Pademonstruoti galingiausi Lietuvos ginklai, neišvengta traumų

Šventėje neišvengta traumų - leisdamasis koją susilaužė vienas parašiutininkas.

Leisdamasis koją susilaužė parašiutininkas.<br>Skaitytojo Deniso nuotr.
Leisdamasis koją susilaužė parašiutininkas.<br>Skaitytojo Deniso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-17 13:34, atnaujinta 2018-02-13 20:19

Vidurdienį šventės pradžią paskelbė praskrendantys Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvai, virš Vilniaus specialiai šventės proga praskrido ir Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvai. 

Po NATO sąjungininkų skrydžio iš istorinės patrankos  paleistas šūvis. 

Šventėje neišvengta traumų - leisdamasis koją susilaužė vienas parašiutininkas.

Sveikindama Vilniuje prie Baltojo tilto susirinkusius karius, miesto gyventojus ir svečius, šalies vadovė pabrėžė, jog stipriausias Lietuvos ginklas yra vienybė: „Šiandien susirinkome pademonstruoti galingiausią Lietuvos ginklą - vienybę. Kariuomenės ir visuomenės vienybę, visų Lietuvoje gyvenančių tautų, visų kartų vienybę. Lietuvos ir jos sąjungininkų bendrystę. Nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iki pokario partizanų, nuo Baltijos kelio iki mūsų na rystės NATO ir Europos Sąjungoje. Esame nepriklausomi, gerbiami ir stiprūs, nes esame vieningi".

Šventėje susirinkę svečiai galėjo stebėti net dvi karines operacijas. Viena jų - šiuolaikinės kariuomenės, o kita - partizaninės kovos inscenizacija, skirta paminėti 70 metų sukakčiai nuo pagrindinių partizaninių kovų pradžios.

Šventėje buvo galima susipažinti ir su NATO sąjungininkais – britų ir lenkų kariais, vykdančiais NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse bei JAV kariais iš 173-osios oro desanto brigados.

Atidarymo ceremonijoje taip pat pasirodė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, parengę naują parodomąją programą su stilizuotomis salvėmis.

Šventėje veikė karinis miestelis, kuriame lankytojai gali susipažinti su visų rūšių Lietuvos kariuomenės pajėgomis.

Karinėms jūrų pajėgoms atstovavo Povandeninių veiksmų komandos kariai, pristatatantys išminavimo jūroje operacijas, naudojamą įrangą ir karinių laivų amuniciją.

Karinių oro pajėgų palapinėje įsikūrę NATO sąjungininkai šventės lankytojams papasakojo apie savo profesiją, leido apžiūrėti aprangą ir kitą įrangą.

Taip pat buvo galima susipažinti su gelbėjimo ir gelbėjimosi įranga, iš arčiau apžiūrėti Oro gynybos bataliono pristatytą raketų „Stinger“ paleidimo sistemą ir oro gynybos kompleksą.

Sausumos pajėgų kariai pristatė visą pėstininkų ginkluotę ir kovos techniką - nuo pistoleto iki artilerijos pabūklo, nuo visureigio HMMWV iki šarvuočio M113. Sausumos pajėgoms atstovaus Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas.

Palapinėse veikė ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų dienos stovykla, kurioje bet kuris norintis galės trumpam tapti kariu savanoriu. Laukia rikiuotės pratybos, šaudymo pozicijos, pirmosios medicinos pagalbos pamokos, informacijos perdavimas ryšių priemonėmis ir galimybė susipažinti su visa žygio amunicija.

Gedimino štabo batalionas surengė XIV a. riterių šarvų ekspoziciją ir leido juos pasimatuoti. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos palapinėje dalyviai gali išmėginti akies taiklumą tire ir įveikti greta įrengtą inscenizuotą minų lauką.

Specialiųjų operacijų pajėgų kariai taip pat supažindino su jų turima ginkluote, pajėgų naudojamomis transporto priemonėmis ir specialiąja narų, parašiutininkų ar kalnuotoje vietovėje veikiančių padalinių įranga.

Sekmadienį Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos minėjimo renginiai iš Vilniaus persikels į Minaičius (Radviliškio r.), kur bus pagerbti Lietuvos laisvės kovotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.