Lietuviai – viena girčiausių tautų pasaulyje, rusai atsilieka

Pasaulio sveikatos organizacijai gegužės 12 d. paskelbus 2014 m. alkoholio vartojimo statistiką įvairiose pasaulio šalyse, Lietuvai atiteko bronza. Tik štai didžiuotis tapus trečia daugiausia pasaulyje geriančia šalimi nėra kaip. Mus lenkia tik Baltarusija ir Moldova. Net aktyviai savo, kaip girtuoklių, įvaizdį puoselėjantys rusai liko ketvirti.

Daugiausia pasaulyje geria baltarusiai, antri – Moldovos gyventojai, treti – Lietuvos žemelės vaikai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiausia pasaulyje geria baltarusiai, antri – Moldovos gyventojai, treti – Lietuvos žemelės vaikai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

May 15, 2014, 10:57 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:27 PM

Ši ataskaita (anglų kalba rasite čia) buvo paskelbta Ženevoje (Šveicarija) vykusiame antrame pasauliniame nacionalinių sveikatos apsaugos organizacijų susitikime, kurio tikslas ir buvo parengti strategiją, kaip mažinti kenksmingą alkoholio poveikį žmonijai. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad buvo lyginami 2008–2010 m. duomenys, tad galime viltis, jog dabar padėtis šiek tiek kitokia.

Tačiau prieš statistika nepapūsi, o ji tokia: daugiausia pasaulyje geria baltarusiai (17,5 litro per metus), antri – Moldovos gyventojai (16,8 litrai), treti – Lietuvos žemelės vaikai (15,4 litrai). Skaičiuota, kiek suvartoja gryno alkoholio visi vyresni kaip 15 metų šalies gyventojai.

Beje, visos dešimt girčiausių pasaulio šalių yra Europoje. Iškart po Lietuvos yra Rusija (15,1 l), penktoje vietoje liko Rumunija (14,4 l).

Toliau dešimtuke Ukraina, Andora, Vengrija, Čekija su Slovakija ir Portugalija. Aišku, gal kažką paguos bent tai, kad visi mūsų kaimynai labai nedaug atsilieka nuo Portugalijos (12,9 l) – lenkai išgeria 12,5 litro, latviai ir suomiai – 12,3 litro.

Tiesa, estai ir vėl atrodo gerokai geriau – kaip ir graikai, jie per metus suvartoja 10,3 litro gryno alkoholio. Tačiau ir jiems negresia tapti šiaurės Kuveitu – ten per metus vidutinis gyventojas išgeria 100 g gryno alkoholio. Matyt, tiek jo sunaudoja dezinfekcijai.

Įdomu tai, kad pagal moterų girtuoklystę Lietuva liko ketvirta – tarp lyderių čia atsidūrė Andora, tačiau vis tiek lenkia Rusiją. O liūdniausia, kad, spėjant alkoholio vartojimo pokyčius ateityje, Lietuvai blaivybės saulė negresia. Prognozės rodo, kad Latvijoje alkoholio bus vartojama vis mažiau (2015 m. – 10,6 l, o 2025 – 9,1 l), o Lietuvai numatomas stabilus nusigėrimas (2015 m. – 16,2 l, o 2025 – 17,5 l).

Taigi, jei apokaliptinės Pasaulio sveikatos organizacijos prognozės išsipildys, 2025 m. būsime antri girčiausi pasaulyje, o lenks mus tik moldavai.

Štai ir bus mums šaipytis iš naktimis Dublino centre stulpus galvomis daužančių airių, prie klubų griuvinėjančių bričių ar su televizoriumi besipykstančių rusų.

Tiesa, visoje šioje statistikoje yra ir mažytė šviesi pusė – tikrų alkoholikų procentas Lietuvoje yra net mažesnis negu Estijoje, Norvegijoje ar Didžiojoje Britanijoje, o nuo rusų atsiliekame beveik perpus.

Taigi, tokia pasaulio, kuriame per metus nuo alkoholio miršta 3,3 mln. žmonių, nors beveik du trečdaliai gyventojų jo visai nevartoja, statistika. Atrodo, pats metas ir mums susėdus prie skilusios taurės pagalvoti, ar  pakankamai kovojame su girtuoklyste, ar vis dėlto kova vyksta ne ten ir ne taip?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?