Svečias iš Tibeto Vilniuje mokys budistus

Paskutinėmis gegužės savaitėmis Lietuvoje viešės Tibeto budizmo vienuolis Čoden Rinpočė ir jo tiesioginis mokinys Gešė Gyaltenas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 6:22 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:43 PM

Čoden Rinpočė nedažnai apsilanko Europoje. Tarp tibetiečių jis – labai gerbiamas ir laikomas vienu žymiausių vadinamosios Geltonkepurių – Gelug tradicijos tęsėjų. Jis pirmąsias žinias apie kai kurias praktikas iš senųjų Tibeto mokytojų gavo dar prieš 70 metų. Dėl savo doro elgesio ir išskirtinės patirties Čoden Rinpočė pripažintas vienuoliškos disciplinos – vinajos autoritetu.

Išbandymas – Kultūrinė revoliucija

Čoden Rinpočė gimė Rytų Tibete, Khamo regione. Pagal per šimtmečius taikomas tulku (atgimėlių) atpažinimo metodikas ir tam tikrus ženklus trimetis berniukas buvo atpažintas to paties vardo lamos įsikūnijimu. Nuo aštuonerių jis gyveno Rabteno vienuolyne, netoli savo namų.

Garsaus mokytojo Pabongka Rinpočės paskatintas, jau penkiolikmetis vienuolis persikėlė į šalies sostinę Lhasą studijuoti Sera gompoje. Tai vienas didžiausių ir reikšmingiausių per visą Tibeto istoriją Geltonkepurių vienuolynų. Jis iki šiol garsėja stipria debatų mokykla. 25 metus Čoden Rinpočė ten mokėsi raštų ir praktikų iš iškilių budizmo mokytojų.

Kultūrinės revoliucijos metu, kai Kinijoje ir aneksuotose teritorijose buvo naikinama religija ir bet kokios tradicijos, o komunistų slaptosios tarnybos akylai sekė kiekvieną įtartiną asmenį, dauguma pripažintų lamų pasitraukė į Indiją, kai kurie buvo įkalinti ar žuvo.

Čoden Rinpočė per žiauriausius Tibetui laikus nepalūžo. Atsidavęs dharmai vienuolis neteko galimybės išeiti medituoti į kalnus, tačiau budistinių praktikų nenutraukė. Jis liko Lhasoje, įsikūrė pas giminaičius name, mažame kambarėlyje. Ten atsiskyręs praleido 19 metų.

Niekur neišeidamas ir gyvendamas itin kukliai Čoden Rinpočė slapta intensyviai meditavo, užsiiminėjo skirtingomis tantrinėmis praktikomis, remdamasis anksčiau mokytojų perduotomis žiniomis ir mintinai išmoktais tekstais. Mat Tibete nuo senų laikų įprasta budizmo adeptams mintinai mokytis didelės apimties religinius tekstus bei juos perduoti iš kartos į kartą, kad net sudegus raštams ar kilus kitoms negandoms, ypatingos žinios neišnyktų.

Atšilus politiniam klimatui, 1985 m. Rinpočė iš kinų komunistų represijas išgyvenusio Tibeto nuvyko į Dharamsalą ir Dalai Lamos XIV prašymu pasiliko Indijoje. Maždaug 20 metų Čoden Rinpočė mokė tūkstančius vienuolių bei perdavinėjo iniciacijas, gautas iš senųjų guru, kad jos nebūtų prarastos.

Jo Eminencija daug laiko praleido Pietų Indijoje, Sera Džė vienuolyne, pastaruoju metu reziduoja San Jose, Kalifornijoje, daug keliauja po pasaulį, teikdamas palaiminimus ir mokymus – daugiausia JAV, Australijoje, Taivanyje, Singapūre. Baltijos šalyse Čoden Rinpočė lankysis pirmą kartą.

Mokymai – tiesiogiai iš autoritetų

Viešoje nemokamoje paskaitoje, kuri planuojama gegužės 22 d., įvadą į budistinę tantrą pristatys artimiausias Rinpočės mokinys – Gešė Gyaltenas.

Pirmieji Čoden Rinpočės mokymai su įšventinimais vyks gegužės 24 ir 25 d. Norintieji galės tapti asmeniniais Jo Eminencijos mokiniais ir priimti pagrindinius budistinius įžadus. Antrieji mokymai, numatyti gegužės 27 ir 28 d., skirti tiems, kurie jau turi annutara yoga tantros iniciacijas.

Gegužės 29 – birželio 2 d. gavusiesiems antrąją iniciaciją praktikas ves Gešė Gyaltenas. Tai bus tarsi trumpas atsiskyrimas, kai praktiškai pritaikomi gauti mokymai – medituojama ir vizualizuojama. Mokytojas detaliai perteiks nurodymus, gautus iš Rinpočės, papildydamas juos savo praktine patirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.