu atveju, bus įtvirtintas lygiateisiškumas. Pažiūrėsime, kuo viskas baigsis“, - kalbėjo Z.Vaigauskas.

Atrodo, kad dėl šio karo gali nukentėti ir pats Z.Balčytis, nes VRK jau gavo skundą dėl to, kad šią savaitę į „Lietuvos ryto“ televizijos laidą, kurioje dalyvavo Z.Balčytis, nebuvo pakviesta D.Grybauskaitė.

Be to, paaiškėjo, kad Z.Balčytis kitą savaitę planuoja filmuotis kitoje LNK laidoje „Valanda su Rūta“. D.Grybauskaitė į šią laidą taip pat nepakviesta.

Z.Vaigauskas svarsto, kad užfiksavus rinkimų įstatymo pažeidimą greičiausiai būtų nubaustas ne kurio nors kandidato rinkimų štabas, o televizija, kuri pati pasirinko pašnekovą, pasikvietė jį į laidą ir galbūt pažeidė rinkimų įstatymą.

Panašiai VRK elgėsi prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą, kai buvo svarstomos kai kurios politine reklama virtusios laikraščių publikacijos, už kurias nebuvo sumokėta. Tada kandidatai į prezidentus nebuvo nubausti, nes buvo nutarta, kad jie nėra atsakingi už žiniasklaidos priemonių klaidas, šios gali sąmoningai daryti interviu su kandidatais ir po to reikalauti pinigų.

VRK tada tik sumažino svarstytų kandidatų į prezidentus išlaidų reklamai limitus.

Lygiai taip pat sankcijas ketinama pritaikyti Vilniaus kino teatrui “Forum Cinemas“, kuris šeštadienį, kai buvo draudžiama agitacija, rodė vieno kandidato reklamą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.