S.Stankūnas: „Mergaitė yra Laimutės, o ne Lietuvos ar Garliavos“

Šeštadienį sueina dveji metai, kai Laimutės Stankūnaitės dukra buvo išvežta iš savo laikinosios globėjos Neringos Venckienės namų.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

May 17, 2014, 8:41 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:31 PM

Mergaitė su mama jau beveik metus gyvena užsienyje, tačiau Lietuvoje likę negausūs nuo teisėsaugos pasislėpusios N.Venckienės ir jos dviem žmogžudystėmis įtariamo brolio Drąsiaus Kedžio gerbėjų likučiai vis dar nerimsta.

Pirmomis dienomis po mergaitės paėmimo ir Kedžių ir Venckų namų vaiko ieškoję nesamoje ligoninėje Šventojoje, kūrę įvairiausias istorijas apie psichotropines antklodes ir mergaitei duodamus vaistus, dabar jie skleidžia dar vieną baisią žinią – esą mergaitės, o gal ir L.Stankūnaitės, jau nebėra gyvųjų tarpe.

Šeima pageidauja ramybės

„Jos gyvos, sveikos ir laimingos“, - skleidžiamus gandus neigia su dukra ir anūke bendraujantis Stasys Stankūnas.

Jis ir jo žmona Tatjana Stankūnienė sako, kad mielai papasakotų apie dukters ir anūkės gyvenimą daugiau, bet kalbėti jiems apie tai neleidžia mamą su dukra vis dar saugantys Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

O ir jie patys bei Laimutė su dukra visiškai nebenori viešumo.

„Jau nusibodo tos kalbos. Pasižiūri televizorių, paskaitai spaudą, kiek yra vaikų, kurie gyvena baisiomis sąlygomis, tačiau kažkodėl jais niekas nesirūpina, o čia tik ir girdi: „Lietuvos mergaitė, Garliavos mergaitė. Kokia ji Lietuvos ar Garliavos, ką Lietuva ar Garliava ją pagimdė, o ne Laimutė?“ - portalui lrytas.lt kalbėjo S.Stankūnas.

Gatvėje vis dar atpažįsta

Kaip pasikeitė jų pačių gyvenimas per tuos dvejus metus? S.Stankūnui gyventi tapo ramiau, nors ir anksčiau niekas nesibrovė į namus, nedaužė langų, tačiau nemažai nervų sugadino kaimynas, kuris tyrėjams buvo pareiškęs, kad ne tik matė, kaip Andrius Ūsas lankėsi Stankūnų bute, bet ir savo akimis regėjo, kaip jis prievartavo mergaitę.

Taip kalbėjęs kaimynas buvo teisiamas ir kol kas laiką leidžia psichiatrinėje ligoninėje, nes pasirodė, kad yra nepakaltinamas.

„O šiaip ramu, nors kartais atsiranda dar vienas kitas veikėjas, kuris atpažįsta ir užsipuola gatvėje“, - kalbėjo S.Stankūnas.

Paskutinis toks Laimutės tėvo ir nepažįstamojo susitikimas įvyko Kaune, Daukanto gatvėje, prie buvusio „Neries“ viešbučio. S.Stankūnas automobilių aikštelėje pastatė savo automobilį, išlipo iš jo ir netikėtai buvo užpultas garbaus amžiaus vyro.

Pyderas rėkia jis man, aš jam taip pat porą žodžių atsakiau ir išsiskyrėme“, - prisiminė vyras.

S.Stankūnas sako į tokius veikėjus, kaip sutiktasis automobilių stovėjimo aikštelėje, jis jau seniai nekreipia dėmesio. Kaip ir į kartas nuo karto atsirandančius rašeivas, kurie savo rašiniuose teismų visiškai išteisintą A.Ūsą vadina pedofilu, o L.Stankūnaitę – sutenere.

Laukia bylų pabaigos

„Ai, negi čia teisies su tokiais, jie patys sau rašo, patys tik save ir skaito. Jei padavinėtume tokius į teismą, tai teismuose dar ne vienerius metus prasėdėtume“, - sakė pašnekovas.

Vyras įsitikinęs: tokių žmonių, kurie nemato akivaizdžių faktų, bet ir toliau tiki sąmokslo teorijomis, nepakeis nei teismai, nei baudos. Dabar jiems svarbiau, kad būtų išnagrinėtos Visvaldo Račkausko, Tomo Ulpio, Vitalijaus Vitkovskio, Dariušo Sinkevičiaus, Emilijaus Damukaičio bei D.Kedžio draugų Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės baudžiamosios bylos.

Taip pat norėtų, kad teisingumo sulauktų buvęs Panemunės policijos komisariato pareigūnai Egidijus Kuckailis ir Rasa Kairienė, kuriuos pirmosios instancijos teismas pripažino kaltais dėl melagingos pažymos išdavimo D.Kedžiui, tačiau aukštesnės instancijos teismas išteisino.

Prieš porą dienų Stankūnai Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) išsiuntė kasacinį skundą: „Juk kažkas turi būti kaltas dėl šitos visos užvirtos košės. Dabar E.Kuckailis ir R.Kairienė kaltę verčia teisėjai Mildai Remeikienei, kuri uždraudė Laimutei matytis su dukra, o ši atvirkščiai, kaltina E.Kuckailį ir R.Kairienę, esą jų pažymoje buvo aiškiai parašyta, kad mergaitė buvo tvirkinama“.

Stankūnai tiki, kad pasibaigus teismas į jų namus sugrįš ir ramybė. Gal po kelerių metų į Lietuvą grįš ir Laimutė su dukra?

„Ne. Nemanau“, - atsakė S.Stankūnas. Jo teigimu, joms gera gyventi ten, kur jos yra ir, kur jos puikiai pritapo tiek prie naujos aplinkos, tiek prie naujų jas supančių žmonių.

Viskas priklausys nuo mergaitės

Šie vyro žodžiai, vargu, ar įtikins N.Venckienės ir jos brolio šalininkus, kurie iki šiol teigia, kad jų nuomonės nepakeis, nei esą pedofilų klano nupirkti teismai, nei politikai, nei Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai ne kartą kartoję, kad L.Stankūnaitės dukrai tikrai viskas gerai.

Šį šeštadienį jie vėl renkasi Klonio gatvėje, po to piketuos prie Prezidentūros, rašys ant šaligatvių spalvotomis kreidelėmis, reikalaus tik jiems vieniems suprantamos teisybės. „Tegul parodo mergaitę seneliams, tada mes nurimsime“, - kaip maldą kartoja.

Tačiau, panašu, kad jau po du nuosprendžius išklausę ir vis dar teisiamųjų suole sėdintys Kedžiai, savo sūnaus dukrą pamatys tik tada, jei mergaitė pati panorės bendrauti su seneliais.  Bandę dėl pasimatymų su anūke kovoti teismuose, sutuoktiniai pralaimėjo visas bylas.

Pirma Raseinių rajono apylinkės, o po to ir Šiaulių apygardos teismas aiškiai pasakė, kad Laimutės ir Vytauto Andriaus Kedžių susitikimai su L.Stankūnaitės dukra neįmanomi dėl pačių senelių kaltės.

Savo namuose įkalinę ir pasakoti apie pedofilus mergaitę mokę jie lygiai taip pat įžūliai elgėsi ir teismuose, todėl sulaukė neigiamo atsakymo. Sausio mėnesį Kedžiai išsiuntė kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau šis atsisakė tai priimti, nes raštas buvo parašytas ne remiantis teisiniais pagrindais, o emocijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.