Rinkimų apylinkės atima žadą: balsą atiduoti galima ir tvarte

Miesto pakraštyje gyvenantys vilniečiai, per vargus susiradę Galgių rinkimų apylinkę, apstulbo pamatę, kokiose baisiose ir apleistose patalpose ji įsikūrusi. Bet kitą savaitę rinkėjams į ją ir vėl teks kulniuoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 17, 2014, 10:20 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:26 PM

Nuo pastato statybos laikų nedažyti langai, apšiurusios sienos, išterliotos durys, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Užsukus į tokias patalpas Galgiuose ne vienam vilniečiui per Europos Parlamento ir prezidento rinkimų antrąjį turą gegužės 25-ąją kils mintis: tvarte karvėms geriau.

Kad neblizga ir rinkimų apylinkės aplinka, per švelniai pasakyta. Tvarkdariai skubėjo nugenėti krūmus, bet šakų taip ir neišvežė.

Kiaurais langais šalia šviečia sudegęs namas, kurį dabar kažkas bando parduoti.

O pasistatęs automobilį apleistoje aikštelėje ir iš jo išlipęs ant pastato galinės sienos pirmiausia pamatysi didžiulę svastiką.

Išeidavo rūškanais veidais

„Sveiki, portugalai“, – rinkėjus pasitinka užrašas prie durų. Kaip žinome, portugalais pravardžiuojami vilniečiai. Kodėl terliotojui šovė į galvą rusiškai užrašyti, kad čia būta Lenino, – paslaptis.

„Posėdžių salė“. Taip iškilmingai vadinama patalpa, į kurią rinkėjai kviečiami balsuoti. Gal čia ir vykdavo posėdžiai, bet turbūt tik sovietmečiu kolūkio ataskaitiniai susirinkimai.

Praėjusį sekmadienį rinkėjai į Galgių rinkimų apylinkę traukė lyg į šventę – pasipuošę, susišukavę. Tačiau atidavęs balsą ne vienas išėjo rūškanu veidu.

Galgiuose gyvenantis kultūros ministras Šarūnas Birutis prisipažino žinąs apie pasigailėtinai atrodančias rinkimų apylinkės patalpas, tad džiaugėsi, kad jam pačiam balsuoti teko Dvarčionyse ir nereikėjo gadintis nuotaikos.

Per ankstesnius rinkimus Galgių apylinkė buvo kitoje vietoje ir patalpomis rinkėjai tikrai negalėjo skųstis.

Džiugu, kad nepūtė vėjas

Paklausta, ar neteko ir neteks atsiprašinėti rinkėjų, kurių yra 1430, Galgių rinkimų komisijos pirmininkė Jolanta Tomaševič pyktelėjo: „Šis klausimas ne man. Kokias patalpas skyrė, tokias turime.“

Vis dėlto pirmininkė pripažino, kad patalpų būklė labai nekokia.

Komisijos narė Božena Stelmakova džiaugėsi, kad šiose baisiose patalpose bent internetas veikė be sutrikimų: „Dirbau kompiuteriu, todėl tai man svarbiausia. Žmonių buvo daug, tad nelabai kada turėjau laiko akių nuo kompiuterio pakelti.“

B.Stelmakova guodėsi, kad langai toje posėdžių salėje dideli, bet per juos vėjas nepūtė. O kai pašvietė saulė, viduje buvo visai šilta.

Beje, apleistose patalpose įsikūrusi ne tik rinkimų apylinkė, bet ir biblioteka, paštas.

Vyriausiosios rinkimų komisijas pirmininkas Zenonas Vaigauskas žadėjo, kad patalpų Galgiuose būkle bus pasidomėta.

Anot jo, rinkėjams dažniau neįtiko mokyklose įrengtos balsavimo vietos. Jiems teko balsuoti ne tik apleistose salėse, bet ir koridoriuose.

Neįtinka ir antras aukštas

„Pasitaikė, kad komisijos nesugebėjo pasirūpinti 15 ar 20 metrų laido ir per rinkimus teko lakstyti prie kompiuterio.

Sulaukėme skundų iš rinkėjų, kad kai kurios apylinkės aplink Vilnių įrengtos tipiniuose sovietmečio pastatuose, kurių pirmuosiuose aukštuose – sandėliukai, o balsuoti teko kopti į antrąjį aukštą“, – pasakojo Z.Vaigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.