Reanimacijoje – žaibiškos infekcijos ištikta mažylė

Kauno medikai stengiasi išgelbėti 2 metų ir 3 mėnesių mergaitės gyvybę. Įtariama, jog mažametei smogė žaibinė meningokokinė infekcija.

Kaune į ligoninę buvo atvežtas 2 metų ir 3 mėnesių vaikas, kurį, įtariama, ištiko žaibiška meningokokinė infekcija.<br>V.Ščiavisnko asociatyvi nuotr.
Kaune į ligoninę buvo atvežtas 2 metų ir 3 mėnesių vaikas, kurį, įtariama, ištiko žaibiška meningokokinė infekcija.<br>V.Ščiavisnko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 15, 2014, 12:45 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:22 PM

Vandžiogaloje (Kauno r.) gyvenanti mažylė į ligoninę buvo atvežta trečiadienį vidurdienį. Vaikas buvo praradęs sąmonę.

Tėvai tvirtina, jog antradienio vakarą ant odos buvo matyti tik negausūs išbėrimai. Mergaitė vėmė, viduriavo. Tėvai manė, kad vaiko sveikatos būkė pagerės, todėl Greitosios pagalbos nekvietė.

Trečiadienį liga ėmė smarkiai plisti – mažametė tapo labai vangi, sunkiai kalbėjo.

Tėvų iškviesti medikai skubiai nuvežė mažylę į ligoninės Reanimacijos skyrių, kuriame ji gydoma iki šiol.

„Vaiko būklė pagerėjo – padėjo laiku suleisti antibiotikai. Viliamės, kad sunkiausia – jau praeityje”, – portalui lrytas.lt pasakojo Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Mergaitė auga penkių vaikų šeimoje. Baiminantis, kad meningokinė infekcija nesusirgtų kiti šeimos, jiems taip pat paskirti antibiotikai.

Pranešta, kad infekcija nustatyta ir 25 metų merginai.

Liga pasiglemžė 2 metų berniuką

Tai – jau ne pirma nelaimė šiais metais, kai mažamečiams Kauno krašte smogia meningokinė infekcija. Prieš du mėnesius įvyko tragedija – kovo 10 dieną Kauno klinikose mirė 2 metų berniukas, susirgęs kovo 9-ąją.

Liga plito žaibiškai – temperatūra pakilo iki 40 laipsnių, mažylio kūnas buvo smarkiai išbertas.

Tėvas pagalvojo, kad sūnus susirgo vėjaraupiais. Vyras beveik 20 valandų delsė kviesti greitąją medicinos pagalbą. Kai jis pirmadienį paryčiais pagaliau paskambino, atžalos būklė jau buvo kritinė. Berniukas iš pradžių buvo nuvežtas į Jonavos ligoninę, o paskui reanimobiliu pervežtas į Kauno klinikas.

Jis buvo praradęs sąmonę. Vaikelio gyvybę kelias valandas palaikė medicinos aparatūra. Apie 11 valandą jis mirė, taip ir neatgavęs sąmonės.

Medikai pataria – jei temperatūra – 40 laipsnių, išberiamas kūnas, reikia kuo skubiau kviesti medikus. Šie požymiai būdingi bakterinei ligai, o ne vėjaraupiams, kuriuos sukelia virusai.

Liga kerta netikėtai

Meningokokinė infekcija, tai – ūmi bakterinė, oro lašeliniu būdu plintanti infekcija, kurią sukelia bakterija Neisseria meningitidis.

Ši liga dažniausiai užklumpa netikėtai, tad ypač svarbu pastebėti pirmuosius ligos požymius ir laiku kreiptis medicininės pagalbos.

Vienintelis infekcijos šaltinis yra žmogus, sergantis įvairiomis formomis meningokokine infekcija bei bakterijų nešiotojai. Sergantis žmogus yra gerokai pavojingesnis negu bakterijų nešiotojas. Į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais kalbant, kosint arba čiaudint.

Artimo kontakto metu užsikrečiama per kvėpavimo takus.

Meningokokine infekcija serga įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai vaikai, ypač jaunesni nei 5 m. ir paaugliai. Susirgimai šia liga dažnesni rudens – žiemos – pavasario mėnesiais.

Slaptasis ligos periodas trunka nuo vienos iki dešimties dienų, dažniausiai apie 3 – 4 d.

Meningokokinė infekcija klastinga liga, nes ankstyvieji ligos požymiai yra nespecifiniai ir panašūs į virusinę infekciją, tačiau jai progresuojant prasideda karščiavimas, stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, sprando raumenų nelankstumas ir atsiranda šiai infekcijai būdingas hemoraginis (kraujas iš kapiliarų patenka į aplinkinius audinius, susidaro tarsi nedidelės kraujosruvos) kūno bėrimas – požymis, skiriantis ją nuo kitų bėrimu pasireiškiančių ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.