Kišeninis prokuroras - prezidentės politinių žaidimų auka

Antradienį Seimas leido generalinį prokurorą D.Valį laikinai, kol bus išsiaiškintos jo prieš pustrečių metų padarytos avarijos aplinkybės, nušalinti nuo pareigų.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

2014-05-15 08:47, atnaujinta 2018-02-13 22:41

Atrodytų, dėl tokio sprendimo, kurį praėjusią savaitę buvo siūloma priimti skubos tvarka, neturėjo kilti jokių abejonių. Juk Seimas pernai rudenį nepritarė generalinio prokuroro ataskaitai ir primygtinai pareikalavo, kad prezidentė D.Grybauskaitė jį atleistų.

Tačiau parlamentarų tuomet atkakliai verčiamas D.Valys pats nesitraukė, o šalies vadovė pareiškė juo pasitikinti ir kreipėsi į Konstitucinį teismą. Šis išaiškino, kad prokuroras neturi teikti ataskaitų, dėl kurių būtų balsuojama, kitaip sakant, Seimas tik išklauso, o jokių jo likimą lemiančių sprendimų nepriima.

Kas atsitiko, kad situacija taip apsivertė? Pati prezidentė paprašė Seimo leisti D.Valį nušalinti nuo pareigų, o parlamentarai, užuot iškart įvykdę šį prašymą, nesutiko šalinti generalinio prokuroro skubos tvarka ir padarė kelių dienų pertrauką.

Dar prieš pusmetį garsiausiai reikalavę D.Valio galvos Seimo nariai patys ir atskleidė, atrodytų, prieštaringo savo elgesio priežastis – jie viešai įtarinėja, kad D.Grybauskaitė žaidžia politinius žaidimus ir neatskleidžia visos tiesos, kodėl tik po pustrečių metų panoro atiduoti prokurorą į teisingumo rankas.

Dėl D.Valio sukeltos avarijos iš tiesų kyla daug klausimų, nors kiekvienam vairuotojui gali pasitaikyti pėsčiųjų perėjoje partrenkti žmogų.

Tiesa, generaliniu prokuroru tapęs D.Valys pats įkliuvo į savo populizmo žabangus, nes, norėdamas pasirodyti labai taupus, atsisakė jam pagal pareigas skirto vairuotojo paslaugų.

Bet D.Valio avarija detektyvinės istorijos atspalvį įgijo tik dabar. Po to įvykio 2011 m. jis įteikė atsistatydinimo pareiškimą prezidentei, pastaroji jo neatleido pareiškusi, kad pasitiki. Galiausiai prokuroras buvo nubaustas tik administracine tvarka 500 litų bauda.

Atrodė, tuo istorija ir baigsis. Pasirodo, ne. Po pustrečių metų paaiškėjo, kad D.Valio partrenkta moteris patyrė tokį sveikatos sutrikdymą, kurį nepakanka įvertinti vien administracine tvarka, o būtinas ikiteisminis tyrimas.

Mat nukentėjusioji buvo nedarbinga visą mėnesį. Vadinasi, ją partrenkusiam vairuotojui jau gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė, nes administraciniu eismo taisyklių pažeidimu laikomas tik toks įvykis, jei nukentėjęs asmuo būna nedarbingas ne ilgiau kaip 10 dienų.

Kodėl prireikė netgi pustrečių metų suskaičiuoti, kad mėnuo – tai daugiau nei 10 dienų? Negi to iki šiol nežinojo nei Prezidentūra, nei pats D.Valys?

Matyt, priežastys daug gilesnės, nei silpnos šią istoriją tyrusių pareigūnų aritmetikos žinios, ir jos – politinės.

Kai D.Valys sukėlė avariją, prezidentė siekė žūtbūt gelbėti tuomet neseniai iš Akmenės į Vilnių perkelto savo statytinio kailį.

Įtariama, kad net pranešdamas apie atsistatydinimą D.Valys gerai žinojo, kad nebus atleistas, ir tai tebuvo viešųjų ryšių akcija, kuria siekta išplauti mundurą.

Dabar padėtis visiškai kitokia – prokuroras jau tapo kliuviniu pačiai antrosios kadencijos siekiančiai D.Grybauskaitei.

D.Valys ir tapęs generaliniu prokuroru nepakilo į aukštesnį negu Akmenės rajono apylinkės prokuratūros vadovo lygį.

Jo nekompetencija daug kam badė akis nuo pirmųjų darbo dienų, tai pagaliau suprato ir daugelis politikų, o jo vykdytas reformas specialistai vadina tik prokuratūros sistemos griovimu.

Net D.Grybauskaitės ištikimus sąjungininkus konservatorius D.Valio veikla verčia raukytis, o Liberalų sąjūdis nė neslepia savo neigiamos nuomonės apie generalinį prokurorą.

Bet ilgą laiką šalies vadovė nekreipė dėmesio į politikų priešiškumą jos statytiniui. Jai buvo labai svarbu išsaugoti savo pasirinktą kišeniniu vadinamą prokurorą, be to, ambicijos trukdė nusileisti Seimo spaudimui netgi tada, kai parlamentarai pernai rudenį pradėjo atvirą karą su prezidente, reikalaudami D.Valio galvos.

Vis dėlto D.Grybauskaitė negalėjo nesuprasti, kad šis karas kenkia jos prestižui, silpnina ją politiškai, juo labiau kad D.Valiui ir visuomenė nerodo pagarbos.

Galutinai apsispręsti, kad jau metas aukoti D.Valį, ko gero, galėjo pastūmėti byla dėl slaptos Valstybės saugumo departamento pažymos paviešinimo. Regis, D.Grybauskaitę smarkiai suerzino tai, kad generalinis prokuroras leido tyrimui atsekti iki jos patarėjos D.Ulbinaitės, įtariamos nutekinus slaptą informaciją.

Prieš pusantro mėnesio skaitydama Seime metinį pranešimą šalies vadovė kirto D.Valiui iš peties, be kita ko, pareikšdama, kad sunkiausiai modernizacija pasiekia prokuratūras.

Tai buvo ženklas, kad D.Valio saulė jau ima leistis. Ilgai laukti neteko – daugelio seniai pamiršta avarija tapo patogiu pretekstu D.Grybauskaitei jo atsikratyti ir kartu, ko gero, pagerinti savo reitingą siekiant antrosios kadencijos.

Tai pirmas kartas šalies istorijoje, kai generalinis prokuroras nušalinamas nuo pareigų.

Skelbiama, kad tik laikinai, bet tikriausiai amžinai. Net pats D.Valys prasitarė, kad gali negrįžti į šį postą.

Dabar svarbiausia, kad nuolat politikų tampoma prokuratūra netaptų dar vienų politinių peštynių dėl jos būsimo vadovo įkaite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.